дива ферментация на различни зеленчуци

След като вече знаеш, че можеш да си приготвяш малки количества кисело зеле и да си ферментираш сам в къщи, нека видим и какво друго освен зеле може да бъде ферментирано… Истината е, че на практика – всичко*! И за да го докажа реших да ферментирам зеленчуците, които имам налични в градината в момента – моркови, краставици и тиквички.

Подходих по абсолютно идентичен начин към всички тях, за да не усложнявам излишно нещата. Процедурата е следната:

Измиваш и нарязваш на ленти или кръгчета зеленчуците. Морковите са цели, но белени, за да могат да пуснат по-лесно вода. Краставиците са обикновени, не корнишони.

Подреждаш в буркани и добавяш билки и подправки по твой вкус. Аз използвах цвят на копър, черен пипер на зърна, маково семе и синапено семе.

Кипваш вода на котлона и добавяш към нея сол на кристали (каменна или морска). На 1 литър вода се добавят 30 г сол или 2 супени лъжици. Бъркаш, за да се разтвори добре солта и след това оставяш водата да се охлади.

Когато водата е на стайна температура заливаш с нея зеленчуците докато не ги покриеш напълно. Не бива да има видими зеленчуци, защото ще започнат да развиват мухъл!

Добавяш тежест, за да ги държи под вода. Добър вариант е листо от зеле или пък плик пълен с вода. Покриваш буркана, за да не попада в него прах, но не го затваряш плътно.

fermented-veggies-2

Подреждаш бурканите на поднос, защото в процеса на ферментация може да започне да излиза вода от тях и оставяш някъде на стайна температура, за да ферментират. След 3-тия ден започваш да дегустираш, за да прецениш кога вкусът ти допада най-много. Аз ги оставих 7 дни.

Когато решиш, че ферментацията трябва да приключи ги затваряш плътно с капак и прибираш на студено – в хладилник, мазе или студен гараж.

Voila! Имаш домашно приготвени пробиотични зеленчуци, пълни с ензими и супер вкусни!

* Следващият ми опит ще бъде със зелени домати, зелен фасул, чесън на глави и зелен лук.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.