Днес ти предлагам 2 супер бързи, лесни и невероятно вкусни рецепти за десерт. При това и двете са без глутен, млечни, ядки, яйца и изобщо… наистина са лесни и при това включват само 2-3 продукта като състав. Казах, че са лесни, нали?
И така, без да те бавя повече – десерт номер 1 (на снимката горе) е най-ефирният, лек и приятен крем, който съм яла скоро! Определено планирам да е част от постоянния ми репертоар в близките месеци :))
Кокосова пита
1 чаша кокосово мляко, от кен
2 с.л. мед (или кокосова захар)
1 ч.л. агар-агар (или желатин)
За цвят, по желание, може да се добави 1 ч.л. матча (за зелено), асай бери или боровинки (за лилаво), цвекло на прах, малини (за червено).
Кокосовото мляко се кипва на котлона.
Добавят се подсладителя и агар-а и се оставят да се разтворят.
Сместта се излива в блендер, за да се хомогенизира агар-а и се блендира за около минута на максимум.
Излива се в силиконови форми или чаши и се прибира в хладилника да стегне.
След 10-15 минути е готов. Съхранява се в хладилник.
А сега е ред и на десерт номер 2 – задължителен за Свети Валентин и за любителите на всичко с шоколад.
Шоколадов мус
100 г натурален шоколад (или 80 г шоколадова маса и 20 г мед/захар)
85 мл вода
Това е прословутият шоколадов мус на Хестън Блументал, за който има подробни инструкции в сайта на Йоана, затова ще те оставя да се запознаеш с рецептата при нея. Препоръчвам и да изгледаш това видео, за да се убедиш колко е лесна за приготвяне!
Единственият съвет от мен е да избереш натурален шоколад, който ти харесва на вкус, защото вкусът на муса ще е същият, само че една идея по-лек и нежен, заради водата. Аз лично използвах комбинацията от шоколадова маса и мед, и се получи плътен, наситено шоколадов мус.
Това беше от мен за днес! Запретвай ръкави и започни да готвиш ;))
Разкошен ден!
Надя