3-дневно соково разтоварване

Поискахте и получавате – 3 дневно соково разтоварване! Започваме, разбира се, с подготовката, а най-важната част е да си набавиш всичко необходимо. Направи си списък и си купи всички плодове, зеленчуци и ядки, които ще използваш през тези дни. Така единствената ти задача ще бъде да направиш самия сок, което е определено по-лесната част. И не ми казвай, че нямаш време. Единственото, което е добре да имаш в излишък, особено за ден 2 е… воля.

Като допълнителна подготовка можеш и да се храниш малко по-леко в деня преди да започнеш разтоварването, основно с растителна храна. Само не изпадай в масовия капан да се опиташ да си набавиш всички калории за следващите три дни предварително, изяждайки съдържанието на хладилника. Ще имаш възможност да си хапнеш от любимия десерт и след това, няма да ти избяга. Ситуацията наподобява основната грешка на повечето начинаещи трениращи – “понеже изкарах 30 минути на пътечката, сега спокойно мога да компенсирам с парче торта”. Ами не, не можеш. За да го компенсираш ще ти се наложи да изкараш на пътечката малко повече от 30 минути, някъде около 300…

[divider icon=“apple“ style=“none“]

Но да не се разсейвам, ето и какво представлява самото разтоварване. Ако не друго поне е лесно да се помни – в продължение на 3 дни минаваш само и изцяло на течна храна. Само че не каква да е течна храна…

Позволените напитки са:
вода
прясно изцедени зелени сокове
прясно изцедени плодово-зеленчукови сокове
прясно изцедени алкални плодови сокове*
ядкови млека
зелен чай, билков чай и кафе (последното с много забележки)

Това е. Горещата ми препоръка е зеленолистните да са с органичен произход. В момента на пазара има свежи био салати и магданоз, които ще са основата на зелените сокове. Ако нямаш достъп до такива с органичен произход винаги накисвай във вода и оцет или сода за хляб. Инструкции има тук.

* Чисто плодовите сокове не са препоръчителни по време на разтоварването, защото са с много голямо захарно съдържание. Единственото изключение са алкалните плодове като лимон, лайм, грейпфрут, кокос. Така че, ако имаш желание да пиеш и чист плодов сок през деня винаги го комбинирай с някой от горните плодове. Друг вариант е да добавиш към него билки или подправки, като джинджифил, куркума, мента и други, които да алкализират сока.

[divider icon=“apple“ style=“none“]

Примерен соков ден:
веднага след ставане – чаша вода с изцеден половин лимон
закуска – зелен сок, 500 мл
междинна закуска – плодово-зеленчуков сок, 500 мл
обяд – зелен сок, 500 мл
следобедна закуска – ядково мляко, 500 мл
вечеря – зелен сок, 500 мл
след вечеря, по желание – плодово-зеленчуков или плодов сок

Не се насилвай да пиеш всички тези сокове. Милилитрите и междинните закуски са примерни и незадължителни. Например през моят ден 1 пих сок само за закуска, обяд и вечеря, и сокът беше около 1 литър общо. Беше ми достатъчно и нямах нужда от повече. Слушай тялото си и пий само, ако си гладен.

[divider icon=“apple“ style=“none“]

Принципи на зеления сок.
Вече си добре запознат, че когато говорим за ежедневни храни и напитки като смутита, сокове, салати и супи всеки има собствено мнение по въпроса. Затова и днес вместо точни рецепти ще ти дам принципи, които да спазваш, за да получаваш всеки път вкусен, полезен и пълноценен зелен сок. Чувствай се свободен да променяш всичко по твое желание, все пак целта е една – освен да е полезно, да е и вкусно.

Основен зелен сок, 1 литър** – това обикновено е комбинация от плодове и зеленолистни, които ще са гръбнака на сока. Добре е като вкус да са по-неутрални, но да придават свежест, за да можеш след това да променяш лесно сока с помощта на акценти. Аз използвам:
– 3 средно големи ябълки
– 2 връзки магданоз
– 8 листа маруля или 2-3 чаши спанак
– 1 краставица и 1 тиквичка (двете са взаимозаменями като например 2 тиквички и 1/2 краставица или само едното)

Акценти в зелено – това са допълнителните зеленчуци. Тук вече можеш да експериментираш и да добавяш такива с по-силен и преобладаващ вкус. Като селъри, броколи, рукола, кейл и др.

Плодови акценти – това може да е допълнителен плод за свежест и аромат. Като малко ананас, манго, портокал, мандарини, киви и др.

Екстри – това обикновено са добавките, които са в минимално количество, но пък силно изпъкващи на вкус. Като пресен джинджифил, лайм, лимон, куркума, мента и др. Само внимавай да не изпуснеш джинджифила в сока, говоря от опит :)))

** От продуктите, които използвам за основа излиза точно 1 литър зелен сок, ако е приготвен с дъвчаща сокоизтисквачка (едно или дву-валова) и около 800 мл сок, ако се използва обикновена сокоизтисквачка. Пробвала съм и двете едно след друго. Обикновената сокоизтисквачка вади повече сок от плодовете за сметка на зеленолистните, затова като концентрация сока е по-лек и разбира се по-сладък. Ако използваш такава би било добре да компенсираш като увеличиш двойно зелените съставки в сока на 4 връзки магданоз и 16 листа маруля.

[divider icon=“apple“ style=“none“]

Приготвяне. Изхождайки от идеята за пестене на време и факта, че все пак ходим на работа, аз лично си приготвям всички сокове наведнъж за деня или общо 1.5 литра зелен сок. Затова пия един и същ зелен сок през целия ден. В идеалния вариант би било добре да са различни, но ми е трудно изпълнимо. В рамките на 3 дни обаче зелените сокове са различни като всеки ден добавям зелен акцент. Например в ден 1 пия базов зелен сок. В ден 2 добавям към основата броколи и портокал. Ден 3 минава под мотото “селъри” за всички. Винаги добавям също така джинджифил и лайм. Соковете се съхраняват в плътно затворен стъклен съд или бутилка, пълна плътно до горе, в хладилник.

Плодово-зеленчуковите сокове също се старая да са различни, като обикновено се придържам към класиката – цвекло, морков и ябълка с акцент селъри. Нар с портокал и грейпфрут. Морков, грейпфрут и джинджифил и др.

[divider icon=“apple“ style=“none“]

Захранване. Имайки предвид краткия срок на пречистването (само 3 дни) не е необходимо кой знае какво захранване. Все пак внимавай с приема на храна. Започни с нещо малко и леко, като резен ябълка и следи как се чувстваш. В първия ден след режима също е добре храната да е по-лека и растителна – смутита, плодове, салати.

Внимание! Подобен вид детокс сваля много кръвното налягане. Ако си с ниско кръвно – добавяй малко каменна сол към зелените сокове. Ако си с високо е добре да се следиш и да намаляваш медикаментите, ако приемаш такива. Режимът не е подходящ за бременни, кърмещи и хора с проблеми на храносмилателната система.

Снимката е част от статията ми за Men’s health „Соковете на живота“ и е тяхна собственост.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.