След като вече знаеш, че можеш да си приготвяш малки количества кисело зеле и да си ферментираш сам в къщи, нека видим и какво друго освен зеле може да бъде ферментирано… Истината е, че на практика – всичко*! И за да го докажа реших да ферментирам зеленчуците, които имам налични в градината в момента – моркови, краставици и тиквички.

Подходих по абсолютно идентичен начин към всички тях, за да не усложнявам излишно нещата. Процедурата е следната:

Измиваш и нарязваш на ленти или кръгчета зеленчуците. Морковите са цели, но белени, за да могат да пуснат по-лесно вода. Краставиците са обикновени, не корнишони.

Подреждаш в буркани и добавяш билки и подправки по твой вкус. Аз използвах цвят на копър, черен пипер на зърна, маково семе и синапено семе.

Кипваш вода на котлона и добавяш към нея сол на кристали (каменна или морска). На 1 литър вода се добавят 30 г сол или 2 супени лъжици. Бъркаш, за да се разтвори добре солта и след това оставяш водата да се охлади.

Когато водата е на стайна температура заливаш с нея зеленчуците докато не ги покриеш напълно. Не бива да има видими зеленчуци, защото ще започнат да развиват мухъл!

Добавяш тежест, за да ги държи под вода. Добър вариант е листо от зеле или пък плик пълен с вода. Покриваш буркана, за да не попада в него прах, но не го затваряш плътно.

fermented-veggies-2

Подреждаш бурканите на поднос, защото в процеса на ферментация може да започне да излиза вода от тях и оставяш някъде на стайна температура, за да ферментират. След 3-тия ден започваш да дегустираш, за да прецениш кога вкусът ти допада най-много. Аз ги оставих 7 дни.

Когато решиш, че ферментацията трябва да приключи ги затваряш плътно с капак и прибираш на студено – в хладилник, мазе или студен гараж.

Voila! Имаш домашно приготвени пробиотични зеленчуци, пълни с ензими и супер вкусни!

Продуктите, които създадохме за теб:

Красива кожа

Колаген, витамин С, цинк, биотин, селен, пробиотици

По-силен имунитет

Витамин Д3 с К2, С, В витамини, фолат, цинк, антиоксиданти

Хормонален баланс

Селен, витамин Д3 с К2, В6, В12

Повече енергия и фокус

Цинк, селен

Балансирани черва

Пробиотици, фибри, антиоксиданти

По-здрави коса и нокти

Колаген, витамин С, цинк, биотин, селен, пробиотици

Защита от оксидативен стрес

Витамин С, селен, цинк

* Следващият ми опит ще бъде със зелени домати, зелен фасул, чесън на глави и зелен лук.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

Аватарът на Надя Петрова

Най-новите публикации: