Топ 7 адаптогена или древната медицина на помощ днес

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Стрес, умора и вътрешни възпалителни процеси. Бичът на 21 век, с който ни се налага да справяме всеки ден. Понякога – успешно, друг път – не, и обикновено за сметка на нещо друго.

Проблемът с първите две е, че когато се почувстваме изморени и стресирани, търсим спасение в храни и напитки, с които сме свикнали от години – кафе и сладко, обикновено в комплект. И въпреки че и двете работят, за съжаление, ефектът им е краткотраен и скоро отново се връщаме в изходна позиция – усещаме умора и стрес.

А що се касае до вътрешните възпалителни процеси или “тихият убиец”, както го наричат в някои среди, често не взимаме никакви мерки. Истината е, че към днешна дата, в медицинските среди, възпалението е считано за една от основните причини за доста здравословни неразположения – от проблеми със стомашно-чревния тракт до автоимунни заболявания и др.

Др. Франк Липман дори твърди, че: „възпалението е една от основните причини човек да се чувства стар, защото може да причини болки в тялото и ставите, липса на енергия, разсеяност, да те кара да забравяш и много други“. Затова и човек може да се чувства стар доста по-рано, отколкото е редно, и целта на противо-възпалителното хранене и начин на живот е да се чувстваме пълноценни колкото се може по-дълго.

Това е и причината, според мен, всеки един от нас да е добре да се стреми към някаква форма на противо-възпалително хранене, без разбира се, да изпада в крайности. Предлагам ти безплатна програма за целта, с която можеш да се запознаеш тук.

А днес ще споделя и за още един начин, който ни позволява да таргетираме горните 3 едновременно. Той е един от любимите ми и разчита на “адаптогени“ – специални билки, за които казват, че помагат на тялото да се адаптира към стреса, да устои на умората, да противодейства на възпалението и в крайна сметка ни помагат да живеем по-дълго, и по-щастливо.

Или с други думи казано, древната медицина на помощ днес с ашваганда, астрагалус, жен-шен, родиола, кордицепс, рейши, чага и женско биле –

The lost empire herbs

В действителност, адаптогените са просто натурални продукти с някои много специфични ползи за нас, хората. Като например, да ни помогнат да се успокоим, да имаме повече енергия, да спим по-добре, да нормализираме дисбалансите и да се погрижим за здравето на надбъбречната жлеза, или казано по друг начин – да помогнат на организма да се справя по-лесно с ежедневния стрес.

Терминът „адаптоген“ получава официална дефиниция през 1968 г. от колегите на Лазарев – Израел Брекман и И. В. Дардимов, според които, за да може дадена билка да се нарича “адаптоген” тя трябва:

1. Да бъде нетоксична за получателя и физиологичните нужди на организма.
2. Да повишава силата на резистентност на организма срещу различни стресови фактори, включително физични, химични или биологични.
3. Да има нормализиращо влияние върху организма, независимо от посоката на промяна от физиологичните норми, причинени от стресора.

Продуктите, които създадохме за теб:

Да, да, звучи твърде медицински, затова нека преведа – адаптогенът е безопасно, растително базирано вещество, което балансира реакцията на тялото при стрес и поддържа общото здравословно състояние като го нормализира. Тоест, включва се в действие САМО когато има нужда от него, без да вреди.

Д-р Андрю Уейл описва адаптогените като билки, които могат да „тонират” тялото и да го върнат обратно в хомеостаза (състояние на баланс). А гуруто на функционалната медицина, Д-р Франк Липман, ги нарича “чудо на природата, което се бори със стреса и умората”.

EFSA

Преди да продължа, искам да уточня, че действието на различните адаптогени описани тук са базирани на книги, публикации в интернет от лекари и медицински изследвания.

Но European Food Safety Authority (EFSA) потвърждава само следните от тях:
– подпомага имунната система,
– укрепва организма,
– увеличава производителността,
– повишава нивата на енергия и
– помага на организма да доставя антиоксиданти.

А сега, нека видим какво споделят за тях различните източници, кои са най-мощните адаптогени и с какво може да ни бъде от полза всеки един:

АШВАГАНДА

В продължение на повече от 4000 години Ashwaganda е популярна билка в индийската аюрведична медицина и една от най-популярните адаптогенни билки в света заради широкото си поле на действие, като се твърди, че би могла да:

– намалява нивата на кръвна захар;
– намалява нивата на кортизол;
– намалява стреса и безпокойството;
– помага при безсъние, причинено от стрес;
– поддържа здравето на имунната система;
– намалява възпаленията;
– подобрява мозъчната функция и паметта;
– и повишава либидото.

