ферментация или какво най-вероятно не правиш за здравето си

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Ферментирането на зеленчуци е един от най-древните и полезни методи за съхраняване на продукцията извън сезон. Това е и една от най-често допусканите грешки сред веганите, които познавам – че не са заменили с нищо добре познатото ни кисело мляко, най-популярният ферментирал продукт по нашите ширини или с други думи казано, фокусирайки се върху негативите от млечните, пропускаме да видим, че те имат и позитивна страна. А причината човечеството да има нужда от ферментирали продукти в ежедневието си е само една – това е най-лесният и достъпен начин да си набавим така полезните за здравето ни пробиотици, от които зависи поддържането на баланса на микрофлората в червата. Задача, която много хора игнорират, но която би могла да доведе след себе си до огромни негативи за физическото и психическото здраве на човек.

Нарушеният баланс на чревната микрофлора е известен под общото наименование кандида (candida). Състояние, при което има прираст на мая в организма, което всъщност е вид гъбичка. Candidiasis или Candida Albicans е прираст или инфекция на паразитна гъбична мая в стомашно-чревния тракт, мукусните мембрани, гениталиите, устата, гърлото, кожата и ноктите. Причинява се от разрушена бариера на дебелото и тънките черва, което може да е следствие на малко фибри в диетата и твърде много рафинирани храни и захар, но най-честата причина за появата й е недостиг на добри бактерии (пробиотици) или употребата на широкоспектърни антибиотици*.

Грубо казано микроорганизмите, които живеят в нас са 50 пъти повече от клетките на тялото. Но преди да започнеш да бърчиш нос, знай че тези микроорганизми са изключително важни за здравето на храносмилателния тракт и за имунната система, защото те образуват слой, който играе ролята на защитна бариера в тракта. От липсата или наличието на въпросната защитна бариера зависи дали определени вируси, вредни бактерии или токсини ще преминат и ще се окажат свободно циркулиращи из организма, или ще бъдат спряни и елиминирани. За да изпълняват тази защитна роля, микроорганизмите живеещи в нас трябва да поддържат определен баланс и разнообразие от видове, сред които най-трудните за набавяне днес са точно пробиотиците. Това са и микроорганизмите, които си набавяме, хранейки се с ферментирали продукти.

Когато те са в недостиг, “другите” започват да взимат превес и рано или късно разрушават защитната бариера на тракта. Това е моментът, в който всички вредни субстанции попаднали в организма под някаква форма вече няма от какво да бъдат спрени. Но по-лошото е, че “другите” започват да произвеждат и свой собствен токсин, който пренесен от кръвта по цялото тяло запова да причинява симптоматика като умора, неврологични проблеми, вагинални инфекции, кожни проблеми, ментално объркване, депресии, силен гняв, невъзможност за концентрация, летаргични настроения, чести смени на настроението и много други**. Звучи ли ти познато? За съжаление, това е ежедневието на голяма част от населението на България днес. Това е и симптоматика, която откривам все по-често и по-често сред клиентите си, независимо дали са здрави по принцип или не.

candida

А всичко това е толкова лесно предотвратимо, ако се погрижиш за себе си днес. Превенция чрез хранене е ключът или в конкретния случай – превенция чрез ферментация.

Това ще се учим да правим в идните месеци тук – ще ферментираме. Кисело мляко, сирене, кефир, комбуча, кимчи, квас и всякакви зеленчуци. Ще се научим да ги приготвяме у дома, за да можем да ги въведем в ежедневието си. Ще възобновим древните традиции, за да може незаслужено забравеното старо да ни помогне да сме здрави днес.

* Добре е да знаеш, че 80% от световното производство на антибиотици е за животните. Ние, хората, си купуваме от аптеките едва останалите 20%. Проблемът е, че на животните се дава антибиотик чрез храната всеки божи ден, превантивно. Всяка една фуражна смеска продавана на територията на България е с антибиотици в нея. Затова, дори и да си мислиш, че не приемаш антибиотици, то ако ядеш месо и животински продукти, истината е доста по-различна… Повече по темата има тук.

** Ако вече имаш част от тези симптоми, то дисбаланса в микрофлората ти е налице и превенцията няма да е достатъчна стъпка. За корекция на състоянието се изисква многопрофилен подход, който включва хранене и хранителни добавки. Повече информация можеш да получиш по време на консултация при специалист.

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: