как да си приготвим домашно кисело мляко

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Темата за ползите и вредите от млякото е обсъждана многократно и за съжаление е прекалено дълга, за да пиша за нея и сега. За сравнение – отделила съм и цели 20 страници в новата си книга, затова ще те оставя да прочетеш всичко за него един ден в книгата. Тук ще си говорим само за домашното приготвяне на кисело такова и защо е полезно да го ядеш точно сега.

И причината млякото да е най-хубаво сега е само една – храната. С какво се хранят кравите? С трева, разбира се. А всеки, който си е подавал носа извън града през последната седмица знае, че тревата е в разцвета си. България в момента е зелена, в буквалния смисъл на думата. А кравите, овцете и изобщо всички тревопасни се чувстват като в рая :)) Добре е да знаеш също, че тревата в момента е най-крехка, най-вкусна и пращи от ценни вещества. Съответно и млякото от крави, които пасат свободно диво растяща трева точно в този момент е най-вкусно, най-пълноценно и си заслужава всяко едно притеснение, което би ти причинило, за да си го набавиш. А ако не ми вярваш – попитай някой, който живее на село…

Процедурата по приготвяне на домашно кисело мляко е наистина елементарна и не се изискват кой знае какви знания и пособия, за да си приготвиш такова. Трябват ти единствено качествено домашно прясно мляко*, пробиотична закваска**, няколко буркана и едно родопско одеяло или стар кожух.

yogurt-1

1. Първо, разбира се, сваряваш млякото или ако имаш достатъчно доверие на източника, може да пробваш и сурово кисело мляко като само нагрееш млякото до 40-45 градуса.
2. Ако си го сварил – оставяш го настрани докато се охлади до въпросните 40-45 градуса.
3. В малък буркан сипваш малко от прясното мляко, добавяш закваската и разбъркваш много добре. След това връщаш заквасеното мляко при останалото и отново разбъркваш перфектно.
4. Изсипваш в буркани и завиваш бурканите в одеяло или каквото друго намериш. Целта е да се задържи температурата в рамките на няколко часа.
5. Оставяш да се заквасва за 4 до 6 часа, след това махаш одеялото и го оставяш за още 1-2 часа на стайна температура. На финала прибираш готовото мляко в хладилник и му се наслаждаваш с всяка хапка!

* Лично аз не съм правила опити, но доколкото знам от други хора прясното мляко от магазина не успява да се закваси, затова недей да си губиш времето. Намери си домашно.

** Бях чувала, че може да се използва и купено от магазина кисело мляко за закваска, но имах 2 неуспешни опита по този начин, затова на финала си купих директно закваска. Има такава почти навсякъде. Друг вариант е да помолиш заедно с прясното мляко да ти дадат и малко домашно кисело мляко, което да използваш за закваска. А най-фрапантното в случая е, че най-доброто си кисело мляко получих като използвах… закваска на прах + белгийско био кисело мляко, което ако трябва да съм честна купих заради малките стъклени бурканчета, в които се продава. Доживяхме… Белгийците правят по-добро мляко от нас. На мен ми стана леко тъжно, на теб – не знам.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: