#бъдиМил, накарай някого да се усмихне днес

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Дойде и този ден, когато след няколко месеца планиране и реализация, ти представям втория ни социален проект за годината (първият е подкрепата ни за SOS детски селища) – #бъдиМил.

Проект, който ми е много близък, защото като човек, който има собствен сайт, ми се налага да използвам социалните мрежи редовно. И през повечето дни, те ми доставят искрено удоволствие – особено Instagram, където се наслаждавам на красиви и вдъхновяващи снимки и послания.

Но, за съжаление, социалните мрежи не винаги са толкова розови, колкото изглежда на пръв поглед, и често под някоя красива и безобидна на пръв поглед снимка се крият грозни коментари, които превръщат хубавата идея в мрачно и обезсърчително място.

Място, на което:

– средно 60% от хората, участващи там получават хейтърски коментари;
– 25% от тях споделят и че са били наричани и обиждани по начини, които не искам да пресъздавам тук;
– 1 на всеки 3 жени споделя, че обидите са се увеличили и влошили през последните години, като с всяка следващата година става все по-зле;
– появи се дори медицинско изследване доказващо, че само за 2 седмици редовна употреба на Фейсбук, ние сме по-депресирани отвсякога и т.н., и т.н..

Ситуация, която не подмина и мен. Затова и през последната година моето лично спасение беше да спра да използвам Фейсбук и реално от 1 година НЕ влизам в личния си акаунт там (затова ако случайно си ми писал/а там – не се сърди, мен просто ме няма там). Но тази година стигнах до заключението, че това не е изход от ситуацията, поне не за всички.

Затова реших вместо да избягвам проблема, да потърся решение за него като се включа в кампаниите на Instagram, Glamour, шоуто на Ellen и много други, които подеха инициативата за повече #KindComments, в превод – мили коментари и мили жестове.

А идеята е семпла и лесно изпълнима, просто:

#бъдиМил
Накарай някого да се усмихне днес

Това може да се постигне като оставиш мил коментар на някого – приятел, познат, някой който те вдъхновява с нещо, статия или каквото и да е. Просто когато видиш следващата снимка на приятелка й напиши “Изглеждаш много красива днес” (мъжете да внимават с посланията към обвързани дами, моля, не искаме разводи в интернет, само проява на внимание ;))

И от тук насетне, се старай да оставяш поне по 1 мил коментар на ден. Нищо сложно, например “Ооо, много вкусно изглежда!”, “Хей, тази блуза ти стои разкошно”, “Благодаря ти за това вдъхновение” и т.н.. Опитай се да оставяш мили коментари дори и да не си сред коментиращите по принцип.

Продуктите, които създадохме за теб:

Защото така се създава позитивна среда, в която човек се чувства щастлив и защитен. А всички ние имаме нужда от такава среда повече от всякога.

Но това не е всичко! Не исках да пренебрегвам хората, които НЕ използват социалните мрежи. Затова имаме и още едно решение, с чиято помощ да бъдем мили – за всички, които не използват социалните мрежи, или просто предпочитат личния контакт – подари на приятел/ка една от тези красиви картички, които създадохме специално за кампанията.

Картичките са красиви и сами по себе си, но ако им добавиш цвете в прорезите, поставени за целта – се превръщат в истинско вдъхновение.

И не само! Вземи няколко картички и за себе си, постави една на бюрото, една на масата в кухнята, една на огледалото в банята – нека денят ти започва така:

#бъдиМил, за да си щастлив/а

И понеже, както знаеш, за мен здравето е важно, ще споделя и научната страна на кампанията, защото там ползите са много и за всички.

На първо място, когато се държим мило, организмът ни започва да произвежда повече серотонин (хормонът на щастието). А серотонинът има капацитета да ни успокоява, да помага на тялото да се възстановява по-бързо, и разбира се – ни кара да се чувстваме щастливи.

