домашно ферментирало масло

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Когато за първи път светът на ферментиралите храни се разкри пред мен с цялото си великолепие, реших да потърся информация какво точно може и не може да се ферментира и за мое най-голямо учудване видях, че маслото е в категорията на храните, които се ферментират. В действителност, преди години е имало само ферментирало масло, както и ферментирало гхи между другото, но това е друга тема. И в това има логика – все пак преди, когато е нямало хладилници, единственият вариант да запазиш нещо е бил да го ферментираш. Маслото също.

За ползите на домашното ферментирало масло, приготвено с мляко от пасищни крави се знае отдавна, но най-голямо внимание им е отделил Уестън Прайс, който изследвайки начина на хранене на различни общности по света споделя някои доста интересни факта. Като например, че пасищното масло (съкратено от домашно масло, приготвено с мляко от пасищни крави) е богато на витамин К2, който той нарича Активатор Х, благодарение на който ни предпазва от сърдечно-съдови проблеми, рак, артрит, остеопороза, спомага за здрави зъби и силна имунна система и редица други.

Спецификата на Активатор Х е, че има способността да корегира баланса между калций и фосфор, а това е предпоставка номер 1 за ре-минерализацията на зъби и кости. Уестън Прайс дори провежда експеримент с няколко свои клиента, чийто зъби били в изключително лошо състояние и установява, че комбинацията от пасищно масло + черен дроб от треска (богато на витамините А, Е и Д + омега 3) + калций в диетата са в състояние да помогнат на зъбите да се ре-минализират (държа да отбележа, че това няма да се случи и на костната система без нужното движение). С други думи началните стадии на кариеси се възстановяват. Темата е доста интересна и смятам да й отделя повече внимание, както и на черният дроб от треска, с който някои мои клиенти са добре запознати от години.

A процедурата по приготвянето на въпросното ферментирало пасищно масло се оказа сравнително лесна, но намирането на информация как точно да се случи ми отне време. На финала намерих нужната информация в “Real food fermentation” на Alex Lewin, да не кажа, че купих книгата само заради тази рецепта…

Спецификата на ферментиралото масло, е че за да стигнеш до него трябва да минеш през продукт, който се нарича Créme Fraîche. Не успявам да намеря информация какво точно е Créme Fraîche на български, затова ще кажа, че е ферментирала сметана. За да го получиш заквасваш каймака на прясното мляко, на стайна температура, в продължение на 24 часа. Или, ако искам да е описано като рецепта:

Събираш каймака на прясното мляко, варено или сурово, по желание.
Добавяш към него 1 ч.л. кисело мляко и разбъркваш.
Оставяш на топло място, например на плота в кухнята около парното за 24 часа.
На финала ще имаш продукт, който ще изглежда като нещо пресечено и дори леко ще ухае, нормално е, да не те притеснява:

fermented-butter-1

След това продължаваш точно както с другото масло. Слагаш в буркан и “шейкваш” буркана докато не стане на масло или “миксираш” в кухненския робот в продължение на 10 минути. На финала ще изглежда така:

fermented-butter-2

Прехвърляш сместта в буркан и прибираш в хладилник. Наслаждаваш и се бавно :))

Продуктите, които създадохме за теб:

fermented-butter-5

И понеже няма нищо по-вкусно от масло намазано върху нещо, ти предлагам да си направиш тези яйчно-зеленчукови хлебчета, да намажеш масло върху тях и да си ги изядеш с удоволствие. В комбинация с малко ферментирали морковчета и репички, разбира се.

fermented-butter-4

P.S. Точно преди 2 дни помолих учтиво някои хора да престанат с обидите, а то взе, че не се случи (голям шок! :). Към днешна дата се оказва, че имам още психически отклонения, в следствие на суровоядство (това беше толкова забавно, че дори не успях да се ядосам), че съм комплексарка и имам страхотни дефицити. Имаше още, но те нямат значение, защото този път имаше и безброй мили и позитивни хора, които не мислят така. За което още веднъж ви благодаря :)))

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: