Салата с черна леща

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Отдавна не съм засягала тук 2 от любимите ми теми, затова реших, че е време за подсещане…

Накисването на бобовите и фибрите.

Едно от най-важните правила за правилната консумация на бобови и ядки, както убедена съм много добре знаеш, е като се накисват. Днес няма да обяснявам подробно за фитинова киселина, ензимни инхибитори и лектин. Писала съм по темата много. Днес само ще те подсетя, че тези храни (бобови и ядки) са:

– трудни за храносмилане не-накиснати;
– пречат на усвояването на ценните вещества, не само на себе си, но и на всичко, което ядем заедно с тях;
– и не на последно място – нараняват лигавицата на червата, предизвиквайки пропускливи черва и хранителни непоносимости.

От друга страна бобовите са си българската супер храна и е добре да присъстват в менюто, защото са мега богати на минерали и фибри. Две категории ценни вещества, които ни липсват много. Всъщност, точно черна леща е един от предпочитаните от мен варианти за добавяне на фибри при клиентите ми със запек.

Затова, според мен, бобовите са хубава част от менюто ни, особено като българи.
Но – задължително накиснати, за да извадим лошотията от тях.
И да, лещата се кисне също.

И ако случайно си забравил времената за накисване на бобовите, ето ги отново.

Бобови, общи правила: 1 чаша бобова култура се накисва в топла вода. Водата трябва да я покрие плътно и да остават 4-5 см вода за набъбване. Водата от накисването се изхвърля!

Време за накисване:
Бял боб – 18-24 часа. Сменяй водата на всеки 8 часа, за да я поддържаш топла.
Леща – 8-12 часа.
Грах – 8-12 часа.
Фава – 18-24 часа. Сменяй водата на всеки 8 часа, за да я поддържаш топла.
Нахут – 18-24 часа. Сменяй водата на всеки 8 часа, за да я поддържаш топла.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: