сурови трюфели и полезни ли са сушените плодове

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Може би ти прави впечатление, че напоследък рецептите за десерти тук са силно ограничени и се появяват рядко. Това е така, защото през последните години бавно и постепенно разбирах, въпреки че в началото се опитвах да се съпротивлявам с всички сили, че сладкото си е сладко. Независимо дали идва от захар, мед, фурми или стевия.

В началото беше радостта от факта, че съм открила здравословни десерти. Разбирай сурови, от ядки и сушени плодове. И всъщност – да, те наистина са в пъти по-балансирани от десерт приготвен от бяло брашно, бяла захар и хомогенизирано прясно мляко. Но все пак, нека погледнем истината в очите.

Фурмите например са на 98% въглехидрат и са с най-високо съдържание на глюкоза (забележи, че не говорим за плодовата захар – фруктоза, а за чиста глюкоза) сред плодовете. Съдържанието им на глюкоза е 32 грама на 100, фруктозата е още толкова, което в крайна сметка е равно на близо 66 грама захар на 100. Проблемът в случая идва от факта, че глюкозата ускорява абсорбацията на фруктоза! Така че, когато се смесват глюкоза и фруктоза заедно, ти абсорбираш повече фруктоза, отколкото ако беше консумирал само фруктоза…

По принцип концентрацията на захари е по-голяма в сушените плодове, но някои пресни също не им отстъпват. Затова, ако имаш диабет, бориш се с килограмите или имаш дисбаланс на микрофлората в организма внимавай още с гроздето, бананите и портокалите.

Това означава ли, че не трябва да се яде нищо сладко? Не, разбира се. Все пак сладкото е на първо място храна за мозъка. То подобрява концентрацията, помага за регенериране на мозъчните клетки и повишава краткосрочно умствения капацитет.

Със сладкото обаче не бива да се прекалява, а да се използва умерено и в правилния момент. Да ядеш сладко или плодове по цял ден не е балансирано. Сладкото трябва да се използва умело, като например нещо сладко за следобедно междинно похапване, когато вече си леко изморен и имаш нужда от енергия, от нещо което да те държи витален, концентриран и сит докато дойде време за вечеря. Тогава хапвай плодове и понякога, но само понякога се наслади и на десерт…

red-currant-truffles-2

Трюфели, около 15 бр.
1 чаша сурово кашу
1 1/2 до 2 чаши сушени червени боровинки*

Смели ядките в кухненския робот.
След това добави сушените боровинки и блендирай докато не се получи хомогенна лепкава смес. Опитай на вкус и добави още по желание.
Оформи трюфели и консумирай с мярка.

*Червената боровинка е леко кисел плод, но сушените продавани у нас са обикновено захаросани, което им придава сладко-кисел вкус и ги прави подходящи за десерти. За тях обаче са валидни същите характеристики, като за фурмите описани по-горе, заради захаросването.

Продуктите, които създадохме за теб:

red-currant-truffles-4

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: