сурова трюфелова торта

Преди години когато започнахме постепенно да променяме начина си на хранене десертите бяха неизменна част от ежедневието ни. Затова не случайно суровите трюфели, торти и различни сладкиши бяха първото нещо, което се научих да приготвям и в хладилника ни винаги имаше нещо сладко. Много неща се промениха от тогава и някак естествено започнахме да ядем все по-малко сладко. Започваха да минават дни без да се сетя да приготвя нещо подобно и постепенно суровите торти останаха само за събитията за които тортата си е задължение – рождените дни.

raw-truffle-cake-1

Трюфеловата ми торта е кръстена така, защото се приготвя буквално от рецептите на 2 вида трюфели – блата е трюфел с ядки, а основата трюфел с шоколад. Двете ни най-любими рецепти, на Део и моята. За блата използвах комбинация от сушени смокини, орехи и бадеми, а шоколадовата основа има 2 варианта на приготвяне, с фурми и разтопен кулинарен шоколад или с фурми и какаова паста. Кулинарният шоколад, който използвам в къщи е този на Гайо, а какаовата паста купувам от тук.

raw-truffle-cake-4

Трюфелова торта, блат

 • 200 гр сушени смокини
 • 200 гр микс ядки, орехи и бадеми

Всичко се слага в блендера и се пасира докато не се получи лепкава смес. Ако смокините са прекалено сухи може сместта да не слепне добре, тогава просто добави 4-5 фурми и пасирай отново. Изсипи на дъното на форма за торта и заглади с лъжица.

Трюфелова торта, основа

 • 500-700 гр фурми;
 • 2 бр. кулинарен шоколад или 100 гр какаова паста;
 • сурово какао на прах за поръсване.
 1. Накисни фурмите във вода за 2-3 часа;
 2. Обели ги. Това е времеемката част от рецепта и не е задължителна, но ако се обелят крема става фин и хомогенен;
 3. Блендирай фурмите в кухненския робот с S ножа;
 4. Разтопи шоколада на водна баня или в дехидратор;
 5. Добави към фурмите и блендирай отново;
 6. Изсипи върху блата и прибери в хладилника;
 7. Поръси с какао на прах преди сервиране.

raw-truffle-cake-3

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.