салата от тиквички

Напоследък често се сблъсквам с изказването “не ми е вкусно”, “не обичам” и всичко от този род, което ми звучи повече като “не мога” и “не искам”. Ако ти е добре там където си като здраве и цялостно състояние – ок, няма да споря, но ако искаш да промениш нещата към по-добро, горните фрази ги забрави. Убедена съм, че всяка една храна може да бъде вкусна, стига да е приготвена по твой вкус и имам безброй доказателства за целта. Като майката, която дойде при мен след един уъркшоп, на който правих сладолед от банани и сподели, че дъщеря й не яде банани, но този сладолед и е харесал много. Или деца, които прояждат магданоза добавен в смути и т.н.

Решението в случая е да пробваш. Да положиш усилия. Да се опиташ да намериш формàта, в който съответната храна би ти харесала. Или пък просто да разбереш кои са твоите любими храни сред морето от здравословни такива и да се придържаш към тях.

Покрай “Зелената вълна” разбрах и за хора, които не обичат зеленолистни. Дали заради цвета, вкуса, вида или всичко накуп… не знам. Отново от личния ми опит мисля, че става въпрос за начин на поднасяне, дресинг и комбинации. Някои зеленолистни са много силни на вкус и се използват като акцент, а не основа. Други са по-семпли като вкус и имат нужда от интересен дресинг, например с дижонска горчица, малинов оцет, авокадо и т.н. Най-лесният начин е да добавиш към салатата съставка, която много обичаш, така всичко е по-вкусно.

zucchini-salad-2

А специално за хората, които не обичат зеленолистни заради самият им цвят, да, има и такива – предлагам една вкусна и интересна салата без тях, но и малко по-различна от класиката в България – домати и краставици. Говорим си за салата с основа от тиквички, но не какви да е, а сурови такива. От теб се иска само едно – преди да кажеш “не” – да опиташ.

Салата от тиквички, 2 бр.
1 тиквичка
1/2 чушка
1/2 морков
3-4 репички
дресинг по твой избор, вкусна е с малинов оцет, дижонска горчица, сусамов тахан и с ядков дресинг

1. Нарежи тиквичката с помощта на спиралайзер* или белачка на ленти.
2. Нарежи чушката, моркова и репичките на жулиени или кръгчета с ренде или кухненски робот.
3. Смеси в малко бурканче 30 мл зехтин, 10 мл малинов оцет и сол на вкус и разбъркай добре. Залей салатата директно преди сервиране и разбъркай.

P.S. Спиралайзери преди се налагаше да поръчваме от Англия, но вече се предлагат и у нас почти навсякъде на цена от 30-55 лв. Уредът изглежда така:

81ZItc34afL._SL1500_

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.