протокол при гъбички по ноктите на краката

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Идва лято и сезонът на откритите сандали (аз дори вече го открих като се разходих за първи път с моите, макар и да е още леко студено за тях), а заедно с тях и един доста наболял проблем за много хора – гъбички по ноктите, които могат да разрушат визията и на най-красивите открити обувки, защото карат ноктите на краката да изглеждат по-жълти, по-бели, набръчкани и т.н.

Реално, гъбичките по/под/в ноктите са изключително масов проблем в последните години, който за съжаление е труден за изкореняване. Дори и съвременната медицина, с инвестиции от порядъка на милиони долари годишно, изпитва затруднения при справяне с казуса. Към днешна дата, разбира се, съществуват редица медикаменти (някои по-силни, други по-слаби, някои с антибиотици и т.н.) за корекция на гъбичките по ноктите, но често лечението с тях е нетрайно и скоро гъбичките се завръщат с пълна сила.

Въпреки това, ако си открил/а за себе си медикамент, който работи – използвай го пълноценно, но ако все още се бориш с проблема – днешният протокол може и да се окаже ключът към трайното им изкореняване. Once and for all, както се казва.

И евентуалният успех на точно този протокол се корени в 3-стъпковият подход, за който някои от по-прогресивните доктори вече се досещат и започват да го прилагат активно. А 3-те стъпки са:

– външно третиране с противогъбични продукти и хигиена,
– вътрешно третиране с противогъбични продукти
– и подходящото хранене.

Имай предвид все пак, че някои от елементите описани по-надолу могат да повлияят на медикаменти и здравословни състояния, затова винаги се консултирай с лекуващият те лекар преди да предприемеш каквото и да е нововъведение.

Хранене

И започвам, разбира се, с храненето, при което имаме 1 основен акцент – да премахнем от менюто си храните, които подхранват въпросните микроорганизми. Или с други думи казано – да ги уморим от глад.

А те се хранят основно с 2 неща – захар и мая.

Като и в двата случая се визира широкият кръг на понятията. Тоест, когато говорим за захар се има предвид ВСИЧКО, което се преобразува бързо на захари в организма, като захар (бяла, кафява, всякаква) и рафинирани въглехидрати (бяло брашно/зърно от всякакъв вид, вкл. безглутеново, обикновено е от пшеница, ориз, царевица и т.н.).

За останалите храни с висок гликемичен индекс препоръката е да са силно намалени в менюто и в идеалния вариант да се придържаме към храни с индекс под 55. Това са като цяло всички зеленчуци, сладък картоф, елда, киноа, овесени ядки и кафяв ориз, леща, зелен боб, грах и нахут, всички ядки и семена, от подсладителите – стевия, инулин, ксилитол и кокосова захар, от плодовете – цитруси, бери-та, кокос, череши, ябълки и киви, както и всички животински продукти, защото те нямат гликемичен индекс.

Продуктите, които създадохме за теб:

По отношение на маята ситуацията е същата, като мая общо взето има в тестените изделия и сирената. Както виждаш, режимът на хранене не е лесен, затова и не е случайно, че гъбичките по ноктите са толкова често срещани напоследък.

Извън елиминацията на захари и мая, има и някои елементи, които пък е добре да присъстват в деня, като пробиотици (всякакви форми – прием като хранителни добавки и разнообразие от ферментирали храни), витамин В12 и всички елементи необходими за здрави нокти, като биотин, витамин С, Е, фолат и витамин А (ретинол).

Противогъбични

Като първа стъпка в случая е добра идея да се вземе проба от доктор от заразеното място, за да се определи вида микроорганизъм и да се приложи по-адекватно лечение, защото някои реагират добре на едни мазила, а други – на нещо различно.

И извън пробата, другото важно условие е двустранният подход – външно и вътрешно третиране с различни продукти. Като цяло повечето специалисти използват 1 или 2 различни продукта за целта, като тези с най-много медицински изследвания по темата са ригана (oregano oil) и ундециленовата киселина.

Но понеже в последните години проучвах темата за бактериите упорито, стигнах до заключението, че някои микроорганизми (както и тези в червата ни) са силно адаптивни (особено при по-тежките случаи на гъбички) и когато се използва един и същ продукт дълго време, в един момент те свикват с него и той спира да им действа. Затова и някои доктори в областта препоръчват т.нар. билкова ротация, при която билките (или други продукти) се ротират на 4 дни, което не позволява на гъбичките да се адаптират към нито една от тях.

По отношение на гъбички по ноктите, най-добри се водят:
– масло от риган (външно и вътрешно)
– ундециленова киселина, извлек от рициново масло (външно)
– pau d’arco на чай (външно и вътрешно)
– кокосово масло (външно и вътрешно)
– ябълков оцет, натурален, мътен (външно и вътрешно)
– екстракт от маслиново листо (външно и вътрешно)
– паста от царевично брашно (външно)

Допълнителна гаранция за успех

Извън горните неща е добра идея да се имат предвид и външните фактори, които спомагат за разрастването на гъбичките, а те са:

– мокра, влажна и топла среда
– инфектирани материи.

Или казано на прост език – всичко, което може да запарва ноктите като материи, обувки, джакузита, топли минерални басейни и т.н. е добре да се избягва. В графата влизат синтетични чорапи, обувки и пантофи носени на бос крак и подобни. И в ситуации, при които гъбичките се вихрят от дълго време е добра идея да се изхвърлят и всички стари чорапи, които са имали контакт с тях, защото има вероятност да са заразени и да предизвикат триумфално завръщане на гъбичките.

Имай предвид също така, че гъбичките по ноктите са заразни, затова не споделяй с НИКОГО чорапи, обувки, пантофи (особено такива носени на бос крак) и пери своите самостоятелно, ако половинката ти вкъщи е преносител.

Материите също се оказват изключително важни в борбата с гъбичките и някои от тях имат доказани противо-бактериални свойства, като най-изследвани са лена, бамбука и соята. От тях трите ленът и бамбукът са ми фаворити и подмяната на чаршафи и кърпи с ленени такива, а чорапите с бамбукови ми се струва като изключително добра идея за ежедневието.

Други терапии

Като допълнителни терапии за лечението на гъбичките по ноктите на краката напоследък излизат много новости, като най-изследваната сред тях в медицинските среди е терапията с лазер, която за момента дава много-обещаващи резултати, но изследванията са твърде малко за по-сериозни заключения.

Други терапии включват специален лак за нокти и крайната мярка до която може да се опре по преценка на лекуващият лекар е премахване на нокътя, за да израстне нов такъв със здрава плочка.

Или в резюме

Протоколът за елиминацията на гъбички по ноктите изглежда така:

  • избягване на захари и мая;
  • различни пробиотици в менюто и пълноценно хранене за набавяне на останалите необходими ценни вещества (витамин В12, биотин, витамин С, Е, фолат и витамин А – ретинол) или прием на хранителни добавки с тях (например One & черен дроб от треска);
  • външно третиране на всички нокти (не само на засегнатите) с няколко различни противогъбични, в идеалния вариант масло от риган, ундециленова киселина, pau d’arco и кокосово масло или оцет;
  • прием на противогъбични, като ротацията съвпада с външното им третиране със същите продукти;
  • подмяна на чорапи, обувки и избягване на ситуации, които са влажни, мокри и топли едновременно.

Протоколът се спазва за период от 2 месеца или докато гъбичките не изчезнат. След това се поддържа хомеостаза като се запазва режима на хранене, но вече в не толкова стриктен вариант и профилактично се използват някои противогъбични, като качествен ябълков оцет, кокосово масло и риган. И, разбира се, се има едно наум за топлите и влажни локации, особено ако те са били причина за първоначалната появи на гъбичките.

P.S. Нямам личен опит по темата, затова не споделям такъв, но ако някой от вас е успял успешно да се справи с проблема – моля, сподели под статията във фейсбук!

Използвани източници:

Fungal nail infections: diagnosis and management - link

CSNN - pathology and nutrition

Oregano Oil Benefits Superior To Prescription Antibiotics - link

Dr. Jack Tips, Ph.D. C.C.N. - Pathogen Dossier - common microbial pathogens & documented herbal solutions

The effectiveness of lasers in the treatment of onychomycosis: a systematic review - link

Evaluation of Antibacterial Activity of Flax Fibers Against the Staphylococcus aureus Bacteria Strain - link

Antimicrobial Studies of Knitted Fabrics from Bamboo, Soybean and Flax Fibers at Various Blends - link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: