сурова трюфелова торта

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Преди години когато започнахме постепенно да променяме начина си на хранене десертите бяха неизменна част от ежедневието ни. Затова не случайно суровите трюфели, торти и различни сладкиши бяха първото нещо, което се научих да приготвям и в хладилника ни винаги имаше нещо сладко. Много неща се промениха от тогава и някак естествено започнахме да ядем все по-малко сладко. Започваха да минават дни без да се сетя да приготвя нещо подобно и постепенно суровите торти останаха само за събитията за които тортата си е задължение – рождените дни.

raw-truffle-cake-1

Трюфеловата ми торта е кръстена така, защото се приготвя буквално от рецептите на 2 вида трюфели – блата е трюфел с ядки, а основата трюфел с шоколад. Двете ни най-любими рецепти, на Део и моята. За блата използвах комбинация от сушени смокини, орехи и бадеми, а шоколадовата основа има 2 варианта на приготвяне, с фурми и разтопен кулинарен шоколад или с фурми и какаова паста. Кулинарният шоколад, който използвам в къщи е този на Гайо, а какаовата паста купувам от тук.

raw-truffle-cake-4

Трюфелова торта, блат

 • 200 гр сушени смокини
 • 200 гр микс ядки, орехи и бадеми

Всичко се слага в блендера и се пасира докато не се получи лепкава смес. Ако смокините са прекалено сухи може сместта да не слепне добре, тогава просто добави 4-5 фурми и пасирай отново. Изсипи на дъното на форма за торта и заглади с лъжица.

Трюфелова торта, основа

 • 500-700 гр фурми;
 • 2 бр. кулинарен шоколад или 100 гр какаова паста;
 • сурово какао на прах за поръсване.
 1. Накисни фурмите във вода за 2-3 часа;
 2. Обели ги. Това е времеемката част от рецепта и не е задължителна, но ако се обелят крема става фин и хомогенен;
 3. Блендирай фурмите в кухненския робот с S ножа;
 4. Разтопи шоколада на водна баня или в дехидратор;
 5. Добави към фурмите и блендирай отново;
 6. Изсипи върху блата и прибери в хладилника;
 7. Поръси с какао на прах преди сервиране.

raw-truffle-cake-3

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: