защо не можеш да се отървеш от тези последните 5 кг.

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

защо не можеш да се отървеш от тези последните 5 кг.

Винаги съм казвала, че когато човек се храни здравословно, той е слаб. Затова и здравословното хранене е най-добрата възможна диета, въпреки че не обичам думата “диета”. За последните години обаче забелязах, че “слаб” и “чувствам се добре в тялото си” са различни понятия за повечето жени. Забелязах още, че почти всяка една се е фокусирала върху определена цифра на кантара и смята, че щастието й зависи от това да я види.

Затова искам да уточня.

Факта че ще видиш 45-50 или 55 кг. на кантара няма да те направи по-щастлива от сега, защото щастието не се измерва с телесно тегло.

Това също така не означава, че ще изглеждаш по-добре от сега. Понякога дори сваляйки прекалено много килограми изглеждаме по-зле, говоря от личен опит, защото в момента, в който видях моите заветни килограми на кантара, аз изглеждах слаба, изпита и заради прекалено изпъкналите ми скули дори болнава.

Ти на 20 години и ти на 30 сте различни. Не гледай назад, виж се сега.

Всяка една от нас има различна структура на тялото, и колкото и да ти се иска да заприличаш на хибридните модели от списанията, които нямат ханш – това няма да се случи, освен разбира се, ако не си родена с такава структура на тялото. Тогава пък трудно ще придобиеш женските извивки на Моника Белучи.

Мога да изреждам факти, поради които ти си красива по свой собствен начин и преди да посегнеш към диетите е добре да се заобичаш такава каквато си. Но, ако все пак тези 5 излишни килограма ти тежът. Ако се храниш добре и не прекаляваш със сладкото, тестените изделия и т.н. и не можеш да се отървеш от тях, ето някои от възможните причини за това…

Имаш алергия или непоносимост към дадена храна. При налични хранителни алергии тялото обикновено реагира като възпрепятства способността на организма ти да гори мазнини. Затова когато ядеш храна, към която имаш непоносимост, тялото ти се опитва да спре възпалението като го разреди, тоест започва да задържа вода. Когато храните, към които имаш алергия се елиминират от менюто, тялото ти започва да изхвърля излишната вода и връща способността ти да гориш мазнини. Дейности като ежедневно спортуване и ходене на сауна помагат процеса да се случи по-бързо.

Имаш доминантен естроген. Когато говорим за хормоните на репродуктивната система баланса естроген – прогестерон е изключително важен. За съжаление предвид външните естрогени, които приемаме всеки ден под формата на пестициди, химикали, хормони, пластмасови съдове и др. ние сме в перманентно състояние на прекалено много естроген. Пика на заболявания като рак на гърдата, кисти в яичниците и като цяло проблеми с репродуктивната система свидетелстват за това.

Не спиш достатъчно или не спиш през нощта. Тук отново са замесени 2 хормона, този път говорим за лептин и грелин, хормоните на глада. Лептина е хормона, който ти казва кога да спреш да се храниш или с други думи казано ти дава усещането за ситост, но в същото време от него зависи и да ти каже, че имаш нужда от сън. Грелина е хормона, който ти казва, че си гладна. Проблемът е, че когато имаш недостиг на сън, грелинът преобладава, карайки те да ядеш повече от нормално.

Продуктите, които създадохме за теб:

Имаш недостиг на витамин Д. Предполагам няма да те учудя, ако ти кажа, че отново говорим за хормони, защото витамин Д всъщност действа като хормон в тялото ти, съответно недостига му се свързва с кожни проблеми, алергии, синдрома на постоянната умора и качване на килограми. И колкото и да е странно, защото живеем в сравнително слънчева държава, 70% от населението на България има недостиг на витамин Д. Преди обаче да посегнеш към добавката, изследвай нивата си на витамин Д с обикновен кръвен тест.

Имаш проблеми с щитовидната жлеза. Най-очевидния избор, който кара хиляди жени да изследват нивата на хормоните на щитовидната жлеза при проблем с килограмите. Говорим за хормона TSH и неговите подопечни. Получава се така, защото този хормон регулира метаболизма и колебанията му водят до такива и в теглото.

Илюстрацията е на Roy Lichtenstein

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: