защо не можеш да спреш да ядеш сладко

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

За повечето от нас захарта е символ на любов, защото първата храна, която сме приели като бебета е майчината кърма, която съдържа лактоза или млечна захар. По-късно като деца сме били възнаграждавани със сладкиши или бонбони и в нашето съзнание думите любов и сладко са останали неразривно свързани. Дори и като възрастни за голяма част от хората сладкото е ежедневна необходимост, то е майчината целувка, потупването по рамото от татко, усмивката на приятел или просто дневната доза щастие.

Когато говорим за сладко обаче има и няколко фактора, които ни пречат да вкараме дозата си щастие в нормални граници и често прекаляваме с нея. Какво имам предвид под прекаляване? Да кажем, че е нормално да хапнеш 1-2 плода на ден или пък да си подариш десерт като междинна следобедна закуска. Но определено не е разумно да консумираш подсладена закуска, десерт след обяда, сладко за междинна следобедна закуска и десерт след вечеря. Както и не е разумно между обяда и вечерята да си вземеш няколко различни сладки десерта, които да си изядеш сам. Проблемът е, че за повечето хора попаднали във въртележката на сладкото, излизането от нея е трудна задача. И ако и ти си в цикъла на постоянният глад за сладко, ето кои са най-честите причини за него и как да си помогнеш сам.

Чревен дисбаланс или както обичам да казвам – не си ти, те са. Става въпрос за вторият мозък (чревният микробиом), който постоянно подава сигнали, че иска още от неговата си храна, най-често със съдържание на захар – сладко, тестяно, алкохол. Тук поривите често са силни и трудно преодолими, до степен човек буквално да се изстреля до най-близкият магазин, за да си набави нещо сладко, затова и рязкото спиране на сладостите не работи. Подходът по-скоро трябва да е към постепенното намаляване на сладкото до веднъж дневно и замяна на видовете използвани подсладители. Добри варианти са домашно приготвените десерти с качествен мед, ксилитол от бреза, ябълков инулин или течна стевия. Междувременно е важно да се работи и по корекция на чревния дисбаланс. Можеш да провериш дали имаш такъв тук.

Емоционалното хранене. Както знаеш силата ми не е в психолическата част на нещата и предпочитам да оставя това на експертите, но е редно да спомена, че емоционалното хранене е изключително сериозен фактор за повечето хора. Според някои специалисти, това се дължи на неудовлетвореност от един или няколко аспекта от живота – липса на любов, кариера, финанси, семейство или нещо друго. Съответно човек има нужда да компенсира недостига и го прави по най-познатият му начин – чрез храна. Проблем при емоционалното хранене е, че човек понякога осъзнава, че се храни ненужно и започва да изпитва и вина, което допълнително задълбочава нещата. Добър изход от ситуацията, отново според специалистите е да се открие корена на проблема и да се работи върху него, а междувременно да се замени едно удоволствие с друго. Например, ако шоколадът е твоето изкушение – следващият път когато почувстваш нужда от него го замени с нещо друго, което ще ти достави удоволствие – разговор по телефона с приятел, хубава книга, разходка и т.н.

Недостигът на ценни вещества в организма е другата възможна причина, но тук тезите са изключително спорни, защото редица експерти (и аз съм в тази категория) смятат, че ние, хората, в следствие на богатата на изкуствени съставки храна, сме загубили инстинките си свързани с нея. Затова и е много трудно да се каже със сигурност, че желанието за сладко е сигнал на организма, че му липсва магнезий, например. Ако обаче си от хората, които по принцип не консумират сладко и изведнъж ти се дояде силно шоколад – може да се замислиш малко по-сериозно дали наистина тялото не ти говори.

Ранна хипогликемия е последният фактор и въпреки масовата заблуда – тя не е запазена територия за хората с наднормено тегло или за диабетиците. В действителност, всеки може да се вкара в състояние на хипогликемия (рязък пик на кръвната захар), която да го държи цял ден, заради не-добре подбрана закуска. Или с други думи казано – първото хранене за деня е важно. Когато първото хранене за деня е сладко или с висок гликемичен индекс (подсладено мюсли, тестени изделия като банички, кифли, сандвичи и др., сладки плодове и т.н.) нивото на кръвна захар се вдига рязко и в първия момент човек се чувства добре, защото това води до прилив на енергия. Всичко, което е имало рязък пик обаче, неминуемо има и рязък спад, когато те оставя с усещане за изнервеност, раздразнителност и умора. Това е и моментът, в който абсолютно подсъзнателно имаш нужда отново от нещо сладко или тестяно, за да се върне приливът на енергия. Или за да обобщя – сладкото за закуска те кара да търсиш сладко после почти през целия ден…

Интересно е да знаеш също, че всеки един от нас може да отговаря на един или на няколко от горните фактора едновременно и това да му пречи да постигне резултатите, за които мечтае – независимо дали говорим за здраве или стройно тяло. Затова погледни критично собственото си меню, открий какво те кара да се спираш за дълго на щанда с десерти и започни да работиш със себе си. В крайна сметка ти решаваш кой мозък ще контролира нещата :))

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: