Представи си, че изпитваш истинско удоволствието от храната и отслабваш

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

И така, днес ще си говорим за една от любимите ми теми, която пренебрегнах леко напоследък – Удоволствието от храната с главно У и защо когато подаваме на организма си качествена и вкусна за нас храна, той ни благодари. Буквално.

И за да ти го докажа, ще споделя с теб едно интересно медицинско изследване проведено с 2 групи жени – шведки и тайландки. Целта била да установят колко желязо ще усвоят от храната си, която била съответно разделена на 2 – типично тайландско ястие от ориз, зеленчуци, кокос и други местни деликатеси и типично шведско меню от картофи, бургер и боб.

И на двете групи жени били дадени първо тайландското меню и след това шведското, а количеството усвоено желязо измерено. Резултатите обаче озадачили изследователите.

Въпреки че и двете менюта били структурирани така, че да съдържат равно количество желязо – се оказало, че тайландките почти не усвоили желязото от шведското ястие и обратното. Просто защото тайландките не обичат шведска храна и меню от картофи и боб им се е струвало не-вкусно.

За сметка на това тайландките обичат тайландска кухня и съответно – усвоили максимума желязо от порцията си храна. Същото се случило и с шведската група, които усвоили максимум желязо от местното си меню и почти никакво от чуждото.

Забавно, нали. Оказва се, че процента усвояване на ценните вещества от храните е право пропорционален на това дали дадена храна ни е вкусна или не.

А за всичко това е отговорен един химикал – cholecystokinin, който се произвежда от тялото в следствие на протеините и мазнините в храната и изпълнява редица функции:

подпомага храносмилането като стимулира работата на червата, панкреаса, жлъчката и стомаха;
– кара хипоталамуса, кукловода на мозъка, да подтисне апетита;
стимулира засилване на усещането за удоволствие в мозъчната кора.

Или в резюме – когато ядем храна, която ни е вкусна, и в нея присъстват протеини и мазнини – ние автоматично усвояваме повече от нея и изпитваме по-голямо удоволствие и по-малък глад, тоест чувстваме се по-сити с по-малко храна.

Продуктите, които създадохме за теб:

Обратната страна на всичко това също включва един химикал – невропептид Y (NPY). И когато холецистокинин-ите не са налице, този, другият химикал, влиза в действие и започва да търси храна, като в същото време увеличава апетита.

Интересното е, че невропептид Y е силно увеличен точно по време на или след поредната диета, което ни кара да се чувстваме без настроение и гладни, и разбира се, да се нахвърлим на първия въглехидрат, който ни се изпречи на пътя.

Или в резюме – когато дълго време сме отказвали на тялото си удоволствие от храната, то си я търси и постоянно ни подава сигнали за глад.

Тук има и още един интересен казус, който да вземем под внимание – бързото ядене съпроводено с чувство на вина. Например, решил/а си, че не бива да ядеш шоколад.

Въпреки това желанието е по-силно от теб и се оказваш вкъщи с цял шоколад, който бива изяден точно за 2 минути, защото някакси мислиш, че изяждайки го по-бързо ще заситиш глада за сладко и няма да се чувстваш толкова виновен от прегрешението. Резултатът обаче е точно обратният!

Заради бързото изяждане, не успяваш да изпиташ почти никакво удоволствие от въпросната храна, мозъкът ти не регистрира задоволено желание и съвсем скоро отново ти подава сигнал, че иска шоколад. Случвало ли ти се е? Убедена съм, че да!

Затова следващия път, когато много ти се дояде нещо – отдай се на удоволствието, но го направи колкото се може по-бавно. Дай възможност на всички твои сетива да усетят вкуса на храната, която толкова много ти се яде. Наслади й се. Бавно.

И за да излезнеш от ситуацията сравнително сух, можеш да направиш едно нещо – вместо да се нахвърляш на поредния захарен десерт – пробвай да подадеш на организма си протеин или мазнина, във вариант на нещо, което ти е много вкусно.

Например, домашен шоколад със семена, мед с кокос и тахан, сладолед с авокадо и така нататък. Изпитай целия процес – идеята, рецептата, приготвянето и накрая бавното изяждане с голяма наслада.

Но, това не е всичко! Всъщност има още един химикал, който играе важна роля както за удоволствието, така и за храносмилането и той се казва ендорфин. Точно така, същият този химикал, който мозъкът ти започва да бълва, когато изпитваш истинско удоволствие, дори и от храната. Но той не прави само това. Ендорфинът също така стимулира притока на кръв и кислород към храносмилателната система, от където – да! Случва се по-добро усвояване на приетата храна!

Има и още. Ендорфинът също така стимулира горенето на мазнини, което пък автоматично означава, че когато ядеш храна, която ти е вкусна и си дадеш време да изпиташ удоволствие от процеса – ти не качваш килограми от нея! Ъмммм. Е, това ако не е добра новина, здраве му кажи :))

Ще резюмирам още веднъж казаното до тук – когато ядеш бавно храна, която ти е вкусна и в същото време е богата на протеини и мазнини – в тялото се задействат химични процеси, които те карат да изпитваш удоволствие, подтискат апетита, подпомагат храносмилането и ти помагат да отслабваш.

При това, всичко което споделих до тук е научно доказано. Или пък просто ти дадох зелен картон за още една порция домашен шоколад :))

Но шегата настрана, проблемът на повечето хора е, че не си дават време да изпитат истинско удоволствие от храната или пък се хранят с чувство на вина, защото например това е нещо, което са решили, че не бива да ядат.

А както вече разбра – когато се храним, изпитвайки вина, обикновено го правим набързо, не изпитваме никакво удоволствие от храната си и мозъкът ни остава гладен, съответно изброените химични процеси се задействат и вместо да се удовлетвориш с полученото, ти искаш още. И мозъкът започва да ти подава постоянни сигнали за още и още храна.

Затова, ето една идея от мен – започвайки от днес се фокусирай и върху удоволствието от храната.

За целта, вземи лист хартия и напиши всички свои любими храни или ястия и след това се постарай в деня ти да има минимум 3 от тях (към всяко хранене). Ако самата храна не е протеин или мазнина, помисли как да добавиш такива към нея.

Това може да са авокадо, тахан, ядково масло, риба и месо, кокосово масло, какаова маса и други, в категорията на протеини и мазнини влизат още яйца, майонеза, сметана, сирена и ядки и т.н.

Тоест, старай се към всяко следващо хранене да имаш нещо любимо, нещо с мазнина и протеин, и да го ядеш бавно, наслаждавайки се на процеса. Или с другимо думи казано – да си върнеш удоволствието от храната и да започнеш да ядеш само храни, които са ти вкусни, наслаждавайки се на процеса.

Това според мен е и едно от големите недоразумения, когато говорим за здравословно хранене, че много хора ядат неща, които не са им вкусни, само защото се водят здравословни. А това, както разбра днес, не води до нищо добро. Затова, наистина, фокусирай се върху храните, които са ти истински вкусни и забрави за останалите.

А в четвъртък ще продължим темата, като ти разкажа какво могат да направят витамините Време за мен и Кислород за нас и как могат да ни помогнат да усвояваме още повече ценни вещества от храната, която ядем, за да сме здрави, слаби и красиви.

Защото храната трябва да ни носи ценни вещества и удоволствие, нали :))

Използвани източници:

The slow down diet - eating for pleasure, energy & weight loss - Marc David
Ева и ефектът на пеперудата - Надя Петрова

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: