
В древни, а и не чак толкова древни времена маслото се е “биело”, “друсало” или какъвто друг глагол можеш да измислиш, за да наподобиш енергично тръскащо движение, като от шейкър кана за коктейли. Днес си имаме миксери, така че, ако искам да съм модерна ще кажа, че за да си направиш масло трябва да го… “микснеш” или “шейкнеш”, избери си сам :))
Маслото е едно от нещата, които съм си мислела, че никога няма да направя сама. Наистина съм си го мислела. Сблъсках се с домашно правене на масло като ученичка. Бяхме на гости на познати, които живеят на село и една млада жена с дете на ръце се разхождаше наоколо “шейквайки” малко бурканче през цялото време. Каза, че прави масло. Бях убедена, че е безумно вкусно, точно както бях убедена, че не се виждам да обикалям наоколо около седмица друсайки бурканче…
Идеята за домашно масло дойде наскоро. В момента съм на вълна Тери Пратчет и след като приключих серията със старите вещици плавно преминах към младата Тифани, която по цял ден “бие” масло. Общо взето не издържах. Отидох при леля ми, която има 2 крави и голямо количество мляко и разпитах кое как се прави. Стори ми се лесно. Още повече, че разполагах с наистина добро домашно мляко, идващо от крави, които се хранят с трева и са по цял ден из поляните около селото, но това е друга тема. По принцип съм нетолерантна към лактоза и бягам от млечните като цяло, изключение прави маслото.
Но да преминем и към рецептата. Ако имаш желание да си направиш качествено домашно масло ще ти трябва… прясно мляко.
Сваряваш млякото и го прехвърляш в колкото се може по-широк съд. Аз използвах най-голямата тенджера, която имам. Прибираш го в хладилника и като се сетиш избутваш полека каймака към единия край, за да образува още каймак.
Ако схващаш идеята – масло се прави от каймака на млякото, затова ти трябва колкото се може повече от него. Аз успях да събера една много малка купичка каймак за 1 ден или сумарно маслото, което виждаш на снимката.
После идва “миксването” и чакането. Използва се обикновен миксер или добавката към кухненския робот за миксер. Добре би било да е автоматичен, защото миксираш около 10 минути, може и малко повече.
Каймака преминава през няколко фази – нещо като сметана, малки гранули и топченца и накрая се получава масло. Събираш цялото масло, слагаш го в марля и го минаваш под студена течаща вода, за да изкараш и останалата вода от него.
Voila! Имаш си масло :)))
Прибираш в малко бурканче и хладилника и му се наслаждаваш… бавно.
P.S. С остатъка от млякото можеш да си направиш домашно кисело мляко. Рецептата тези дни. Чакам да свършат постите.