Какво стои зад сините кръгове, линиите и хлътването под очите и как да ги коригираме

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Като човек, който се бори с хлътването и сините кръгове под очите от поне 20 години насам, спокойно мога да кажа, че имам личен опит с темата и че е възможно подобрение, и то сериозно. Подходът, разбира се, е многопрофилен и изисква отдаденост, но в крайна сметка – всички хубави неща са така…

И ако смяташ, че темата е повърхностна и несериозна, искам да те спра тук и сега, защото тя не е. И зоната под очите ни е силен индикатор за евентуални проблеми, които имат отношение към храната и грижата за себе си. Затова да си заравяме главата в пясъка и да замаскираме проблема не е най-доброто решение в случая. И да, с възрастта става все по-трудно да се справяме с него, но това не е причина да не полагаме усилия и да не се грижим за себе си, нали :))

Затова днес събрах на едно място всички възможни причини, от нутриционистична гледна точка, за сините кръгове, фините линии и бръчки, както и хлътването на зоната под очите, извън възрастта, за да може ти да прецениш за себе си кои са твоите и да знаеш какво може да се направи по въпроса.

И започваме с точка номер 1:

Хидратацията

Банално, знам. Но колкото и да знам колко е важна хидратацията, толкова и често виждам как хората около мен го забравят и не приемат достатъчно течности и вода. Затова, подсещам отново – хидратацията е важна за целия организъм, за здравето и за красотата. И особено за кожата – най-големият човешки орган.

Ако имаш нужда от подробна информация от колко вода имаме нужда на ден, може да прочетеш тази публикация. А до тогава помни, че организмът ни приоритизира и въпреки, че кожата е най-големият ни орган, той не винаги е най-важният, и ако организмът ти изпитва дефицит на вода, той ще я насочи към живото-застрашаващите органи и ще пренебрегне здравето на кожата, от което тя ще страда.

Тоест, за да има достатъчно хидратация за кожата и особено за зоната под очите, първо трябва всички останали органи да са добре хидратирани. Или, казано по друг начин – последната чаша вода за деня е за нея. Не я пропускай.

Загуба на колаген

Колагенът е най-често срещаният протеин в човешкото тяло и той се грижи кожата ни да е силна, здрава и еластична, както и червата, между другото, затова и видимите белези за загуба на колаген на лицето, често означават че и червата не са в перфектна форма…

С възрастта обаче (средно на около 30 – 35 годишна възраст), тялото ни постепенно спира да произвежда колаген и първото място, където загубата на колаген е най-забележима, е точно зоната под очите. Загубата на колаген кара очите ни да “хлътнат”, което допълнително засилва сините кръгове, линиите там и нездравословният външен вид.

Затова, да се компенсира колагенът от едни години нагоре си е доста добра идея. И аз мога да потвърдя, че след 2 години постоянен прием на колаген, някои от доста силните ми линии под очите са почти напълно изтрити, а зоната определено не е толкова хлътнала, колкото беше преди.

Продуктите, които създадохме за теб:

Подробни статии за него ще намериш тук: топ 3 ползи от приема на колаген и ползи от колагена извън красивата кожа. Искам само да подсетя, че той има нужда от периферия за максимално усвояване и използване от организма и най-вече от витамин С, който може да се приема вътрешно с добавки с колаген, както и външно за стимулиране на производството му.

Загуба на хиалуронова киселина

Тази точка като цяло сумира горните 2 – от една страна, с възрастта, организмът ни спира да произвежда хиалуронова киселина. От друга – липсата на вода или влага в кожата, която хиалуронът да задържи е заради недостатъчната хидратация.

Приемът на вода и компенсирането на дефицита решават проблема.

Слънцето

Тежка тема, защото създава реален конфликт между 2-те ми любими – здравето и красотата. Това всъщност е една от най-конфликтните теми по отношение на здраве vs красота, защото за здравето ни е супер важно да си набавяме достатъчно витамин Д, но в същото време UV лъчите, идващи от слънцето буквално съсипват кожата, при това с по-бързи темпове от всичко останало.

Реално, ако попиташ който и да е дерматолог или козметик „кое е най-лошото нещо за кожата“, всички до един ще ти отговорят в един глас – слънцето. Д-р Назариян дори твърди, че „всяко леко потъмняване на кожата, дори и минимално такова, свидетелства за увреждане на кожата… и причинява бръчки, загуба на еластичност, тъмни петна и неравномерен тен.“

От друга страна, липсата на витамин Д, който нашият организъм си синтезира от слънчевата светлина има редица негативи за здравето, може да си ги припомниш в този материал – всичко за витамин Д. Което ни връща на въпроса на деня – за или против излагането на слънце, и има ли компромисен вариант?

И според мен – ДА. И той включва:

– умерено излагане на слънце, така че да няма видими последствия от него, тоест зачервявания, изгаряния, тен и подобни, което в масовия случай означава не повече от 10 мин. по време на силно слънце, и до 30 минути, когато слънцето е по-слабо;
– всекидневно използване на слънцезащита, особено в зоната на лицето, шията и под очите, където кожата е най-чувствителна. В идеалния вариант такава е добре да има в крема или основата за лице. Така тялото ще се погрижи за набавянето на витамин Д, а лицето ще остане защитено;
– допълнителен прием на витамин Д;
– допълнителна защита с антиоксиданти – външно и вътрешно;
– подобряване еластичността на кожата, с помощта на колаген, витамин С, омега 3 и др.

Загуба на мазнини или отслабване

Всички жени искаме да сме слаби, но рядко се замисляме какво идва с това. А мазнините не са само лоши, и реално мазнините в зоната на лицето са нещото, което му помага да изглежда по-младо колкото се може по-дълго. И особено в зоната под очите, където загубата на мазнина може да е доста видима…

И днес, отново ще цитирам Моника Белучи, която казва: „от 40 години нагоре ни се налага да избираме между хубавото лице или слабото дупе“. Какво ще избереш… зависи от теб.

Дефицит на ценни вещества

Според Журнала за хранене и метаболизъм, една от основните причини за хлътване на очите е дефицитът на ценни вещества или т.нар. malnutrition (недохранване), което идва с него.

Терминът malnutrition се наложи доста през последните години и за мое огромно съжаление, той не важи само за истински недохранените хора, които не могат да си позволят каквато и да било храна, а е приложим дори и за такива с наднормено тегло, които обаче НЕ СЕ ХРАНЯТ ПЪЛНОЦЕННО. Тоест, не набавят достатъчно ценни вещества на организма си, за да може той да функционира оптимално.

И предвид начинът ни на хранене през последните години, с преобладаващо празни калории, като бяло брашно и бяла захар, огромен процент от хората попада в тази категория. Писала съм много по темата, и отново препоръчвам да се запознаеш с тази публикация, за да прецениш дали и ти в рисковата група на malnutrition хората. Шансът да си е голям.

По отношение на зоната около очите, главни виновници за нея сред ценните вещества са дефицитът на витамин Д3, витамин С, К и желязо.

Гликиране

Ако случайно живееш със заблудата, че храненето не се отразява на кожата ти… помисли отново. Особено, ако обичаш сладко.

И въпреки, че приемът на сладко се свързва по-често с наднормено тегло, влошен микробиом и да очакваш да качиш няколко килограма от приема му не е новина за никого. То днес имам още една неприятна по темата – очаквай да се сдобиеш и с няколко бръчки отгоре.

Всъщност, научно доказано е, че излишната захар в кръвта може да насърчи процес, наречен „гликация“, който на свой ред да състари кожата.

Нека обясня. Когато се храним, тялото разгражда приетата храна на определени елементи и въглехидратите се разграждат до захари като глюкоза и фруктоза. Понякога обаче, особено когато става въпрос за момичета над 30 и когато консумираме прекалено много захарни или високо гликемични храни, тези захари реагират с протеините и мазнините по абнормален начин, като произвеждат вредни молекули, наречени “advanced glycation endproducts”, откъдето и английският им акроним – AGE. Този процес се нарича „гликация“.

Колкото повече AGE имаме в тялото си, толкова повече остаряваме. А нивата на AGE зависят от кръвната захар – колкото по-високо е нивото на глюкозата в кръвта, толкова повече AGE има в нас. Което пък влияе пряко на колагена, който придава плътност на кожата и еластина, който я поддържа еластична и млада. От което следва, че дори и организма ни да произвежда адекватни нива на колаген и еластин, или да си ги набавяме с добавки, захарта може да им попречи да се използват. Доста неприятно, нали!

Темата с гликирането е много интересна и смятам да й отделя отделна публикация, но след като стана ясно, че е фактор, нека видим и как да му влияям. И най-лесният начин е като намалим всичко, което се преобразува на захари в организма и следим гликемичния индекс на това, което ядем.

В храните, които допринасят за AGE влизат:
– всичко сладко, разбира се, като торти, пасти, бонбони, десерти и т.н. (независимо дали са със захар или фурми, сладкото си е сладко, хора);
– алкохол, особено ако е над 1 чаша дневно;
– свръх прием на фруктоза (плодове и фруктозни подсладители);
– простите въглехидрати, като бяло брашно, бяла захар и бял ориз;
– и разбира се – меню съставено от храни с преобладаващо висок ГИ (гликемичен индекс), може да разгледаш кои попадат в категорията в безплатната ми програма – Clean Start, както и да видиш примерен хранителен режим с нисък ГИ.

Алергии и непоносимости

Отново, тема, която не ти е нова, ако четеш редовно този сайт. Новината при нея, е че алергиите и непоносимостите са пряко свързани със сините кръгове под очите и ако е налична такава – това може да си личи. Затова и спирането на някои храни може да се окаже една от най-важните точки за справяне с проблема.

Например, моите тъмни кръгове под очите, от 20-годишна възраст, когато пиех много вода, колагенът и хиалуронът са в пикова форма, и имах хубав качествен сън, се оказаха заради непоносимостта ми към лактоза. И в момента, в който спрях млечните, освен че изчезнаха повечето ми здравословни проблеми, зоната под очите бавно и постепенно доби здравословен цвят. И под бавно и постепенно, имам предвид 1-2 години, а не седмица, затова – прояви търпение. Хубавите неща стават бавно :))

И, разбира се, ако имаш съмнения, че това може да е в корена на проблема и при теб, запознай се с всичко за лактозната непоносимост тук.

Сънят

Или защо спящата красавица не е само приказка. Реално, организмът ни регенерира нощем, докато спим, затова и качественият нощен сън на тъмно е ключов за здравето и младостта ни, а липсата му се свързва с намаляване дължината на теломерите (а както вече знаеш това е право-пропорционално на стареене и загуба на красота), тъмни кръгове под очите, отслабен имунитет, високо кръвно, диабет, проблеми със сърцето, липса на либидо и много, много други.

Идеи за пълноценен сън:

– на първо място, се съобрази с циркадния си ритъм и се опитай да си лягаш и ставаш по едно и също време, вкл. уикендите;
– махни от спалнята си всичко, което излъчва светлина и всички електронни устройства, вкл. телефон;
– 2 часа преди лягане използвай само топла, жълта светлина в стаите си;
– използвай етерични масла с дифузер;
– ако около теб има шумове, които те будят – намери начин да ги неутрализираш, например с тапи за уши;
– намали топлината, на прохладно се спи по-добре;
– използвай удобен матрак и възглавница.

Липсата на външна грижа

Грешката, която допусках аз в продължение на години, беше, че си мислех, че ако се храня правилно и здравословно и използвам минимално количество натурална козметика, това ще е достатъчно кожата ми да изглежда добре. Оказа се, че греша, защото горното може и да е достатъчно за някой на 25, но определено не е печеливш ход за жена на 40. Съответно преди 2 години промених рязко правилата на собствената си игра и включих по-активна външна грижа с приоритет на хидратацията, както и консултации с квалифицирани лица по темата.

В началото ми беше много трудно, защото нямах изградени навици, но постепенно започнах да виждам резултатите от комбинираните си усилия и това ме мотивира да продължа. Затова и поредно подсещане от мен – комбинираният подход е важен, дори и тук.

Личният ми опит

Както написах и в началото, зоната под очите ми не е от най-красивите части от мен от поне 20 години насам. Дори и в момента, въпреки че правя всичко описано тук, тя не е във върхова форма, но пък изглежда В ПЪТИ по-добре от преди и ако знаех всичко написано тук преди 15-20 години… ех.

Това, което се оказа проблем при мен бяха на първо място млечните, и когато ги намаля драстично, сините кръгове постепенно изсветляват. Когато ги върна в менюто си, влошава се и зоната под очите ми.

А добрата външна грижа, в комбинация с хидратацията и приемът на много ценни вещества с помощта на хранителните добавки ONE & Daily като колаген, витамин С, хиалуронова киселина, В витамини, витамин Д3, К, желязо и т.н. (можеш да си ги набавиш от тук), ми помогна да се справя с останалото и спокойно мога да кажа, че през последните 2 години изтрих 10 от лицето си.

За което съм искрено благодарна, защото да се чувствам добре и да изглеждам здравословно е важно за мен, надявам се и за теб :))

Използвани източници:

Medical news today - All you should know about sunken eyes - link
KNOW THE POSSIBLE NUTRITIONAL CAUSES & HOME REMEDIES FOR SUNKEN EYELIDS - link
A Lack of Nutrients can Cause You to have Dark Circles Around your Eyes - link
SM Journal of Nutrition and Metabolism - Undernutrition Treatments, Prevention and Risk of Refeeding Syndrome - link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: