Skip links

разтоварване след празниците

Въпреки че инерцията от празниците все още не е приключила и се задават веселби и трапези свързани с Иванов ден, Йорданов ден, Зимен празник и предполагам куп други, вече е време да помислим малко и за това “как да поправим щетите от празниците”. Цитатът е дословен и принадлежи на моя позната. Истината е обаче, че не е далеч от истината, защото прекаленото ядене по празниците наистина ни нанася щети – затруднява храносмилането, затлачва дебелото черво и не на последно място собствения ни метаболизъм започва да произвежда токсини…

Та, ако си мислиш, че и ти имаш нужда от поправяне на щетите след празниците, предлагам да започнеш с мен. Говорим си за “разтоварване”, а вариантите както знаеш са безброй.

Ако ти предстоят още няколко богати трапези, от които не искаш да се лишиш еднодневният соков или воден режим са за теб. Единственото правило тук е да се прави веднъж в седмицата и този ден да не се приема нищо, което не е в течен вид.

Ако имаш волята за нещо по-дълго и екстремно, предлагам да пробваш 3-дневен соков режим, последван от 3-4 дена захранване със сурова храна или общо една седмица детокс.

Можеш също така да започнеш моя 14 дневен детокс, изцяло на сурова храна. Ако се движиш плътно по книгата няма да имаш проблеми и ще се чувстваш пълен със сили и енергия.

А можеш да стартираш заедно с мен и 30-дневното ми предизвикателство – новият режим, който разработвам и чиято цел е да помогне на хората, които не бива да правят детокс (например бременни, кърмещи мами и хора с проблеми с черния дроб). Режимът е комбинация от смутита, сурови и веган ястия, много зеленолистни и вода. С пълно избягване на всички видове зърнени (не само тези с глутен) и добавяне на някои качествени, домашни животински храни – яйца от пъдпъдък, домашно кисело мляко, козе сирене и рядко риба. Режимът няма нищо общо с класическия детокс, заради макар и рядкото включване на животински храни. Единствената сложност в случая идва от пълната елиминация на зърнени, бобови и нишестяни зеленчуци, което си е истинско предизвикателство за повечето хора.

Аз стартирам днес, а междувременно те очакват поредица от статии с информация и идеи за всички споменати тук олекотени варианти на хранене плюс рецепти.

И не забравяй тренировъчната програма! Минимум 4 пъти седмично.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.