протокол при гъбички по ноктите на краката

Идва лято и сезонът на откритите сандали (аз дори вече го открих като се разходих за първи път с моите, макар и да е още леко студено за тях), а заедно с тях и един доста наболял проблем за много хора – гъбички по ноктите, които могат да разрушат визията и на най-красивите открити обувки, защото карат ноктите на краката да изглеждат по-жълти, по-бели, набръчкани и т.н.

Реално, гъбичките по/под/в ноктите са изключително масов проблем в последните години, който за съжаление е труден за изкореняване. Дори и съвременната медицина, с инвестиции от порядъка на милиони долари годишно, изпитва затруднения при справяне с казуса. Към днешна дата, разбира се, съществуват редица медикаменти (някои по-силни, други по-слаби, някои с антибиотици и т.н.) за корекция на гъбичките по ноктите, но често лечението с тях е нетрайно и скоро гъбичките се завръщат с пълна сила.

Въпреки това, ако си открил/а за себе си медикамент, който работи – използвай го пълноценно, но ако все още се бориш с проблема – днешният протокол може и да се окаже ключът към трайното им изкореняване. Once and for all, както се казва.

И евентуалният успех на точно този протокол се корени в 3-стъпковият подход, за който някои от по-прогресивните доктори вече се досещат и започват да го прилагат активно. А 3-те стъпки са:

– външно третиране с противогъбични продукти и хигиена,
– вътрешно третиране с противогъбични продукти
– и подходящото хранене.

Имай предвид все пак, че някои от елементите описани по-надолу могат да повлияят на медикаменти и здравословни състояния, затова винаги се консултирай с лекуващият те лекар преди да предприемеш каквото и да е нововъведение.

Хранене

И започвам, разбира се, с храненето, при което имаме 1 основен акцент – да премахнем от менюто си храните, които подхранват въпросните микроорганизми. Или с други думи казано – да ги уморим от глад.

А те се хранят основно с 2 неща – захар и мая.

Като и в двата случая се визира широкият кръг на понятията. Тоест, когато говорим за захар се има предвид ВСИЧКО, което се преобразува бързо на захари в организма, като захар (бяла, кафява, всякаква) и рафинирани въглехидрати (бяло брашно/зърно от всякакъв вид, вкл. безглутеново, обикновено е от пшеница, ориз, царевица и т.н.).

За останалите храни с висок гликемичен индекс препоръката е да са силно намалени в менюто и в идеалния вариант да се придържаме към храни с индекс под 55. Това са като цяло всички зеленчуци, сладък картоф, елда, киноа, овесени ядки и кафяв ориз, леща, зелен боб, грах и нахут, всички ядки и семена, от подсладителите – стевия, инулин, ксилитол и кокосова захар, от плодовете – цитруси, бери-та, кокос, череши, ябълки и киви, както и всички животински продукти, защото те нямат гликемичен индекс.

По отношение на маята ситуацията е същата, като мая общо взето има в тестените изделия и сирената. Както виждаш, режимът на хранене не е лесен, затова и не е случайно, че гъбичките по ноктите са толкова често срещани напоследък.

Извън елиминацията на захари и мая, има и някои елементи, които пък е добре да присъстват в деня, като пробиотици (всякакви форми – прием като хранителни добавки и разнообразие от ферментирали храни), витамин В12 и всички елементи необходими за здрави нокти, като биотин, витамин С, Е, фолат и витамин А (ретинол).

Противогъбични

Като първа стъпка в случая е добра идея да се вземе проба от доктор от заразеното място, за да се определи вида микроорганизъм и да се приложи по-адекватно лечение, защото някои реагират добре на едни мазила, а други – на нещо различно.

И извън пробата, другото важно условие е двустранният подход – външно и вътрешно третиране с различни продукти. Като цяло повечето специалисти използват 1 или 2 различни продукта за целта, като тези с най-много медицински изследвания по темата са ригана (oregano oil) и ундециленовата киселина.

Но понеже в последните години проучвах темата за бактериите упорито, стигнах до заключението, че някои микроорганизми (както и тези в червата ни) са силно адаптивни (особено при по-тежките случаи на гъбички) и когато се използва един и същ продукт дълго време, в един момент те свикват с него и той спира да им действа. Затова и някои доктори в областта препоръчват т.нар. билкова ротация, при която билките (или други продукти) се ротират на 4 дни, което не позволява на гъбичките да се адаптират към нито една от тях.

По отношение на гъбички по ноктите, най-добри се водят:
– масло от риган (външно и вътрешно)
– ундециленова киселина, извлек от рициново масло (външно)
– pau d’arco на чай (външно и вътрешно)
– кокосово масло (външно и вътрешно)
– ябълков оцет, натурален, мътен (външно и вътрешно)
– екстракт от маслиново листо (външно и вътрешно)
– паста от царевично брашно (външно)

Допълнителна гаранция за успех

Извън горните неща е добра идея да се имат предвид и външните фактори, които спомагат за разрастването на гъбичките, а те са:

– мокра, влажна и топла среда
– инфектирани материи.

Или казано на прост език – всичко, което може да запарва ноктите като материи, обувки, джакузита, топли минерални басейни и т.н. е добре да се избягва. В графата влизат синтетични чорапи, обувки и пантофи носени на бос крак и подобни. И в ситуации, при които гъбичките се вихрят от дълго време е добра идея да се изхвърлят и всички стари чорапи, които са имали контакт с тях, защото има вероятност да са заразени и да предизвикат триумфално завръщане на гъбичките.

Имай предвид също така, че гъбичките по ноктите са заразни, затова не споделяй с НИКОГО чорапи, обувки, пантофи (особено такива носени на бос крак) и пери своите самостоятелно, ако половинката ти вкъщи е преносител.

Материите също се оказват изключително важни в борбата с гъбичките и някои от тях имат доказани противо-бактериални свойства, като най-изследвани са лена, бамбука и соята. От тях трите ленът и бамбукът са ми фаворити и подмяната на чаршафи и кърпи с ленени такива, а чорапите с бамбукови ми се струва като изключително добра идея за ежедневието.

Други терапии

Като допълнителни терапии за лечението на гъбичките по ноктите на краката напоследък излизат много новости, като най-изследваната сред тях в медицинските среди е терапията с лазер, която за момента дава много-обещаващи резултати, но изследванията са твърде малко за по-сериозни заключения.

Други терапии включват специален лак за нокти и крайната мярка до която може да се опре по преценка на лекуващият лекар е премахване на нокътя, за да израстне нов такъв със здрава плочка.

Или в резюме

Протоколът за елиминацията на гъбички по ноктите изглежда така:

  • избягване на захари и мая;
  • различни пробиотици в менюто и пълноценно хранене за набавяне на останалите необходими ценни вещества (витамин В12, биотин, витамин С, Е, фолат и витамин А – ретинол) или прием на хранителни добавки с тях (например One & черен дроб от треска);
  • външно третиране на всички нокти (не само на засегнатите) с няколко различни противогъбични, в идеалния вариант масло от риган, ундециленова киселина, pau d’arco и кокосово масло или оцет;
  • прием на противогъбични, като ротацията съвпада с външното им третиране със същите продукти;
  • подмяна на чорапи, обувки и избягване на ситуации, които са влажни, мокри и топли едновременно.

Протоколът се спазва за период от 2 месеца или докато гъбичките не изчезнат. След това се поддържа хомеостаза като се запазва режима на хранене, но вече в не толкова стриктен вариант и профилактично се използват някои противогъбични, като качествен ябълков оцет, кокосово масло и риган. И, разбира се, се има едно наум за топлите и влажни локации, особено ако те са били причина за първоначалната появи на гъбичките.

P.S. Нямам личен опит по темата, затова не споделям такъв, но ако някой от вас е успял успешно да се справи с проблема – моля, сподели под статията във фейсбук!

Използвани източници:

Fungal nail infections: diagnosis and management – link

CSNN – pathology and nutrition

Oregano Oil Benefits Superior To Prescription Antibiotics – link

Dr. Jack Tips, Ph.D. C.C.N. – Pathogen Dossier – common microbial pathogens & documented herbal solutions

The effectiveness of lasers in the treatment of onychomycosis: a systematic review – link

Evaluation of Antibacterial Activity of Flax Fibers Against the Staphylococcus aureus Bacteria Strain – link

Antimicrobial Studies of Knitted Fabrics from Bamboo, Soybean and Flax Fibers at Various Blends – link

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.