къде има глутен?

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Споменавала съм го неведнъж, но ще се повторя и тук, за да няма недоразумения. Не карам никого да избягва глутена просто така. Единствената причина да се избягва глутен е при доказана алергия към него. Има също така някои заболявания, при които избягването на глутен има позитивен резултат, поради същата причина – евентуална скрита хранителна непоносимост към него.

Затова, специално за хората, които избягват глутен в ежедневието си, ето за кои продукти да внимавате:

Зърнени с глутен:
булгур
грахам
ечемик
камут
лимец
овес
пшеница
ръж
шпелта

Храни, в които обикновено има глутен, освен ако не са изрично маркирани “без глутен”:
бакпулвер
бира (всички видове)
бирена мая
брашно
бульони
горчица
грис
декстрин
дресинги
изкуствени оцветители
изкуствени подсладители
кафе
карамел
козметика (грим, сапуни, шампоани и т.н.)
крутони
кус кус
лепило за пощенски пликове и марки
малтодекстрин
малтоза
малц и напитки съдържащи малц
медикаменти
мисо
моносодиев глутамат
мюсли
нишесте | модифицирано нишесте
оцет
паста
печени ядки и семена
подправки, микс формули
сейтан
синьо сирене
сироп от глюкоза
сироп от ориз
сладки
соев сос
стабилизатори
сушени плодове
табуле
терияки
трици
хидролизиран растителен протеин
хляб
хранителни добавки
и генерално всичко, което може да ядете навън, заради т.нар. „cross contamination“. Това са ситуации, при които трохи или брашно могат да попаднат и във вашето ястие чрез дъски за рязане, недобре измити съдове за готвене и т.н.

Скрити наименования, зад които се крие глутен. Използват се най-вече в козметиката и добавките:
avena saliva (oat) kernel flour
cyclodextrin
dextrin
dextrin palmitate
hydrolyzed malt extract
hydrolyzed oat flour
hydrolyzed vegetable protein
hydrolyzed wheat flour
hydrolyzed wheat gluten
hydrolyzed wheat protein
hydrolyzed wheat protein/PVP crosspolymer
hydrolyzed wheat starch
secale cereale (rye) seed flour
triticum vulgare (wheat) germ extract
triticum vulgare (wheat) germ oil
triticum vulgare (wheat) gluten
triticum vulgare (wheat) starch
wheat amino acids
wheat germ glycerides
wheat germamidopropalkonium chloride
wheat protein
wheatgermamidopropyl ethyldimonium ethosulfate
yeast extract

Специално внимание искам да обърна на козметика, медикаменти и хранителни добавки, защото те са най-често пропусканите при безглутеновите режими. Всички те трябва да са изрично маркирани “без глутен”, в противен случай шанса да има глутен в тях, дори и той да не е изрично маркиран на опаковката като “глутен” е много голям!

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации:

wisdom kitchen My kitchen