АСТРАГАЛ

Astragalus пък има дълга история като билка подсилваща имунитета. Корените на растението Astragalus са били използвани като адаптоген в китайската медицина в продължение на хиляди години защото съдържат сапонини, флавоноиди и полизахариди, които в комплект биха могли да помогнат за понижаване на холестерола, предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и намаляване на възпалението, наред с други ползи.

Но най-мощното му действие се води противо-възпалителното, което реално е бичът на нашето съвремие, защото, както споделих по-горе, според редица специалисти, вътрешните възпалителни процеси са в корена на почти всеки проблем…

Предполагаемо действие:
– противовъзпалително;
– поддържа имунната система;
– поддържа здравето на сърдечно-съдовата система;
– може да бъде ефикасен срещу диабет;
– съдържа елементи за младост и красота;
– бори се със свободните радикали и предотвратява оксидативния стрес;
– помага за по-бързото заздравяване на рани.

Съществуват медицински изследвания, показващи още, че предотвратява разпада на колаген, инхибира херпес симплекс и помага при възпаления причинени от алергичен дерматит.

ELEUTHERO

Eleuthero набира популярност покрай способността си да облекчава стреса, да повишава когнитивната функция, да намалява възпалението и умората, но това са само някои от ползите му за здравето. Това е лек, поддържащ адаптоген, който се води подходящ за всекидневна употреба, особено за хора с много стресиращо ежедневие или които работят дълги часове.

Придават му и способността да увеличава капацитета на мозъка, като помага да се подобри паметта и фокуса. Това прави eleuthero добър избор за студенти или хора, които взимат сериозни решения всеки ден и се нуждаят от умствени способности, функциониращи на най-високо ниво.

Предполагаемо действие:
– противовъзпалително;
– бори се със стреса;
– засилва имунитета;
– намалява умората, като увеличава метаболизма и кръвообращението;
– увеличава умствения капацитет;
– защитава здравето на сърцето;
– подобрява здравето на дихателните пътища;
– може да помогне за понижаване нивата на кръвната захар;
– подобрява качеството на съня;
– може да подпомогне процеса на възстановяването от остро заболяване или след операция.

КОРДИЦЕПС

Е един от любимите адаптогени на професионалните атлети и много подходящ при периоди на силно физическо натоварване. Използва се още за борба с инфекциите, възпаленията и заболяванията, увеличаване на енергийните нива и с последиците от стареенето и стреса.

Предполагаемо действие:
– противовъзпалително;
– борба със стреса и умората;
– природен енергиен бустер;
– повишава имунната функция;
– подобрява издръжливостта и атлетичното представяне;
– насърчава дълголетието;
– засилва либидото;
– поддържа здравето на черен дроб и подпомага детоксикацията.

РЕЙШИ

Рейши гъбата пък е шампион, когато искаме да се отпуснем вечер и да се насладим на качествен и пълноценен сън. Свързват я още с дълголетие, подобрена имунна функция и ясен мозък.

Reishi е доста добре проучена и резултатите от тестовете с нея са доказали нейната ефективност срещу всичко – от възпаление през умора, чернодробни заболявания, храносмилателни нарушения, кожни и автоимунни заболявания до безсъние, тревожност и депресия.

Предполагаемо действие:
– подпомага здравето на черния дроб и детоксикацията;
– балансира хормоните за по-добър сън;
– дава ни енергия и подобрена концентрация и памет;
– действа противовъзпалително;
– бори се с алергиите.

ЧАГА

Chaga също е гъба, която се консумира в продължение на столетия в източните култури за укрепване на имунитета. Тя е много богата на антиоксиданти, което я превръща в изключителен борец с различни заболявания.

Предполагаемо действие:
– антиоксиданти за борба с различни заболявания;
– противовъзпалително;
– може да подобри физическата издръжливост;
– има противовирусно действие.

ЖЕНСКО БИЛЕ

е един от адаптогените с най-силно положително действие спрямо стомашно-чревния тракт, като се твърди, че би могло да помогне при:

– киселини и рефлукс;
– пропускливи черва;
– здравето на имунната система;
– кашлица и болно гърло;
– ПМС;
– в борбата с ежедневния стрес;
– и да действа като леко болкоуспокояващо.

Комбинация от различни адаптогени

При толкова различни адаптогени и нюанси на действието им, ако трябва да изберем да приемаме само един, честно казано, аз бих се затруднила много. Особено, ако трябва да избирам между по-добра мозъчна функцията, намален стрес или по-добър сън. Трудно, нали. Защото искам всичко това. :))

Но хубавата новина е, че след старателно проучване, установих, че НЕ се налага да избирам и ако дозите са внимателно подбрани и комбинирани, мога да приемам комбинация от адаптогени напълно спокойно.

Всъщност, както написах и по-горе, един от най-големите плюсове на адаптогените е, че се включват в действие САМО когато организмът ни има нужда от тях. При това имат капацитета да се подпомагат един друг. И комбинирайки няколко различни адаптогена си гарантираме максимални ползи от приема им.

Нещото, което много хора изпускат когато приемат самостоятелни формули е, че на първо място, в природата НИТО ЕДИН елемент не идва сам. И така както не съществува плод само с един витамин в него, така и всичко останало е създадено да се комбинира. Описала съм подробно темата в тази публикация – как да черпиш максимум ценни вещества от всичко.

Освен това, тялото ни не е статично и в рамките на деня всичко се променя по няколко пъти на ден. И така както може сутринта да си спокоен и дзен, в следващия момент може нещо да те изкара извън релси и точно тогава един от адаптогените ще се включи и ще ти помогне да минеш през ситуацията по най-добрият възможен начин (тук в роля могат да влязат родиолата, кордицепсът, ашвагандата, женското биле и жен-шенът).

Или в друг етап на деня да ти се наложи да имаш повече енергия, за да издържиш на нещо друго (и да ти помогнат астралагусът и кордицепсът) или да си подложен на есктра мозъчно натоварване (което ще включи сибирският жен-шен), а пък през нощта ще искаш да имаш пълноценен сън (и организмът ще черпи позивитите от жен-шена, ашвагандата и родиолата).

Ние сме в движение по цял ден. Психическото, физическото и хормоналното ни състояние се променят постоянно, затова и редица лекари и специалисти разчитат на помощ от различни адаптогени, за да нормализират всички тях в точния момент. Както и когато имаме нужда, без да се налага ние да мислим дали в момента имаме свръх нужда от нещо или не. Няма значение. Когато приемаме различни адаптогени, винаги има подходящ, който да се погрижи за всяко едно от тях. Win-win.

Холистичният подход

По тази тема ще подготвя отделен материал, но само исках да подсетя, че както и с всичко друго – адаптогените, колкото и мощни, НЕ са панацея. И е добре да се грижим за себе си комплексно и пълноценно, и да не пренебрегваме останалите елементи, които ще ни помогнат да сме по-здрави, като хранене, движение, сън и т.н.

И за финал – имам ли нужда от адаптогени?

На този въпрос, по традиция, може да отговориш само и единствено ти. Просто се замисли над следните неща:

Спиш ли добре?
Чувстваш ли се стресиран/а и изнервен/а?
Уморяваш ли се лесно?
Чувстваш ли безпокойство?
Имаш ли нужда от помощ за повече фокус и концетрация?
Имаш ли някакви симптоми или заболявания, които може да са в следствие на вътрешни възпалителни процеси?
Имаш ли нормално либидо?
А здравословен апетит?

Ако имаш нужда от подкрепа за което и да е от горните, то ДА – адаптогените най-вероятно са подходящи и за теб, стига да не приемаш медикаменти, които не бива да се комбинират с тях. Виж някои от тях тук и ако имаш здравословен проблем – винаги се консултирай с личния си лекар преди да добавиш каквото и да е ново.

И ако не забележиш незабавно промяната, бъди търпелив/а – адаптогените са мощни, но бавно действащи, така че може да отнеме до няколко седмици, за да забележиш видим резултат. Просто им дай време, хубавите неща стават бавно :))

P.S. В нашата добавка ZEN, goodbye stress има Ашваганда (Индийски женшен), Астрагал, елеутерозид от Сибирски женшен, Китайски женшен, Кордицепс, Рейши, Чага, Женско биле и Розова родиола, а в Daily има корен от мака. Можеш да си ги набавиш от тук.

Използвани източници:

Adaptogens - Adaptogens are phytochemicals, which are believed to stabilize physiological processes and encourage homeostasis in the body - Science Direct - link
Effects of Adaptogens on the Central Nervous System and the Molecular Mechanisms Associated with Their Stress—Protective Activity - link
Evidence-based efficacy of adaptogens in fatigue, and molecular mechanisms related to their stress-protective activity - link
Adaptogens: Power-Packed Herbs Help Combat Stress, Normalize Body Function - Natural products insider - link
Ashwagandha root extract exerts anti‑inflammatory effects in HaCaT cells by inhibiting the MAPK/NF‑κB pathways and by regulating cytokines - link
10 Proven Benefits of Astragalus Root - Dr. Axe - link
Antioxidant evaluation of three adaptogen extracts - link
Autoimmune Disorders and adaptogens - link
Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera) Root Extract in Improving Sexual Function in Women: A Pilot Study - link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: