30-дневен режим „Предизвикателство“

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

И така, дойде време за основните принципи на режима ми “Предизвикателство”. Реших да го кръстя така, защото за повечето хората си е истинско предизвикателство да живеят известно време без хляб, паста, пица, сандвичи и десерти приготвени с брашно. Елиминирайки глутена временно от режима на различни мои клиенти, поради здравословни причини, съм чувала какво ли не. Като започнем от семплото “ама как така без хляб?” и стигнем до сълзи защото “просто не е честно”.

Затова знам, че карайки те да се откажеш от храната, с която си закърмен няма да ти е лесно. И за да усложня още повече нещата реших в режима ми да няма “вратички”, което анулира от менюто всички видове зърнени, дори и тези без глутен, премахва бобовите и нишестяните, тип картофи, леща и нахут. Причината е само една – забелязах, че масово се прекалява с тях когато се махне глутенът от режима. Хлябът не се спира, само се заменя. Картофите и оризът се превръщат в основни ястия 2 пъти на ден, набляга се на десерти от различни видове смески брашно “без глутен”, а бобът и нахутът се добавят щедро към салати. С две думи – типичното българско “от трън, та на глог”. Резултатите не са това, което очаквам. Храносмилателния тракт вместо да се олекоти – се натоварва допълнително. Дори е възможно да се качват килограми.

Затова режимът ми е без тях. Но за да ви убедя, че не е трудно и невъзможно, аз лично ще го спазвам заедно с вас, или преди вас… В следващия месец тук ще има само рецепти, които отговарят на условията, както и допълнителна информация по темата. Но нека видим как трябва да изглежда менюто ти занапред.

Напитки:
минимум 2 литра вода на ден!
кафе (с много забележки)
билков и зелен чай
ядково, кокосово, оризово и др. растителни млека
фрешове и смутита
чаша вино към вечерята

Храната трябва да е:
органична
натурална
без хормони
без антибиотици
домашно приготвена, доколкото е възможно

Разрешени са следните мазнини:
авокадо
сурови ядки, без фъстъци
какаово масло, какаова паста
зехтин
кокосово масло
домашно масло и гхи

Следните зеленчуци и плодове:
всички видове зелени и несъдържащи скорбяла зеленчуци, като зеленолистни, тиквички, патладжан, броколи, карфиол, краставици, зеле, аспержи, брюкселско зеле, моркови, лук и т.н.,
всички видове пресни и сушени подправки
всички сезонни и замразени плодове

Животински храни:
яйца, пъдпъдъчи и кокоши
козе и овче сирене
домашно кисело мляко
морска или дива риба
различни видове месо, не повече от 2-3 пъти седмично

Не яж:
повечето краве продукти
нишестяни зеленчуци, като картофи, ориз и всички бобови (леща, боб, нахут)
зърнени храни – всички видове, като пшеница, лимец, камут, шпелта, овес, ръж, киноа, амарант, елда, тапиока и т.н.
захар и трапезна сол

Лесни замени:
зърнена паста – паста от тиквички
ориз – карфиол
прясно мляко – домашно ядково, кокосово, оризово и др.
краве сирене – козе или овче сирене
захар – натурален мед, стевия, кленов сироп
трапезна сол – каменна или калиева сол
олио – студено пресован зехтин, кокосово масло, гхи
зърнено брашно – домашно бадемово, кокосово брашно

Продуктите, които създадохме за теб:

А примерното ти дневно меню в идеалният си вариант ще изглежда така:
Веднага след ставане – чаша вода с изцеден половин лимон

Закуска
зелено смути
супер закуска
– домашно кисело мляко

Междинна закуска
– сезонни плодове
– зеленчуково/плодов фреш

Обяд
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & зеленчукова крем супа
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & 1-2 бр. суров крекер
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & спагети от тиквички
салата в буркан за офиса:
– зелена салата с пъдпъдъчи яйца
– зелена салата с козе сирене и нар

Следобедна закуска
– сезонни плодове
– суров десерт, до 60 гр.
– протеиново / ядково мляко
– шепа ядки или сушени плодове, до 60 гр.
зелено смути

Вечеря
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & омлет от 2 яйца със зеленчуци
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & до 200 гр. броколи на фурна
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & до 200 гр. риба на фурна
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & до 200 гр. ризото от карфиол
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & до 300 гр. микс зеленчуци на пара, заляти с малко масло

Използвай таг „палео„, за да видиш всички подходящи рецепти за режима. Натисни тук.

Бременни и кърмещи: режимът е изключително подходящ за вас и се базира до голяма степен на препоръките на Weston Price Foundation за хранене по време на бременност и кърмене. Спецификите са да избягвате всички видове меки сирена, заради риска от листерия. Сурови миди, акула, риба тон, риба меч, марлин и суши, заради потенциално високото съдържание на живак. И евентуално добавка към менюто на някои нишестяни зеленчуци, от типа на овесени ядки и сладък картоф, защото сладкият картоф има свойството да регулира нивата на хормоните и по-точно да балансира прогестерона.

Ако имате специфично здравословно състояние, моля консултирайте се със специалист, преди да промените режима си на хранене.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации:

wisdom kitchen My kitchen