сурови трюфели и полезни ли са сушените плодове

Може би ти прави впечатление, че напоследък рецептите за десерти тук са силно ограничени и се появяват рядко. Това е така, защото през последните години бавно и постепенно разбирах, въпреки че в началото се опитвах да се съпротивлявам с всички сили, че сладкото си е сладко. Независимо дали идва от захар, мед, фурми или стевия.

В началото беше радостта от факта, че съм открила здравословни десерти. Разбирай сурови, от ядки и сушени плодове. И всъщност – да, те наистина са в пъти по-балансирани от десерт приготвен от бяло брашно, бяла захар и хомогенизирано прясно мляко. Но все пак, нека погледнем истината в очите.

Фурмите например са на 98% въглехидрат и са с най-високо съдържание на глюкоза (забележи, че не говорим за плодовата захар – фруктоза, а за чиста глюкоза) сред плодовете. Съдържанието им на глюкоза е 32 грама на 100, фруктозата е още толкова, което в крайна сметка е равно на близо 66 грама захар на 100. Проблемът в случая идва от факта, че глюкозата ускорява абсорбацията на фруктоза! Така че, когато се смесват глюкоза и фруктоза заедно, ти абсорбираш повече фруктоза, отколкото ако беше консумирал само фруктоза…

По принцип концентрацията на захари е по-голяма в сушените плодове, но някои пресни също не им отстъпват. Затова, ако имаш диабет, бориш се с килограмите или имаш дисбаланс на микрофлората в организма внимавай още с гроздето, бананите и портокалите.

Това означава ли, че не трябва да се яде нищо сладко? Не, разбира се. Все пак сладкото е на първо място храна за мозъка. То подобрява концентрацията, помага за регенериране на мозъчните клетки и повишава краткосрочно умствения капацитет.

Със сладкото обаче не бива да се прекалява, а да се използва умерено и в правилния момент. Да ядеш сладко или плодове по цял ден не е балансирано. Сладкото трябва да се използва умело, като например нещо сладко за следобедно междинно похапване, когато вече си леко изморен и имаш нужда от енергия, от нещо което да те държи витален, концентриран и сит докато дойде време за вечеря. Тогава хапвай плодове и понякога, но само понякога се наслади и на десерт…

red-currant-truffles-2

Трюфели, около 15 бр.
1 чаша сурово кашу
1 1/2 до 2 чаши сушени червени боровинки*

Смели ядките в кухненския робот.
След това добави сушените боровинки и блендирай докато не се получи хомогенна лепкава смес. Опитай на вкус и добави още по желание.
Оформи трюфели и консумирай с мярка.

*Червената боровинка е леко кисел плод, но сушените продавани у нас са обикновено захаросани, което им придава сладко-кисел вкус и ги прави подходящи за десерти. За тях обаче са валидни същите характеристики, като за фурмите описани по-горе, заради захаросването.

red-currant-truffles-4

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.