Какво е гел-вода и защо всички трябва да знаят за нея

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Темата за водата е една от най-дискутираните в световен мащаб и неизменно един от въпросите, който получавам много често е: “каква вода да пием?”.

И истината е, че за водата се е писало и говорило много, има дори експерти, които са й посветили целите си кариери, но в крайна сметка, еднозначен отговор все още няма. Затова аз продължавам да се презастраховам и да пия различни видове води, набавяйки си разнообразие, точно както с всичко останало в природата.

Днес обаче искам да те запозная с нещо сравнително ново, което обаче набира популярност – гел-водата. И по-точно:

– какво представлява гел-водата,
– защо Д-р Жералд Полак твърди, че ТЯ е най-добрият начин за хидратация
– и, разбира се, как да преобразуваме нормалната вода на гел-вода в домашни условия.

И така, всичко започва с изследванията на антрополога Джина Брия по темата “оцеляване в пустинята”, при проучванията на които тя открива, че Инките и Ацтеките са можели да оцеляват със седмици без прием на нормална вода. Вместо нея обаче те приемали чиа семена и течността от кактусите около тях, които както се оказва били богати на нещо, което тя нарича гел-вода.

След това Д-р Полак се включва в тезата и я доразвива в лабораторията си в Университета на Вашингтон, като казва, че реално водата, която тялото ни използва и съхранява на 90% е точно под формата на гел-вода и това е водата налична в някои храни.

По темата предстои да излезе книгата “Quench: Reclaim your Energy and Health with the New Science of Hydration, Including Your Five-Day Plan to Hydrate”, но до тогава реших да прочета няколко статии и интервюта с въпросните откриватели и да споделя какво научих от тях.

Но преди да продължа искам да е ясно, че информацията поднесена тук е изцяло базирана на статии, интервюта и информация от Д-р Жералд Полак, Д-р Дана Коен, антропологът Джина Брия и Hydration Foundation, и не е подкрепена с медицински изследвания, прочетени лично от мен (които те твърдят, че ще бъдат включени в книгата, но тя още не е на пазара). Въпреки това реших да я споделя, защото ми се струва новаторска, интересна и ако пробваш да приемаш водата си на гел-вода не мисля, че можеш да си навредиш, така че – защо не…

И така –

Какво е гел-вода

Гел-водата е новооткрита фаза на водата, която НЕ е напълно течна, на пара или лед, затова и някои я наричат още структурирана, кристална или жива вода.

Продуктите, които създадохме за теб:

Молекулната й структура е H302 (за разлика от нормалната вода, чиято както знаеш е H20) и се води много по-проводима молекулярна структура, туй като допълнителните водородни атоми непрекъснато се движат напред-назад между молекулите, генерирайки електричество. В този етап водните кристали се припокриват и свързват като дантелени или плетени мрежи, както правят и снежинките. Но за разлика от снежинките, които са неподвижни, гел-водата създава тази структура, запазвайки течното си състояние. Затова не температурата определя гел-водата, а нейната изменяща се молекулярна структура.

За да си я представиш по-добре може да използваш чиа семена и вода, и да проведеш лесен домашен експеримент, който реално ще създаде гел-вода, която да изпиеш. За целта ти трябват чиа семена, вода и бутилка. Добавяш чиата и водата в бутилка и в първите няколко минути разклащаш леко бутилката от време на време, за да може чиа семената да се разделят и да се желират.

И voila – това, което ще се образува в бутилката е нормална вода, която е започнала леко да се желира – гел-вода:

Защо Д-р Полак твърди, че гел-водата хидратира по-добре

Всъщност, твърдението се базира на откритието му, че водата, която организмът ни задържа в ставите, синовиалните течности и най-вече в клетките е на 90% гел-вода и подаването й в такъв вид на тялото му помага да я използва веднага по предназначение.

Джина Брия стига до същото заключение с помощта на майка си, която страдала от хронична дехидратация, защото не успявала да изпива необходимото й количество нормална вода на ден. Тогава, Джина, базирайки се на изследванията за оцеляване в пустинята изпраща на майка си смлени чиа семена, които тя да добавя към сутрешния си сок. И степента на хидратация на майка й рязко се подобрила.

С течение на времето, изследванията по темата отиват още по-далече и въвличат науки като биология, химия, физика и дори квантови наночастици, за да се разбере още по-добре структирата на гел-водата и това как водата се разпределя из тялото.

Което води и до нови открития по темата. До момента, науката знае за 2 сигурни начина на разпределение на водата в организма – чрез кръвния поток и лимфната система. Но откритията за гел-водата добавят още един метод – чрез фасцията.

Фасцията е съединително-тъканна ципа, която обвива различни мускули и органи на тялото. Като структура е смес от колаген (който също е източник на гел-вода) и еластин, които, според откривателите, действат на принципа на хидравлична система, която изпомпва и разпределя водата в дълбочина, което е особено полезно за хора, които имат нужда от вода в точно определени зони, като например ставите.

Когато в ставите има достатъчно вода, те образуват мини възглавнички, които намаляват напрежението и болката там, затова и за хора с проблеми в ставите е много важно да се приема вода, но и тя да се използва в дълбочина, за което Д-р Полак твърди, че помага гел-водата.

Гел-водата помага още за генералната хидратация на организма, а ние всички знаем, че водата е здраве и живот, и първа стъпка към тях е точно приемът на вода. При това способността на организма ни да задържа вода е ключова не само за здравето, но и за красотата, не случайно най-хитовият продукт по темата е хиуроновата киселина, която прави точно това.

И след всичко това, идва ред и на последният въпрос:

Как да си направим гел-вода вкъщи

И тук генерално има два варианта:

– като добавяш към деня си колкото се може повече източници на гел-вода и
– електролити, които стимулират производството на гел-вода.

Добри варианти са:

– плодово-зеленчукови смутита, които генерират гел-вода и са богати на електролити, затова и се водят по-хидратиращи от нормалната вода;
– чиа вода, използвайки техниката, която описах горе;
– прием на колаген с чиа, например с хранителната ми добавка ONE;
– прием на костен бульон, който е богат на желатин и колаген => гел-вода;
– лайм към водата – електролити;
– плодове и зеленчуци към водата – електролити;
– кокосова вода – електролити;
– чиа пудинг с кокосово мляко – гел-вода + електролити;
– щипка хималайска сол на кристали към водата – електролити;
– и за готвенето с кокосово масло и гхи също се твърди, че подпомага процеса.

А ето няколко готови рецепти от мен за чиа вода с лайм и плодове, смути с ONE и чиа пудинг с кокосово мляко.

Смути с колаген

1/2 замразен банан
1/2 чаша бери-та (боровинки, малини, касис)
1/4 меко авокадо (или 1 ч.л. кокосово масло)
10 г ONE (колаген, чиа семена)
вода (кокосово мляко, бадемово мляко или др. течност)

Всичко се добавя в блендера и се пюрира до фина хомогенна смес.

Чиа вода с лайм и плодове

1 ч.л. чиа семена*
2-3 резена лайм
бери-та на вкус (боровинки, малини, касис)
вода (изворна, пречистена или минерална)

Всичко се добавя в бутилка и се разтръсква леко в първите 2-3 минути от време на време, за да може чиа семената да се разделят и желират.

* Джина Брия препоръчва натрошени чиа семена за хората със завишено ниво на дехидратация.

Чиа пудинг с кокосово мляко и плодове

1/2 чаша кокосово мляко (от кен)
1/4 чаша боровинки
1-2 с.л. чиа семена
10 г ONE, по желание
люляк, по желание, може да се добави и в пудинга и като декорация

Кокосовото мляко се блендира с боровинките и ONE.
В купа се излива сместта, добавят се чиа семената и се оставя за 15-30 мин.
Консумира се веднага или се съхранява в хладилник до седмица.

Това беше от мен за днес, надявам се да ти е било полезно!

Разкошен ден,
Надя

Използвани източници:

Dr. Gerald Pollack, Water science laboratory, University of Washington - link

The Hydration Foundation - link

Water, Hydration and Health - link

The Fourth Phase of Water: Beyond Solid, Liquid, and Vapor - link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: