една от тайните на професионалните готвачи

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Някога замислял ли си се как като си поръчаш салата в заведение, тя е на масата ти буквално след 3 минути? Аз – да. И докато не попаднах в света на професионалните готвачи и професионалните кухни нямах отговор на въпроса… Истината се оказа толкова елементарна и проста, че не можах да повярвам, че не съм прилагала подобен трик и за салатите вкъщи.

Тайната се оказа в заготовките. Точно така, в професионалните кухни всичко е въпрос на заготовка.

Краставици, тиквички, моркови, зелени салати, всичко е измито, подсушено и нарязано. Готово да бъде сложено в чиния за една минута и изнесено от кухнята.

Заготовки (особено за салати) е нещото, което горещо ти препоръчвам да започнеш да правиш в къщи. Това е най-лесният начин да си осигуриш вкусна и здравословна салата всеки ден. Това е единственият начин да не я пропуснеш поради липса на време, желание или откровен мързел.

Когато имаш нужда да се разсееш от нещо или да си запълниш времето в кухнята, докато чакаш супата да кипне, си режи зеленчуците. Повярвай ми, времето за нарязване на 1 зелена салата и на 3 е почти едно и също, но пък в рамките на седмица ще си спестил поне час.

Това е и начина да се храниш разнообразно и да добавяш различни плодове и зеленчуци към всяка салата, според настроението или желанието си в момента.

Можеш да поддържаш измити и нарязани почти всички зеленчуци – зеленолистни, броколи, карфиол, моркови, чушки, тиквички, краставици и т.н.

Сварените зърнени и бобови също влизат в категорията на заготовките и са перфектната добавка за по-засищаща и интересна салата.

Ако пък имаш дехидратор, можеш да се погрижиш и за ядките — накисни и дехидрирай. Така ще имаш хрупкави ядки постоянно и няма да се налага да мислиш за тях 1 ден предварително, заради накисването във вода.

Плодовете също могат да бъдат поддържани нарязани, дори и тези, които потъмняват като ябълки и авокадо. Просто ги залей със студена вода с капка лимон, затвори и прибери в хладилника.

Продуктите, които създадохме за теб:

Използвай съдове, които лесно се подреждат един върху друг, за да пестиш място и никога не съхранявай храна в пластмаса.

Всички тези заготовки, ако предварително са били внимателно измити и подсушени, издържат в хладилника в рамките на 3–5 дена. За самото подсушаване изцеждай добре и оставяй за малко върху кухненска хартия или използвай центрофуга за зеленчуци. Аз комбинирам и двете според времето, с което разполагам.

Пробвай! В професионалните кухни нищо не е случайно :))

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: