как да си приготвим домашно кисело мляко

Темата за ползите и вредите от млякото е обсъждана многократно и за съжаление е прекалено дълга, за да пиша за нея и сега. За сравнение – отделила съм и цели 20 страници в новата си книга, затова ще те оставя да прочетеш всичко за него един ден в книгата. Тук ще си говорим само за домашното приготвяне на кисело такова и защо е полезно да го ядеш точно сега.

И причината млякото да е най-хубаво сега е само една – храната. С какво се хранят кравите? С трева, разбира се. А всеки, който си е подавал носа извън града през последната седмица знае, че тревата е в разцвета си. България в момента е зелена, в буквалния смисъл на думата. А кравите, овцете и изобщо всички тревопасни се чувстват като в рая :)) Добре е да знаеш също, че тревата в момента е най-крехка, най-вкусна и пращи от ценни вещества. Съответно и млякото от крави, които пасат свободно диво растяща трева точно в този момент е най-вкусно, най-пълноценно и си заслужава всяко едно притеснение, което би ти причинило, за да си го набавиш. А ако не ми вярваш – попитай някой, който живее на село…

Процедурата по приготвяне на домашно кисело мляко е наистина елементарна и не се изискват кой знае какви знания и пособия, за да си приготвиш такова. Трябват ти единствено качествено домашно прясно мляко*, пробиотична закваска**, няколко буркана и едно родопско одеяло или стар кожух.

yogurt-1

1. Първо, разбира се, сваряваш млякото или ако имаш достатъчно доверие на източника, може да пробваш и сурово кисело мляко като само нагрееш млякото до 40-45 градуса.
2. Ако си го сварил – оставяш го настрани докато се охлади до въпросните 40-45 градуса.
3. В малък буркан сипваш малко от прясното мляко, добавяш закваската и разбъркваш много добре. След това връщаш заквасеното мляко при останалото и отново разбъркваш перфектно.
4. Изсипваш в буркани и завиваш бурканите в одеяло или каквото друго намериш. Целта е да се задържи температурата в рамките на няколко часа.
5. Оставяш да се заквасва за 4 до 6 часа, след това махаш одеялото и го оставяш за още 1-2 часа на стайна температура. На финала прибираш готовото мляко в хладилник и му се наслаждаваш с всяка хапка!

* Лично аз не съм правила опити, но доколкото знам от други хора прясното мляко от магазина не успява да се закваси, затова недей да си губиш времето. Намери си домашно.

** Бях чувала, че може да се използва и купено от магазина кисело мляко за закваска, но имах 2 неуспешни опита по този начин, затова на финала си купих директно закваска. Има такава почти навсякъде. Друг вариант е да помолиш заедно с прясното мляко да ти дадат и малко домашно кисело мляко, което да използваш за закваска. А най-фрапантното в случая е, че най-доброто си кисело мляко получих като използвах… закваска на прах + белгийско био кисело мляко, което ако трябва да съм честна купих заради малките стъклени бурканчета, в които се продава. Доживяхме… Белгийците правят по-добро мляко от нас. На мен ми стана леко тъжно, на теб – не знам.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.