Какво е ресвератрол и защо в медицинските среди говорят само за него

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

За първи път чух думата “ресвератрол” преди около 3 години в материал за дълголетието, но не й обърнах особено внимание. От тогава насам обаче, тя продължи да намира пътя си към мен.

Първо, се появи като препоръка за прием от ДНК здравния ми тест. След това в изследванията за Френския парадокс, като някои експерти дори го наричаха „тренировка в чаша“ и му придаваха чудодейни свойства при отслабване. Изследванията за теломерите и как да бъдем млади и красиви по-дълго също не пропускат да го споменат.

Миналата година пък, различни доктори и експерти на конгреса по клинично хранене в Хага споменаваха ресвератрола за какво ли не – от позитивния ефект за сърдечно-съдовата система, през дълголетието, та до здравето на кожата. Тази година на конгреса в Мадрид ситуацията се повтори и ресвератролът беше набеден като противораков елемент и като такъв, засилващ ефекта на термогенеза и отслабване. А за финал – последният ми ДНК тест за състояниято на кожата също ми го препоръчва за прием, за да съм млада и красива по-дълго.

Е, мисля вече е ясно, че нямаше как да устоя. Затова, реших да го проуча отново и днес споделям 3 от най-известните ползи на ресвератрола – новият чудодеен елемент на здравословния и бюти небосклон, спряган като мощен антиоксидант, противовъзпалителен, противораков елемент и фитоестроген.

Но преди това, нека видим какво все пак е ресвератрол и от къде идва.

Източници на ресвератрол

Всъщност, ресвератролът не е нещо ново и непознато, най-малкото защото е наличен в една от най-популярните напитки по света – червеното вино, откъдето идва и едно от другите му имена – “Френският парадокс в бутилка”.

Реално, на ресвератрол са най-богати люспите на червеното грозде, Japanese knotweed, нарът, както и боровинките, черният шоколад и фъстъченото масло, но в по-малки количества. Все хубави храни, нали? :))

Единственият проблем е, че количеството ресвератрол в тях е твърде малко, за да има кой знае какъв ефект, като пример – в чаша вино има само 0.2 милиграма ресвератрол и за да си набавим 30 мг от него (количеството ресвератрол налично в Daily например), се налага да изпием 150 чаши червено вино. Затова и всички експерти единодушно препоръчват да се приема като хранителна добавка, а не да очакваме да си го набавим с храна. Мисля, че е ясно защо.

Ползи

Въпросът обаче е, защо изобщо ни трябва и какво да очакваме от него. Затова тук ще споделя 3-те най-полезни научно доказани ползи от приема на ресвертрол. А след това ти ще си решиш дали го искаш или не. И първата е, че ресвератролът ни

Продуктите, които създадохме за теб:

Помага да живеем по-дълго

Това, като цяло е едно от най-силните твърдения свързани с ресвератрола, макар и все още в начален стадий. Медицински изследвания показват, че ресвератролът ни помага да живеем по-дълго като намалява риска от заболявания свързвани с възрастта, като:

– предпазва от диабет
– бори се с остеопорозата
– забавя биомаркерите при Алцхаймер
– защитава мозъка
– подобрява паметта
– подпомага здравето на сърцето, дори и при хора със сърдечно-съдови заболявания.

Тоест, ефектът от него се измерва по-скоро в дългосрочен план и в ролята на превенция, а не в краткосрочен такъв и за лечение на конкретен проблем.

Бори се с наднорменото тегло

по цели 2 начина. На първо място, изследване публикувано във FASEB Journal, твърди, че ресвератролът може да предотврати отрицателните ефекти на заседналия начин на живот.

Проучването симулира безтегловността на космическия полет, като дава на една група ресвератрол, а на другата – не. Оказва се, че групата, приемаща ресвератрол не развива инсулинова резистентност и няма загуба на костна минерална плътност, за разлика от другата група.

И въпреки, че изследването е правено за астронавти, ползите не са само за тях, защото резултатите показват, че ресвератролът може да предотврати последствията от заседналия начин на живот по време на периоди на бездействие, независимо дали е от заболяване, промени в режима на движение, наранявания или дори пътуване.

Второто основно предимство на ресвератрола по темата е, че може да подобри как тялото се справя с това, което ядем, и дали се съхранява като мазнина или се изгаря за гориво, тоест да подобри инсулиновата ни чувствителност.

Изследванията, публикувани в Nature, показват, че мишките, приемащи ресвератрол, са защитени от вредните ефекти на висококалоричната диета, включително сърдечно-съдови заболявания, качване на тегло и диабет. Ресвератролът явно действа на адипонектина, който се произвежда от мастните ни клетки и ни помага да губим мазнини чрез подобряване на инсулиновата чувствителност.

Не само това, но според проучване на университета Purdue, тази добавка може да блокира развитието на незрели мастни клетки и да предотврати растежа на съществуващите мастни такива. Win-win.

Извод: инсулинът е единственият хормон, който казва на тялото да съхранява или изгаря мазнини и със сигурност не е нещо, което искаме в излишък. Ресвератролът изглежда подобрява инсулиновата чувствителност, което има капацитета да предотвратява диабет (в комбинация с ниско въглехидратна диета) и да ни помогне да постигнем по-лесно целите си за отслабване.

Помага ни да имаме красива кожа

Ресвератролът е мощен антиоксидант и голяма част от ползите му за кожата се приписват точно на факта, че неутрализира действието на свободните радикали. Благодарение на което, малки медицински проучвания твърдят, че успешно се бори с акнето, със стареенето на кожата, зачервяването и ни помага да имаме хубав и равномерен тен.

Доза

Ресвератролът все още е сравнително нов елемент и изследванията за него не са чак толкова много, за да се извлече точна дозировка на прием, но като цяло, повечето от тях са провеждани с прием на ресвератрол от 30 до 500 мг, като до 2 гр дневно на този етап се води безопасен, но с възможност за странични ефекти. При доза до 500 мг – не са наблюдавани такива, но от 2 г нагоре е възможно да се появят виене на свят и стомашно-чревни неразположения.

Също така, дозата е добре да е съобразена с това колко дълго смяташ да го приемаш. Аз, например, го пия всеки ден и планирам да е дългосрочно (чрез Daily), затова предпочитам по-ниската доза. Ако обаче искаш да го пиеш за кратко и след това да спреш, въпреки че наистина не виждам смисъл, при положение, че силата му е по-скоро в превенцията, но все пак – в такъв случай може да се избере и по-голямата концентрация.

Също така са ясни някои елементи, които подсилват ефекта, усвояемостта му и ползите за организма, затова ако се приема по-малка доза е добра идея да се комбинира с тях. Това са:
– куркума,
– кварцетин (броколи, зеленолистни, лук, черен пипер, черен и зелен чай),
– genistein (наличен в бобовите като соя и нахут)
– и grape seed extract.

Това беше от мен за днес, надявам се да ти е било полезно!

––––

А за хората, приемащи Daily имам и хубава новина – ресвератролът е наличен в нея, при това в комплект с куркума и храни богати на кварцетин, които както разбра, подпомагат ефекта му. Ако пък, все още не приемаш Daily, но искаш да черпиш позитивите от ресвератрола, можеш да си я набавиш тук.

Използвани източници:

Effect of resveratrol and pterostilbene on aging and longevity - link
Lifespan and healthspan extension by resveratrol - link
Red wine: Exercise in a bottle? - link
Potential method to control obesity: Red wine, fruit compound could help block fat cell formation - link
Red wine, fruit compound could help block fat cell formation - link
Top 16 Benefits of Resveratrol - link
40th Espen congress, 2018, Madrid – Barbara Cannon & Jan Nedergaard, Department of Molecular Biosciences, The Wenner-Gren Institute, Stockholm University
40th Espen congress, 2018, Madrid – Prof. Angel Gil, Department of Biochemistry and Molecular Biology, Institute of Nutrition & Food Technology, Biomedical Research Center, University of Granada, Spain

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: