Какво е гел-вода и защо всички трябва да знаят за нея

Темата за водата е една от най-дискутираните в световен мащаб и неизменно един от въпросите, който получавам много често е: “каква вода да пием?”.

И истината е, че за водата се е писало и говорило много, има дори експерти, които са й посветили целите си кариери, но в крайна сметка, еднозначен отговор все още няма. Затова аз продължавам да се презастраховам и да пия различни видове води, набавяйки си разнообразие, точно както с всичко останало в природата.

Днес обаче искам да те запозная с нещо сравнително ново, което обаче набира популярност – гел-водата. И по-точно:

– какво представлява гел-водата,
– защо Д-р Жералд Полак твърди, че ТЯ е най-добрият начин за хидратация
– и, разбира се, как да преобразуваме нормалната вода на гел-вода в домашни условия.

И така, всичко започва с изследванията на антрополога Джина Брия по темата “оцеляване в пустинята”, при проучванията на които тя открива, че Инките и Ацтеките са можели да оцеляват със седмици без прием на нормална вода. Вместо нея обаче те приемали чиа семена и течността от кактусите около тях, които както се оказва били богати на нещо, което тя нарича гел-вода.

След това Д-р Полак се включва в тезата и я доразвива в лабораторията си в Университета на Вашингтон, като казва, че реално водата, която тялото ни използва и съхранява на 90% е точно под формата на гел-вода и това е водата налична в някои храни.

По темата предстои да излезе книгата “Quench: Reclaim your Energy and Health with the New Science of Hydration, Including Your Five-Day Plan to Hydrate”, но до тогава реших да прочета няколко статии и интервюта с въпросните откриватели и да споделя какво научих от тях.

Но преди да продължа искам да е ясно, че информацията поднесена тук е изцяло базирана на статии, интервюта и информация от Д-р Жералд Полак, Д-р Дана Коен, антропологът Джина Брия и Hydration Foundation, и не е подкрепена с медицински изследвания, прочетени лично от мен (които те твърдят, че ще бъдат включени в книгата, но тя още не е на пазара). Въпреки това реших да я споделя, защото ми се струва новаторска, интересна и ако пробваш да приемаш водата си на гел-вода не мисля, че можеш да си навредиш, така че – защо не…

И така –

Какво е гел-вода

Гел-водата е новооткрита фаза на водата, която НЕ е напълно течна, на пара или лед, затова и някои я наричат още структурирана, кристална или жива вода.

Молекулната й структура е H302 (за разлика от нормалната вода, чиято както знаеш е H20) и се води много по-проводима молекулярна структура, туй като допълнителните водородни атоми непрекъснато се движат напред-назад между молекулите, генерирайки електричество. В този етап водните кристали се припокриват и свързват като дантелени или плетени мрежи, както правят и снежинките. Но за разлика от снежинките, които са неподвижни, гел-водата създава тази структура, запазвайки течното си състояние. Затова не температурата определя гел-водата, а нейната изменяща се молекулярна структура.

За да си я представиш по-добре може да използваш чиа семена и вода, и да проведеш лесен домашен експеримент, който реално ще създаде гел-вода, която да изпиеш. За целта ти трябват чиа семена, вода и бутилка. Добавяш чиата и водата в бутилка и в първите няколко минути разклащаш леко бутилката от време на време, за да може чиа семената да се разделят и да се желират.

И voila – това, което ще се образува в бутилката е нормална вода, която е започнала леко да се желира – гел-вода:

Защо Д-р Полак твърди, че гел-водата хидратира по-добре

Всъщност, твърдението се базира на откритието му, че водата, която организмът ни задържа в ставите, синовиалните течности и най-вече в клетките е на 90% гел-вода и подаването й в такъв вид на тялото му помага да я използва веднага по предназначение.

Джина Брия стига до същото заключение с помощта на майка си, която страдала от хронична дехидратация, защото не успявала да изпива необходимото й количество нормална вода на ден. Тогава, Джина, базирайки се на изследванията за оцеляване в пустинята изпраща на майка си смлени чиа семена, които тя да добавя към сутрешния си сок. И степента на хидратация на майка й рязко се подобрила.

С течение на времето, изследванията по темата отиват още по-далече и въвличат науки като биология, химия, физика и дори квантови наночастици, за да се разбере още по-добре структирата на гел-водата и това как водата се разпределя из тялото.

Което води и до нови открития по темата. До момента, науката знае за 2 сигурни начина на разпределение на водата в организма – чрез кръвния поток и лимфната система. Но откритията за гел-водата добавят още един метод – чрез фасцията.

Фасцията е съединително-тъканна ципа, която обвива различни мускули и органи на тялото. Като структура е смес от колаген (който също е източник на гел-вода) и еластин, които, според откривателите, действат на принципа на хидравлична система, която изпомпва и разпределя водата в дълбочина, което е особено полезно за хора, които имат нужда от вода в точно определени зони, като например ставите.

Когато в ставите има достатъчно вода, те образуват мини възглавнички, които намаляват напрежението и болката там, затова и за хора с проблеми в ставите е много важно да се приема вода, но и тя да се използва в дълбочина, за което Д-р Полак твърди, че помага гел-водата.

Гел-водата помага още за генералната хидратация на организма, а ние всички знаем, че водата е здраве и живот, и първа стъпка към тях е точно приемът на вода. При това способността на организма ни да задържа вода е ключова не само за здравето, но и за красотата, не случайно най-хитовият продукт по темата е хиуроновата киселина, която прави точно това.

И след всичко това, идва ред и на последният въпрос:

Как да си направим гел-вода вкъщи

И тук генерално има два варианта:

– като добавяш към деня си колкото се може повече източници на гел-вода и
– електролити, които стимулират производството на гел-вода.

Добри варианти са:

– плодово-зеленчукови смутита, които генерират гел-вода и са богати на електролити, затова и се водят по-хидратиращи от нормалната вода;
– чиа вода, използвайки техниката, която описах горе;
– прием на колаген с чиа, например с хранителната ми добавка ONE;
– прием на костен бульон, който е богат на желатин и колаген => гел-вода;
– лайм към водата – електролити;
– плодове и зеленчуци към водата – електролити;
– кокосова вода – електролити;
– чиа пудинг с кокосово мляко – гел-вода + електролити;
– щипка хималайска сол на кристали към водата – електролити;
– и за готвенето с кокосово масло и гхи също се твърди, че подпомага процеса.

А ето няколко готови рецепти от мен за чиа вода с лайм и плодове, смути с ONE и чиа пудинг с кокосово мляко.

Смути с колаген

1/2 замразен банан
1/2 чаша бери-та (боровинки, малини, касис)
1/4 меко авокадо (или 1 ч.л. кокосово масло)
10 г ONE (колаген, чиа семена)
вода (кокосово мляко, бадемово мляко или др. течност)

Всичко се добавя в блендера и се пюрира до фина хомогенна смес.

Чиа вода с лайм и плодове

1 ч.л. чиа семена*
2-3 резена лайм
бери-та на вкус (боровинки, малини, касис)
вода (изворна, пречистена или минерална)

Всичко се добавя в бутилка и се разтръсква леко в първите 2-3 минути от време на време, за да може чиа семената да се разделят и желират.

* Джина Брия препоръчва натрошени чиа семена за хората със завишено ниво на дехидратация.

Чиа пудинг с кокосово мляко и плодове

1/2 чаша кокосово мляко (от кен)
1/4 чаша боровинки
1-2 с.л. чиа семена
10 г ONE, по желание
люляк, по желание, може да се добави и в пудинга и като декорация

Кокосовото мляко се блендира с боровинките и ONE.
В купа се излива сместта, добавят се чиа семената и се оставя за 15-30 мин.
Консумира се веднага или се съхранява в хладилник до седмица.

Това беше от мен за днес, надявам се да ти е било полезно!

Разкошен ден,
Надя

Използвани източници:

Dr. Gerald Pollack, Water science laboratory, University of Washington – link

The Hydration Foundation – link

Water, Hydration and Health – link

The Fourth Phase of Water: Beyond Solid, Liquid, and Vapor – link

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.