А най-хубавата част – добротата увеличава нивата на серотонин при дарителя, при получателя и при всеки, който е дори само страничен наблюдател! При това серотонинът е заразен и се разпространява многократно, като един мил жест може да увеличи нивата на серотонин при 30 човека!

Когато си мил, организмът произвежда и повече ендорфини, които пък подтискат болката и действат като натурални обезболяващи, 3 пъти по-силни от морфин.

Добротата увеличава още и нивата на окситоцин (хормонът на гушкането), който пък насърчава социалното общуване, успокоява ни, създава усещане за доверие и щедрост, подобрява защитните сили на имунната система и увеличава мъжествеността. Мхм.

Но това не е всичко. Доказано е още, че хората, които са мили към другите, произвеждат 2 пъти повече DHEA, който забавя стареенето и произвеждат с 23% по-малко кортизол (хормона на стреса)!

Е, ако това не са достатъчно причини да започнем всички да бълбукаме от доброта и мили жестове, не знам какво друго да е :)))

#бъдиМил, дори и когато срещаш хейт

И да, знам, че понякога е трудно. Но според редица психолози, когато един човек е хейтър, държи се негативно, заяжда се и т.н., това не е лично отношение към теб. Това просто е човек, който страда и се чувства неудовлетворен, но вместо да се справи с това, което му причинява нещастие – го прехвърля върху другите. Хейтът често е вик за помощ, макар и неосъзнат, макар и прикрит зад сарказъм и самоубеждението, че това е ползотворна критика.

Затова и когато всеки един от нас се сблъска с хейт, вместо да отвърне със същото, е редно да се замисли малко, защото точно този човек най-вероятно има нужда от помощ, подкрепа и малко повече пробиотици (виж защо тук ;), а не от обратен хейт, дори и на пръв поглед да изглежда все едно си го заслужава.

Затова, отново, #бъдиМил, този човек има нужда от помощ – отиди в неговия профил и остави мил коментар, въпреки че се е държал негативно. Ако не можеш – игнорирай го, но не прави това, което правят те.

#бъдиМил, никой не може сам

И за финал – започни вълна. Да, един човек може да създаде промяна в света, но точно този й аспект изисква да сме много. Да създадем цунами от мили коментари, да покажем, че хората сме добри. И да помним, че дори и един мил коментар или жест днес, може да промени деня на един човек, той да промени деня на друг, на трети, на пети и т.н.

Само ЕДИН мил коментар или жест днес.

#бъдиМил
Накарай някого да се усмихне днес

В момента започваме да разпространяваме картичките, напълно безплатно, из био магазините в страната, които продават нашите добавки, както и добавяме по една от вид към всяка поръчка в нашия магазин (ако искаш повече – остави коментар по време на поръчката). И понеже знам, че ще попиташ – очакваме Daily & ONE касис да пристигнат тази седмица или най-късно в началото на следващата от Германия.

Ако имаш магазин, студио, кафене или каквото и да е друго, и ги искаш при себе си – моля, свържи се с Пламен в склада (ако работиш с него) или с нас на team@nadiapetrova.bg и ще ти съдействаме.

Моля, имай предвид, че картичките са скъпи като изпълнение и печат, най-малкото надписа отпред е в златно, затова на гърба им има реклама. Това беше единственият начин да ги разпространим безплатно към всички. Също така цветята НЕ са част от картичката, целта е всеки да добави собствено цвете или да ги използва както са си, красиви са всякак :))

P.S. Споделяй снимки на картичките и хаштаг #бъдиМил и #НадяПетрова, за да може повече хора да научат за малката ни кампания и да се включат в нея.

P.P.S. И още веднъж, една идея от мен – запази поне една картичка и за себе си, и я постави на огледалото си вкъщи, за да може тя да е първото нещо, което виждаш всяка сутрин. Защото ТИ СИ КРАСИВА, СПЕЦИАЛНА И УДИВИТЕЛНА. И е добре да си го припомняш. Всеки ден.

#бъдиМил
Накарай някого да се усмихне днес.

Надя

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: