3-дневно соково разтоварване

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Поискахте и получавате – 3 дневно соково разтоварване! Започваме, разбира се, с подготовката, а най-важната част е да си набавиш всичко необходимо. Направи си списък и си купи всички плодове, зеленчуци и ядки, които ще използваш през тези дни. Така единствената ти задача ще бъде да направиш самия сок, което е определено по-лесната част. И не ми казвай, че нямаш време. Единственото, което е добре да имаш в излишък, особено за ден 2 е… воля.

Като допълнителна подготовка можеш и да се храниш малко по-леко в деня преди да започнеш разтоварването, основно с растителна храна. Само не изпадай в масовия капан да се опиташ да си набавиш всички калории за следващите три дни предварително, изяждайки съдържанието на хладилника. Ще имаш възможност да си хапнеш от любимия десерт и след това, няма да ти избяга. Ситуацията наподобява основната грешка на повечето начинаещи трениращи – “понеже изкарах 30 минути на пътечката, сега спокойно мога да компенсирам с парче торта”. Ами не, не можеш. За да го компенсираш ще ти се наложи да изкараш на пътечката малко повече от 30 минути, някъде около 300…

[divider icon=“apple“ style=“none“]

Но да не се разсейвам, ето и какво представлява самото разтоварване. Ако не друго поне е лесно да се помни – в продължение на 3 дни минаваш само и изцяло на течна храна. Само че не каква да е течна храна…

Позволените напитки са:
вода
прясно изцедени зелени сокове
прясно изцедени плодово-зеленчукови сокове
прясно изцедени алкални плодови сокове*
ядкови млека
зелен чай, билков чай и кафе (последното с много забележки)

Това е. Горещата ми препоръка е зеленолистните да са с органичен произход. В момента на пазара има свежи био салати и магданоз, които ще са основата на зелените сокове. Ако нямаш достъп до такива с органичен произход винаги накисвай във вода и оцет или сода за хляб. Инструкции има тук.

* Чисто плодовите сокове не са препоръчителни по време на разтоварването, защото са с много голямо захарно съдържание. Единственото изключение са алкалните плодове като лимон, лайм, грейпфрут, кокос. Така че, ако имаш желание да пиеш и чист плодов сок през деня винаги го комбинирай с някой от горните плодове. Друг вариант е да добавиш към него билки или подправки, като джинджифил, куркума, мента и други, които да алкализират сока.

[divider icon=“apple“ style=“none“]

Примерен соков ден:
веднага след ставане – чаша вода с изцеден половин лимон
закуска – зелен сок, 500 мл
междинна закуска – плодово-зеленчуков сок, 500 мл
обяд – зелен сок, 500 мл
следобедна закуска – ядково мляко, 500 мл
вечеря – зелен сок, 500 мл
след вечеря, по желание – плодово-зеленчуков или плодов сок

Не се насилвай да пиеш всички тези сокове. Милилитрите и междинните закуски са примерни и незадължителни. Например през моят ден 1 пих сок само за закуска, обяд и вечеря, и сокът беше около 1 литър общо. Беше ми достатъчно и нямах нужда от повече. Слушай тялото си и пий само, ако си гладен.

Продуктите, които създадохме за теб:

[divider icon=“apple“ style=“none“]

Принципи на зеления сок.
Вече си добре запознат, че когато говорим за ежедневни храни и напитки като смутита, сокове, салати и супи всеки има собствено мнение по въпроса. Затова и днес вместо точни рецепти ще ти дам принципи, които да спазваш, за да получаваш всеки път вкусен, полезен и пълноценен зелен сок. Чувствай се свободен да променяш всичко по твое желание, все пак целта е една – освен да е полезно, да е и вкусно.

Основен зелен сок, 1 литър** – това обикновено е комбинация от плодове и зеленолистни, които ще са гръбнака на сока. Добре е като вкус да са по-неутрални, но да придават свежест, за да можеш след това да променяш лесно сока с помощта на акценти. Аз използвам:
– 3 средно големи ябълки
– 2 връзки магданоз
– 8 листа маруля или 2-3 чаши спанак
– 1 краставица и 1 тиквичка (двете са взаимозаменями като например 2 тиквички и 1/2 краставица или само едното)

Акценти в зелено – това са допълнителните зеленчуци. Тук вече можеш да експериментираш и да добавяш такива с по-силен и преобладаващ вкус. Като селъри, броколи, рукола, кейл и др.

Плодови акценти – това може да е допълнителен плод за свежест и аромат. Като малко ананас, манго, портокал, мандарини, киви и др.

Екстри – това обикновено са добавките, които са в минимално количество, но пък силно изпъкващи на вкус. Като пресен джинджифил, лайм, лимон, куркума, мента и др. Само внимавай да не изпуснеш джинджифила в сока, говоря от опит :)))

** От продуктите, които използвам за основа излиза точно 1 литър зелен сок, ако е приготвен с дъвчаща сокоизтисквачка (едно или дву-валова) и около 800 мл сок, ако се използва обикновена сокоизтисквачка. Пробвала съм и двете едно след друго. Обикновената сокоизтисквачка вади повече сок от плодовете за сметка на зеленолистните, затова като концентрация сока е по-лек и разбира се по-сладък. Ако използваш такава би било добре да компенсираш като увеличиш двойно зелените съставки в сока на 4 връзки магданоз и 16 листа маруля.

[divider icon=“apple“ style=“none“]

Приготвяне. Изхождайки от идеята за пестене на време и факта, че все пак ходим на работа, аз лично си приготвям всички сокове наведнъж за деня или общо 1.5 литра зелен сок. Затова пия един и същ зелен сок през целия ден. В идеалния вариант би било добре да са различни, но ми е трудно изпълнимо. В рамките на 3 дни обаче зелените сокове са различни като всеки ден добавям зелен акцент. Например в ден 1 пия базов зелен сок. В ден 2 добавям към основата броколи и портокал. Ден 3 минава под мотото “селъри” за всички. Винаги добавям също така джинджифил и лайм. Соковете се съхраняват в плътно затворен стъклен съд или бутилка, пълна плътно до горе, в хладилник.

Плодово-зеленчуковите сокове също се старая да са различни, като обикновено се придържам към класиката – цвекло, морков и ябълка с акцент селъри. Нар с портокал и грейпфрут. Морков, грейпфрут и джинджифил и др.

[divider icon=“apple“ style=“none“]

Захранване. Имайки предвид краткия срок на пречистването (само 3 дни) не е необходимо кой знае какво захранване. Все пак внимавай с приема на храна. Започни с нещо малко и леко, като резен ябълка и следи как се чувстваш. В първия ден след режима също е добре храната да е по-лека и растителна – смутита, плодове, салати.

Внимание! Подобен вид детокс сваля много кръвното налягане. Ако си с ниско кръвно – добавяй малко каменна сол към зелените сокове. Ако си с високо е добре да се следиш и да намаляваш медикаментите, ако приемаш такива. Режимът не е подходящ за бременни, кърмещи и хора с проблеми на храносмилателната система.

Снимката е част от статията ми за Men’s health „Соковете на живота“ и е тяхна собственост.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: