И така, дойде време за основните принципи на режима ми “Предизвикателство”. Реших да го кръстя така, защото за повечето хората си е истинско предизвикателство да живеят известно време без хляб, паста, пица, сандвичи и десерти приготвени с брашно. Елиминирайки глутена временно от режима на различни мои клиенти, поради здравословни причини, съм чувала какво ли не. Като започнем от семплото “ама как така без хляб?” и стигнем до сълзи защото “просто не е честно”.
Затова знам, че карайки те да се откажеш от храната, с която си закърмен няма да ти е лесно. И за да усложня още повече нещата реших в режима ми да няма “вратички”, което анулира от менюто всички видове зърнени, дори и тези без глутен, премахва бобовите и нишестяните, тип картофи, леща и нахут. Причината е само една – забелязах, че масово се прекалява с тях когато се махне глутенът от режима. Хлябът не се спира, само се заменя. Картофите и оризът се превръщат в основни ястия 2 пъти на ден, набляга се на десерти от различни видове смески брашно “без глутен”, а бобът и нахутът се добавят щедро към салати. С две думи – типичното българско “от трън, та на глог”. Резултатите не са това, което очаквам. Храносмилателния тракт вместо да се олекоти – се натоварва допълнително. Дори е възможно да се качват килограми.
Затова режимът ми е без тях. Но за да ви убедя, че не е трудно и невъзможно, аз лично ще го спазвам заедно с вас, или преди вас… В следващия месец тук ще има само рецепти, които отговарят на условията, както и допълнителна информация по темата. Но нека видим как трябва да изглежда менюто ти занапред.
Напитки:
минимум 2 литра вода на ден!
кафе (с много забележки)
билков и зелен чай
ядково, кокосово, оризово и др. растителни млека
фрешове и смутита
чаша вино към вечерята
Храната трябва да е:
органична
натурална
без хормони
без антибиотици
домашно приготвена, доколкото е възможно
Разрешени са следните мазнини:
авокадо
сурови ядки, без фъстъци
какаово масло, какаова паста
зехтин
кокосово масло
домашно масло и гхи
Следните зеленчуци и плодове:
всички видове зелени и несъдържащи скорбяла зеленчуци, като зеленолистни, тиквички, патладжан, броколи, карфиол, краставици, зеле, аспержи, брюкселско зеле, моркови, лук и т.н.,
всички видове пресни и сушени подправки
всички сезонни и замразени плодове
Животински храни:
яйца, пъдпъдъчи и кокоши
козе и овче сирене
домашно кисело мляко
морска или дива риба
различни видове месо, не повече от 2-3 пъти седмично
Не яж:
повечето краве продукти
нишестяни зеленчуци, като картофи, ориз и всички бобови (леща, боб, нахут)
зърнени храни – всички видове, като пшеница, лимец, камут, шпелта, овес, ръж, киноа, амарант, елда, тапиока и т.н.
захар и трапезна сол
Лесни замени:
зърнена паста – паста от тиквички
ориз – карфиол
прясно мляко – домашно ядково, кокосово, оризово и др.
краве сирене – козе или овче сирене
захар – натурален мед, стевия, кленов сироп
трапезна сол – каменна или калиева сол
олио – студено пресован зехтин, кокосово масло, гхи
зърнено брашно – домашно бадемово, кокосово брашно
А примерното ти дневно меню в идеалният си вариант ще изглежда така:
Веднага след ставане – чаша вода с изцеден половин лимон
Закуска
– зелено смути
– супер закуска
– домашно кисело мляко
Междинна закуска
– сезонни плодове
– зеленчуково/плодов фреш
Обяд
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & зеленчукова крем супа
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & 1-2 бр. суров крекер
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & спагети от тиквички
– салата в буркан за офиса:
– зелена салата с пъдпъдъчи яйца
– зелена салата с козе сирене и нар
Следобедна закуска
– сезонни плодове
– суров десерт, до 60 гр.
– протеиново / ядково мляко
– шепа ядки или сушени плодове, до 60 гр.
– зелено смути
Вечеря
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & омлет от 2 яйца със зеленчуци
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & до 200 гр. броколи на фурна
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & до 200 гр. риба на фурна
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & до 200 гр. ризото от карфиол
– до 300 гр. сезонна или зелена салата & до 300 гр. микс зеленчуци на пара, заляти с малко масло
Използвай таг „палео„, за да видиш всички подходящи рецепти за режима. Натисни тук.
Бременни и кърмещи: режимът е изключително подходящ за вас и се базира до голяма степен на препоръките на Weston Price Foundation за хранене по време на бременност и кърмене. Спецификите са да избягвате всички видове меки сирена, заради риска от листерия. Сурови миди, акула, риба тон, риба меч, марлин и суши, заради потенциално високото съдържание на живак. И евентуално добавка към менюто на някои нишестяни зеленчуци, от типа на овесени ядки и сладък картоф, защото сладкият картоф има свойството да регулира нивата на хормоните и по-точно да балансира прогестерона.
Ако имате специфично здравословно състояние, моля консултирайте се със специалист, преди да промените режима си на хранене.