личната история на Детелина, с тиреоидит на Хашимото

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Днес няма нова статия от мен, но пък споделям писмо, което получих от Детелина (с нейно разрешение, разбира се).

Детелина е жена с Хашимото и понеже знам, че много момичета с проблеми на щитовидната жлеза четат тук, реших че ще е полезно да споделя и личната й история, както тя я сподели с мен. Нито една част от писмото на Детелина не е променяна от мен и не е обвързано с личното ми мнение и идеи по темата.

Моля, помни, че личните истории и препоръки тук НЕ са медицински и здравни съвети и не бива да се третират като такива. Това е просто споделен личен опит, който да ти помогне да си доизчистиш картината и да ти даде нови идеи какво евентуално пропускаш. Затова чети, попивай, но и помни, че всички сме различни и подходът към твоето Хашимото може да не е същият като този на Детелина, и това е напълно нормално.

И още нещо от мен преди да продължим с писмото на Детелина, предполагам вече знаеш, но за всеки случай – книгата на Д-р Сара Балантайн “Автоимунен палео протокол” вече е преведена на български и е налична тук. Това е може би най-подробната и добре написана книга по темата автоимунни заболявания, затова ако сега навлизаш в материята – тази книга е за теб.

–––––-

“Здравей Надя,

Казвам се Детелина, на 38 г., от гр. София. Вече трети месец със съпруга ми приемаме хранителните добавки “One” и “Daily”. Дори понякога правя ½ доза “Daily” за 9-годишния ми син, който ти изпраща голям LIKE.

Препоръчах добавките на доста мои близки и познати. Очарована съм както от “One” и “Daily”, така и от стойностните публикации в сайта ти. Специалисти има много (по всякакви теми), но малко са тези като теб, които се задълбочават в материята, търсят истината и изпипват нещата в детайл.

С удоволствие се регистрирах за седмичната доза експертни съвети и вдъхновение, откъдето разбрах, че тази година имаш намерение да подготвиш статия за изключително често срещаното състояние “Тиреоидит на Хашимото”.

Бих искала да ти споделя моите лични преживявания с това състояние, като се надявам информацията да бъде от полза..

Продуктите, които създадохме за теб:

От момента, в който се установи, че имам Тиреоидит на Хашимото (всъщност аз съм го имала няколко години преди диагностицирането), предприех следните неща.

Направих си сериозен самоанализ на причините, довели до състоянието – в моя случай това бяха:
– недостатъчно сън,
– преумора,
– неправилни реакции в ситуации на стрес,
– небалансирано хранене – основно липса на качествени протеини и есенциални мастни киселини (като тийнейджър правех често плодови диети, вследствие на което цикълът ми спря за около 6 месеца и се наложи да ми слагат инжекции с прогестерон);
– твърде много захар и бяло брашно.

Чета много и се информирам по темата, започнах сериозно да наблюдавам реакциите на организма си при хранене, стрес и др.

Започнах да пия разнообразни хранителни добавки.

Бавно и на малки стъпки започнах да променям вредните си навици.

Относно хранителните добавки

Въведох ги много скоро след като разбрах за състоянието и ги приемам и досега. Дадох си сметка, че имам нужда от много качествени добавки – селен (лекарите го препоръчват, но само той не е достатъчен), витамини и минерали (витамин Д е с голямо значение), синбиотици, антиоксиданти, рибено масло, адаптогени, есенциални мастни киселини, коластра и др.

Но как да пия по цяла шепа хапчета на ден?

Ако знаех за съществуването на “One” и “Daily”, нямаше да се тревожа, но тогава реших, че единственият начин редовно да приемам хранителните си добавки, без да натоварвам вътрешните си органи, е на принципа на “въртележката”. Реших на всяко хранене (преди или след, в зависимост от инструкциите) да приемам различна хранителна добавка, но не повече от 3-4 таблетки на ден. На следващия ден продължавам с другите и т.н. Например, в понеделник приемам селен и рибено масло, във вторник – витамини и есенциални мастни киселини, сряда – селен, антиоксиданти и т.н. Тоест, редувам последователно добавките, които съм преценила да пия, без да е задължително да пия всеки ден селен, например. Важното е да го приемам относително редовно за продължителен период от време.

Разсъждавам, че както е необходимо разнообразно хранене, така са необходими и разнообразни хранителни добавки и ефектът е по-силен, когато се приемат на принципа на “въртележката”, отколкото един вид в продължение на определен период от време, след което друг вид в продължение на определен период от време и т.н.

Разбира се, на всеки 2-3 месеца си давам почивка от добавки за около 10-ина дни като през това време се стремя да се храня достатъчно разнообразно.

Редовни кръвни изследвания

Започнах поне веднъж годишно да следя стойностите на:
TSH – показанията бяха извън нормата единствено при диагностицирането на Хашимото-то. След това се движат в допустимите граници;
TAT – над горната граница са, но се водят като лека имунологична активност;
MAT – над горната граница са, но се водят като лека имунологична активност;
Витамин Д (общ) – допуснах голяма грешка, че не го тествах в началото, а чак сега – няколко години по-късно, след раждането на второто ми дете и последвалите кърмене, недоспиване и болка в стави, кости и мускули. Показанията бяха 10.47 ng/ml – малко над долната граница на латентния дефицит! Веднага взех мерки и в момента пия доста високи дози по препоръка на ендокринолога ми.
Витамин В12 – отново отчитам като грешка, че за първи път го изследвах тази година. Стойността му е 387 pg/ml при референтни стойности 246-911 pg/ml. Разбрах, че резултатът ми се води в т.нар. “сива зона” и явно е необходимо да започна прием и на В12.
Желязо – в нормални граници.
Селен – при Хашимото това е ключов елемент и е важно организмът да се насити с него. Но също така е важно да не се допусне предозиране. При последното ми изследване установих, че моите показания са 1039 nmol/l при референтни стойности 423-1123 nmol/l, затова в момента съм си дала няколко месеца почивка. Аз обикновено приемам по 50 мкг селен през ден в продължение на няколко месеца, след което тествам нивата му в организма ми и преценявам дали да продължа или да спра за известно време.

В идеалния вариант е добре да се тестват и цинк, магнезий, йод, калий, калций, натрий, чернодробни ензими и др., но на този етап аз съм изследвала само някои от тях и те са в допустимите граници.

Относно храненето

Признавам си, че най-бавно във времето направих тези промени и това го отчитам като грешка. Положителното е, че веднъж усвоен даден навик, го прилагам общо взето без нарушения.

Спомням си, че първото нещо, с което започнах бе увеличаване приема на вода – до 2 литра дневно.

Промените в храненето, към които успях да премина към момента са:
– Кафето започнах да го приемам през ден – по 1 сутрин;
– Вафлите, сладкишите и десертите ги замених с малко черен шоколад през ден. За подслаждане използвам най-често мед (не повече от 1 с.л.на ден);
– Плодове и зеленчуци (включително картофи и гъби) – всеки ден, като увеличих количествата. Зеленчуците ги хапвам предимно като салати-ястия и печени на фурна. Започнах да си правя разнообразни смутита и фрешове. Създадох си навик да изяждам по една салата всеки ден. От време на време хапвам и ферментирали зеленчуци;
– Ядки и семена – всеки ден по една шепа. Предварително накисвам тези, за които е необходимо. Често си правя за закуска филийска с тахан (сусамов, слънчогледов, фъстъчен, орехов, лешников, бадемов и др.);
– Млечни продукти – най-често хапвам кисело мляко (през ден), следват извара, сирене, кашкавал (ограничено) и прясно мляко (ограничено). Приемам продукти от козе, овче, краве и биволско мляко като ги редувам;
– Риба – 2 пъти седмично: сьомга, риба тон, скумрия, ципура, лаврак;
– Постно месо – 3 пъти седмично;
– Яйца – 3 пъти седмично (най-често варени);
– Зърнени продукти – всеки ден, но в умерени количества. Белият хляб го замених предимно с квасен хляб с лимец. По-рядко консумирам ръжен и пълнозърнест хляб. Ограничих приема на глутен като предпочитам по-леките варианти – овес и лимец. Често хапвам ориз и царевица. Елдата по-рядко, защото не ми е много вкусна засега;
– Варива – 2 пъти седмично: боб, леща, зелен фасул, грах и др.;
– Мазнини – студенопресован зехтин, растителни масла, краве масло, а за готвене – кокосово масло.

