Преди години когато започнахме постепенно да променяме начина си на хранене десертите бяха неизменна част от ежедневието ни. Затова не случайно суровите трюфели, торти и различни сладкиши бяха първото нещо, което се научих да приготвям и в хладилника ни винаги имаше нещо сладко. Много неща се промениха от тогава и някак естествено започнахме да ядем все по-малко сладко. Започваха да минават дни без да се сетя да приготвя нещо подобно и постепенно суровите торти останаха само за събитията за които тортата си е задължение – рождените дни.
Трюфеловата ми торта е кръстена така, защото се приготвя буквално от рецептите на 2 вида трюфели – блата е трюфел с ядки, а основата трюфел с шоколад. Двете ни най-любими рецепти, на Део и моята. За блата използвах комбинация от сушени смокини, орехи и бадеми, а шоколадовата основа има 2 варианта на приготвяне, с фурми и разтопен кулинарен шоколад или с фурми и какаова паста. Кулинарният шоколад, който използвам в къщи е този на Гайо, а какаовата паста купувам от тук.
Трюфелова торта, блат
- 200 гр сушени смокини
- 200 гр микс ядки, орехи и бадеми
Всичко се слага в блендера и се пасира докато не се получи лепкава смес. Ако смокините са прекалено сухи може сместта да не слепне добре, тогава просто добави 4-5 фурми и пасирай отново. Изсипи на дъното на форма за торта и заглади с лъжица.
Трюфелова торта, основа
- 500-700 гр фурми;
- 2 бр. кулинарен шоколад или 100 гр какаова паста;
- сурово какао на прах за поръсване.
- Накисни фурмите във вода за 2-3 часа;
- Обели ги. Това е времеемката част от рецепта и не е задължителна, но ако се обелят крема става фин и хомогенен;
- Блендирай фурмите в кухненския робот с S ножа;
- Разтопи шоколада на водна баня или в дехидратор;
- Добави към фурмите и блендирай отново;
- Изсипи върху блата и прибери в хладилника;
- Поръси с какао на прах преди сервиране.