една от тайните на професионалните готвачи

Някога замислял ли си се как като си поръчаш салата в заведение, тя е на масата ти буквално след 3 минути? Аз – да. И докато не попаднах в света на професионалните готвачи и професионалните кухни нямах отговор на въпроса… Истината се оказа толкова елементарна и проста, че не можах да повярвам, че не съм прилагала подобен трик и за салатите вкъщи.

Тайната се оказа в заготовките. Точно така, в професионалните кухни всичко е въпрос на заготовка.

Краставици, тиквички, моркови, зелени салати, всичко е измито, подсушено и нарязано. Готово да бъде сложено в чиния за една минута и изнесено от кухнята.

Заготовки (особено за салати) е нещото, което горещо ти препоръчвам да започнеш да правиш в къщи. Това е най-лесният начин да си осигуриш вкусна и здравословна салата всеки ден. Това е единственият начин да не я пропуснеш поради липса на време, желание или откровен мързел.

Когато имаш нужда да се разсееш от нещо или да си запълниш времето в кухнята, докато чакаш супата да кипне, си режи зеленчуците. Повярвай ми, времето за нарязване на 1 зелена салата и на 3 е почти едно и също, но пък в рамките на седмица ще си спестил поне час.

Това е и начина да се храниш разнообразно и да добавяш различни плодове и зеленчуци към всяка салата, според настроението или желанието си в момента.

Можеш да поддържаш измити и нарязани почти всички зеленчуци – зеленолистни, броколи, карфиол, моркови, чушки, тиквички, краставици и т.н.

Сварените зърнени и бобови също влизат в категорията на заготовките и са перфектната добавка за по-засищаща и интересна салата.

Ако пък имаш дехидратор, можеш да се погрижиш и за ядките — накисни и дехидрирай. Така ще имаш хрупкави ядки постоянно и няма да се налага да мислиш за тях 1 ден предварително, заради накисването във вода.

Плодовете също могат да бъдат поддържани нарязани, дори и тези, които потъмняват като ябълки и авокадо. Просто ги залей със студена вода с капка лимон, затвори и прибери в хладилника.

Използвай съдове, които лесно се подреждат един върху друг, за да пестиш място и никога не съхранявай храна в пластмаса.

Всички тези заготовки, ако предварително са били внимателно измити и подсушени, издържат в хладилника в рамките на 3–5 дена. За самото подсушаване изцеждай добре и оставяй за малко върху кухненска хартия или използвай центрофуга за зеленчуци. Аз комбинирам и двете според времето, с което разполагам.

Пробвай! В професионалните кухни нищо не е случайно :))

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.