комбуча!

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Комбуча и SCOBY. Две нови за повечето хора думи в едно изречение. А събрани заедно, означават едно – комбуча ферментира с помощта на SCOBY. И ако ти е интересно:

Комбуча е газирана напитка от ферментирал чай.
SCOBY e “symbiotic colony of bacteria and yeast” или “симбиотична колония от бактерии и мая” и се използва за приготвяне на квас, кефир и комбуча, като различните крайни продукти изискват различни SCOBY-та.

Интересното при SCOBY е, че това е най-претенциозната колония, която ще срещнеш някога. Особено тази за комбуча. И бидейки жив организъм, SCOBY има нужда от определена храна, за да живее и ферментира. Обикновено говорим за захар. Но при различните SCOBY-та, различна форма на захар.

За кефир – млечната захар, лактоза.
За комбуча – обикновена бяла захар.

Разбира се, идва и въпросът, а не може ли с мед? И след щателно проучване по темата установих, че SCOBY не обича мед, нито пък кафява захар (заради меласата в нея). Казах ли аз, че е претенциозно…

SCOBY обожава бяла захар, черен чай и в краен случай можеш да я накараш да преживява и на зелен чай. Някои ентусиасти все пак си учат SCOBY-то да съществува и на мед. Аз лично възнамерявам да пробвам. За момента се разбрахме някакси с био нерафинирана тръстикова захар… И не се притеснявай от захарта, тя не е за теб, за SCOBY-то е.

Най-големият плюс на комбуча е разнообразието от бактерии, които си набавяш с нея, точно както при кефира. Освен това е особено подходяща за вегани, които ги е грижа за чревната им микрофлора, защото е един от малкото растителни ферментирали продукти извън киселото зеле. За останалите – мисли за комбуча като за лек и приятен начин да добавиш разнообразие от живи култури към микрофлората си. А както вече знаеш – природата обича разнообразието. Правило важащо с пълна сила за чревната ни микрофлора, която е толкова важна за здравето, че някои експерти ни наричат на шега “bacterial powered” & “bacterial sapiens” – “движен, захранван от бактерии” & “бактерия сапиенс” идващо от хомо сапиенс. Повече по темата можеш да научиш тук, както и да си направиш тест за баланс на чревната микрофлора.

Вкусът на комбуча е леко странен за някои хора и любов от пръв поглед за други. Аз се оказах от вторите. Комбуча е леко кисела, не сладка, силно газирана напитка. Като сода или тоник. А приготвянето й в домашни условия е супер лесно. За целта ще ти трябват:

SCOBY (комбуча гъба)
черен или зелен чай
захар и вода

Пропорцията е може би най-важната част, за да получиш комбуча на финала.

Продуктите, които създадохме за теб:

Ако има твърде много вода, SCOBY не е доволно.
Ако има по-малко захар, SCOBY не е доволно.
Ако няма достатъчно чай, SCOBY не е доволно…

kombucha-2

За да е доволно SCOBY използвай:
1 мерителна чаша захар
5 чаени чаши чай, тоест 5 пакетчета или 5 ч.л. листенца чай

Кипни водата до 90 градуса и свали от котлона.
Добави захарта и чая (аз използвах зелен на листа), разбъркай и остави за 15 минути.
Прецеди листата или извади пакетчетата и остави да се охлади напълно.
Сложи SCOBY-то с малко готова комбуча в стъклен или керамичен съд и залей с охладеният и подсладен чай.
Закрий с марля или памучен плат. Трябва да е покрито, но да може да диша.
Остави на топло за 7-10 дни.

Свидетелство, че SCOBY-то се чувства добре е разрастването му, както виждаш на снимката долу, където SCOBY-то зае цялата ширина на съда, в който го сложих.

kombucha-3

Добре е да знаеш също, че колкото по-дълго стои – толкова по-кисело става и с все по-малко захар, защото SCOBY-то се храни с нея. Затова за хората, които не искат да консумират никаква захар (като мен) или които имат проблем с нея – просто оставете комбучата да ферментира по-дълго. Аз оставям до 15 дни, но вкусът на финала не е за всеки :))

P.S. Единственото, което може да се обърка при приготвяне на комбуча в домашни условия е чаят да не ферментира и в него да остане прекалено много захар. Тестът е лесен – ако комбучата ти е сладка, значи не е ферментирала. Съответно изчакай още няколко дни или провери дали не си объркал нещо, като – използвал си малко захар, много вода или малко чай.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: