домашно ферментирало масло

Когато за първи път светът на ферментиралите храни се разкри пред мен с цялото си великолепие, реших да потърся информация какво точно може и не може да се ферментира и за мое най-голямо учудване видях, че маслото е в категорията на храните, които се ферментират. В действителност, преди години е имало само ферментирало масло, както и ферментирало гхи между другото, но това е друга тема. И в това има логика – все пак преди, когато е нямало хладилници, единственият вариант да запазиш нещо е бил да го ферментираш. Маслото също.

За ползите на домашното ферментирало масло, приготвено с мляко от пасищни крави се знае отдавна, но най-голямо внимание им е отделил Уестън Прайс, който изследвайки начина на хранене на различни общности по света споделя някои доста интересни факта. Като например, че пасищното масло (съкратено от домашно масло, приготвено с мляко от пасищни крави) е богато на витамин К2, който той нарича Активатор Х, благодарение на който ни предпазва от сърдечно-съдови проблеми, рак, артрит, остеопороза, спомага за здрави зъби и силна имунна система и редица други.

Спецификата на Активатор Х е, че има способността да корегира баланса между калций и фосфор, а това е предпоставка номер 1 за ре-минерализацията на зъби и кости. Уестън Прайс дори провежда експеримент с няколко свои клиента, чийто зъби били в изключително лошо състояние и установява, че комбинацията от пасищно масло + черен дроб от треска (богато на витамините А, Е и Д + омега 3) + калций в диетата са в състояние да помогнат на зъбите да се ре-минализират (държа да отбележа, че това няма да се случи и на костната система без нужното движение). С други думи началните стадии на кариеси се възстановяват. Темата е доста интересна и смятам да й отделя повече внимание, както и на черният дроб от треска, с който някои мои клиенти са добре запознати от години.

A процедурата по приготвянето на въпросното ферментирало пасищно масло се оказа сравнително лесна, но намирането на информация как точно да се случи ми отне време. На финала намерих нужната информация в “Real food fermentation” на Alex Lewin, да не кажа, че купих книгата само заради тази рецепта…

Спецификата на ферментиралото масло, е че за да стигнеш до него трябва да минеш през продукт, който се нарича Créme Fraîche. Не успявам да намеря информация какво точно е Créme Fraîche на български, затова ще кажа, че е ферментирала сметана. За да го получиш заквасваш каймака на прясното мляко, на стайна температура, в продължение на 24 часа. Или, ако искам да е описано като рецепта:

Събираш каймака на прясното мляко, варено или сурово, по желание.
Добавяш към него 1 ч.л. кисело мляко и разбъркваш.
Оставяш на топло място, например на плота в кухнята около парното за 24 часа.
На финала ще имаш продукт, който ще изглежда като нещо пресечено и дори леко ще ухае, нормално е, да не те притеснява:

fermented-butter-1

След това продължаваш точно както с другото масло. Слагаш в буркан и “шейкваш” буркана докато не стане на масло или “миксираш” в кухненския робот в продължение на 10 минути. На финала ще изглежда така:

fermented-butter-2

Прехвърляш сместта в буркан и прибираш в хладилник. Наслаждаваш и се бавно :))

fermented-butter-5

И понеже няма нищо по-вкусно от масло намазано върху нещо, ти предлагам да си направиш тези яйчно-зеленчукови хлебчета, да намажеш масло върху тях и да си ги изядеш с удоволствие. В комбинация с малко ферментирали морковчета и репички, разбира се.

fermented-butter-4

P.S. Точно преди 2 дни помолих учтиво някои хора да престанат с обидите, а то взе, че не се случи (голям шок! :). Към днешна дата се оказва, че имам още психически отклонения, в следствие на суровоядство (това беше толкова забавно, че дори не успях да се ядосам), че съм комплексарка и имам страхотни дефицити. Имаше още, но те нямат значение, защото този път имаше и безброй мили и позитивни хора, които не мислят така. За което още веднъж ви благодаря :)))

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.