След известно време възнамерявам да си направя тест за евентуални хранителни непоносимости като от резултатите му ще преценя как да прецизирам хранителния режим по-горе.

От разговорите с ендокринолога и прочетеното до момента

Това, което знам от разговорите ми с ендокринолога и прочетеното до момента е, че специално при Тиреоидит на Хашимото се препоръчва:

– да се наблегне на лимецов хляб, нахут, козе сирене, сьомга, бразилски орех, кокосово масло, авокадо и др.;
– да се избягват глутен, соя, сурово зеле и сурови кореноплодни (както и всички общоизвестни вредни продукти по принцип);
– закуската е добре да се състои от протеини и мазнини;
– интервалът между отделните хранения не трябва да е повече от 3-4 часа;
– в т.нар. хранителна пирамида при Хашимото се включва по-голямо количество протеини в сравнение със стандартната хранителна пирамида;
– много полезен съвет, до който достигнах на принципа проба/грешка и след запитване на ендокринолога ми: когато усещате, че щитовидната жлеза е възпалена, по-добре изпийте една болкоуспокояваща таблетка, отколкото да чакате възпалението да премине само!!! Идеята е възпаленията да се тушират веднага, защото колкото по-дълго действат в организма, толкова повече риск носят със себе си.

Физическа активност

Самото състояние Тиреоидит на Хашимото изисква стремеж към баланс на организма от всяка гледна точка, включително и от страна на физическата активност. Натоварването следва да е умерено. Подходящи са йога, плуване, разходки в планината. При мен тук има какво още да се желае, тъй като наблягам основно на домакинска работа и малко упражнения вкъщи. :))

Сън

Изключително важен е при Хашимото. Старая се да имам поне 8 часов сън, 2 часа, от които преди полунощ. Но не винаги го спазвам.

Резултати

Преди около два месеца (10 месеца след раждането на второто ми дете) по мое желание ендокринологът ми направи ехограф на щитовидната жлеза и я помолих да сравни снимката с тази, която беше направена при диагностицирането на Хашимото-то. Установи се, че жлезата е в почти същия вид и размер (степен 1б), както в началото. :))

Днес, след толкова изминало време си давам сметка, че научих много за здравословния начин на живот благодарение на моето Хашимото. То беше причина да търся отговори на все повече въпроси, които си задавах. То беше причина и за всички здравословни промени в живота си, които започнах и продължавам да правя. Затова съм благодарна, че ми се случи. В противен случай щях все още да практикувам вредните си навици и може би след време щеше да се наложи да се справям с много по-сериозни здравословни проблеми.

Надя, дано да съм ти била полезна, така както ти си полезна на мен. Много съм ти благодарна за свежите и интересни идеи, които научих от теб и вече прилагам – гел-водата, салата-ястие, дижестив, диво ферментирали зеленчуци, „сглобяването“ на ястията (както ти го наричаш) и много, много други!

Аз вярвам, че истината за добро здраве не е универсална, тя е някъде там и всеки следва да открие своята. Именно за това ти благодаря най-вече, за това, че идеите ти и начинът на поднасянето им подхранва желанието ми да продължавам да търся своята истина за по-добро здраве!

P.S. Ако проявяваш интерес, бих могла да ти изпратя и още информация по темата, като например: 4 в 1 – Бременност, Работа, Семейство и Хашимото – какви действия предприех преди и по време на втората ми бременност, както и след раждането?

Сърдечни поздрави,

Детелина

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: