салата от тиквички

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Напоследък често се сблъсквам с изказването “не ми е вкусно”, “не обичам” и всичко от този род, което ми звучи повече като “не мога” и “не искам”. Ако ти е добре там където си като здраве и цялостно състояние – ок, няма да споря, но ако искаш да промениш нещата към по-добро, горните фрази ги забрави. Убедена съм, че всяка една храна може да бъде вкусна, стига да е приготвена по твой вкус и имам безброй доказателства за целта. Като майката, която дойде при мен след един уъркшоп, на който правих сладолед от банани и сподели, че дъщеря й не яде банани, но този сладолед и е харесал много. Или деца, които прояждат магданоза добавен в смути и т.н.

Решението в случая е да пробваш. Да положиш усилия. Да се опиташ да намериш формàта, в който съответната храна би ти харесала. Или пък просто да разбереш кои са твоите любими храни сред морето от здравословни такива и да се придържаш към тях.

Покрай “Зелената вълна” разбрах и за хора, които не обичат зеленолистни. Дали заради цвета, вкуса, вида или всичко накуп… не знам. Отново от личния ми опит мисля, че става въпрос за начин на поднасяне, дресинг и комбинации. Някои зеленолистни са много силни на вкус и се използват като акцент, а не основа. Други са по-семпли като вкус и имат нужда от интересен дресинг, например с дижонска горчица, малинов оцет, авокадо и т.н. Най-лесният начин е да добавиш към салатата съставка, която много обичаш, така всичко е по-вкусно.

zucchini-salad-2

А специално за хората, които не обичат зеленолистни заради самият им цвят, да, има и такива – предлагам една вкусна и интересна салата без тях, но и малко по-различна от класиката в България – домати и краставици. Говорим си за салата с основа от тиквички, но не какви да е, а сурови такива. От теб се иска само едно – преди да кажеш “не” – да опиташ.

Салата от тиквички, 2 бр.
1 тиквичка
1/2 чушка
1/2 морков
3-4 репички
дресинг по твой избор, вкусна е с малинов оцет, дижонска горчица, сусамов тахан и с ядков дресинг

1. Нарежи тиквичката с помощта на спиралайзер* или белачка на ленти.
2. Нарежи чушката, моркова и репичките на жулиени или кръгчета с ренде или кухненски робот.
3. Смеси в малко бурканче 30 мл зехтин, 10 мл малинов оцет и сол на вкус и разбъркай добре. Залей салатата директно преди сервиране и разбъркай.

P.S. Спиралайзери преди се налагаше да поръчваме от Англия, но вече се предлагат и у нас почти навсякъде на цена от 30-55 лв. Уредът изглежда така:

81ZItc34afL._SL1500_

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: