3 рецепти за сияйна кожа + игра с подаръци!

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Както знаеш обещах следващата безплатна програма да е за красота и младост и в последните месеци работя упорито по нея. Програмата е малко по-комплексна от всичко, което съм пускала до момента – към нея ще има огромен набор от рецепти и включва доста различни елементи, които е добре да присъстват в деня ни. Ще я видиш до края на месеца в пълния й блясък.

А до тогава – обявявам март за месеца на красотата и в него ще публикувам материали за някои от по-специфичните продукти, които имат нужда от разяснения и идеи, както и остатъка от рецептите, разработени за програмата.

И днес започвам с нещо супер интересно, буквално завлядяло beauty средите напоследък – черният чай и ползите му за здравето и младостта на кожата. Чаят винаги е бил сред шампионите по полезност, но като че ли в последните години говорим основно за зелените и билковите чайове, а черният остана малко по-назад, затова днес ще се опитам да му върна заслужената слава, защото определено има причини за това… Не случайно всички големи марки за красота напоследък се надпреварват да пускат на пазара продукти с черен чай.

И освен да споделя ползите му за кожата и младостта днес, ще ти дам и няколко идеи как да го използваш за максимален резултат. Отвътре и отвън. И, така,

черният чай – чудото изненада за красота, което:

  • защитава кожата от преждевременно стареене и се бори успешно с мимическите бръчки!
  • полифенолите и танините в него подпомагат регенерацията на кожата;
  • намалява подпухналата кожа под очите и се бори с тъмните кръгове;
  • освежава кожата, намалява порите и ни придава невероятен блясък;
  • и не на последно място – помага при проблемна кожа.

Реално чаят, веднага след водата е сред най-достъпните и вкусни напитки, която ние, хората, консумираме. При това пиенето на чай е считано за навик, утвърждаващ здравето ни още от древни времена, когато растението Camellia Sinensis се е отглеждало с лечебна цел. А съвременната медицина днес ни предоставя и научна база за тази вяра. Доказателствата в подкрепа на ползите за здравето от пиенето на чай расте все по-силна и по-силна с всяко ново проучване.

Дори и Harvard Medical school пишат за него, че може да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт, че полифенолите в чая могат да ни защитават срещу няколко ракови заболявания, включително на простатата, стомашно-чревния тракт, белите дробове, рак на гърдата, и кожата, че укрепват костите и предпазват от фрактури и че хората, които пият чай редовно могат да видят подобрение в настроението, концентрацията и производителността си.

За теб не знам, но аз се убедих, че малко чай в деня има само ползи за здравето и кожата ми. Затова и много се зарадвах, когато Vichy се свързаха с мен за новата си серия Idealia, която освен, че е с натурални съставки, има в себе си още антиоксидантни полифеноли от боровинки и ферментирал черен чай!

И при това предлагат да подарят един комплект от серум и крем и на теб!

За да участваш за наградата се иска само да оставиш коментар във фейсбук и/или инстаграм и да споделиш своите натурални тайни и трикове за красота в рамките на следващата 1 седмица. (Играта приключи! Победителят е обявен тук.)

Продуктите, които създадохме за теб:

Като например торбички охладен черен чай на очите за сияен поглед, ензимен пилинг с ананас или ако помниш рецептата на Вероник за моментална хидратация с ленено семе :))) Ще се радвам да споделиш идеи и с черен чай и боровинки, продуктите на деня :))

И, понеже, както знаеш, вярвам, че за максимален резултат някои елементи е добре да присъстват в деня ни не само външно, но и вътрешно, аз пък ще ти дам 3 рецепти с боровинки и черен чай, които да добавиш към ежедневието си за красива, млада и озарена кожа. Какво по-хубаво от това :))

Комбуча (ферментирал черен чай) с берита

Рецепта за приготвяне на комбуча има тук, но може да използваш и готова комбуча.

Добави към нея намачкани боровинки, зърна нар и червено цвекло и остави за 2-3 дни, за да се смесят вкусовете и комбучата да придобие този красив наситен цвят.

Прецеди и се наслаждавай на тази свежа напитка за сияен тен охладена с няколко бучки лед.

Кокосов мус с лайм и черен чай

За муса ще ти трябват:
1 кен кокосово мляко
1 чаша черен чай
сока от 1 лайм
2 с.л. мед
1 ч.л. агар-агар
боровинки, по желание

Запари 1 чаша черен чай, добави към него кокосовото мляко и кипни на котлона.
Когато сместта заври – добави агар-а, разбъркай и прехвърли сместта в блендер.
Там добави меда и сока от лайм и блендирай докато всичко се смеси добре.
Разсипи в чаши и прибери в хладилника да се охлади.
Мусът ще е готов след около 60 минути в хладилника.
Сервирай с резени лайм и ядливи цветя.

Ледено изкушение с боровинки

1 чаша замразени боровинки
1 замразен банан / или 1 меко охладено авокадо

Блендирай плодовете до получаване на гладък сладолед.
Консумирай веднага.

Рецептата е перфектна за бърз десерт, който се приготвя точно за 2 минути. За целта трябва просто да поддържаш замразени боровинки и банани в камерата.

Боровинките могат да се заменят и с други плодове за различен вкус, например с малини, ягоди, ананас, манго и т.н.

P.S. В черния, зеления чай и кафето има кофеин, който може да попречи на усвояването на желязо от организма, затова ако имаш анемия и приемаш медикаменти с желязо се препоръчва да има пауза от 2-3 часа между желязото и кофеина. Просто да си знаеш.

Използвани източници:

European Journal of Clinical Nutrition (2007) 61, 3–18. doi:10.1038/sj.ejcn.1602489; published online 19 July 2006 - Black tea – helpful or harmful? A review of the evidence - link

Tea and Health: Studies in Humans - Naghma Khan and Hasan Mukhtar - link

Harvard Medical school - Tea: drink to your health? - link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: