from gastronomy to health

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Винаги съм се възхищавала на хората, които отделят време да направят ежедневието си по-красиво. Дори си спомням как преди години се опитвах да измисля бизнес идея, която да комбинира всичко – красиво декориран дом, красиво поднесена здравословна храна, добре поддържана жена, красиви бижута и т.н. – всички аспекти на красивото, които имат значение за мен.

Е, бизнес идея не измислих, но пък реших да живея живота си по този начин и да се заобикалям с колкото се може повече красота. Решение, за което няма да съжалявам никога. Още повече, че вече и науката доказа, че красивото е много повече от обикновена дума.

Според изследване проведено в университета на Оксфорд се оказва, че красиво поднесената храна всъщност има ключово значение за възприятията на човек за самото ястие и увеличава положителният ефект от нея. Или с други думи казано – доказаха, че красиво поднесената храна е по-вкусна! Мхм.

За да го докажат, учените са сервирали на 30 мъже и 30 жени 3 салати, които били приготвени от идентични съставки, но презентирани по различен начин. 3-те презентации включвали:

 • една обикновена салата с миксирани в купа съставки
 • втората представлявала подредени в чиния съставките една до друга
 • и третата била вдъхновена и поднесена като „Картина номер 201“ на Кандински.

На участниците били дадени въпросници, за да степенуват по вкус салатите, а резултатът впечатляващ – салатата вдъхновена от Кандински получила размазващи ревюта, като масово всички се съгласили, че вкусът й бил В ПЪТИ по-добър от този на останалите салати. Забавно, нали!

Реално, учените доказват, че когато говорим за храна има компонент на удоволствието, който е извън елементите вложени в нея. И „храната за душата“, която храни всички сетива е важна част от ежедневието.

Друго проучване публикувано в The American journal of clinical nutrition доказва, че когато ядем храна, която ни е вкусна – усвояваме повече ценни вещества от нея, отколкото когато ядем храна, която не ни е толкова приятна. Изводът от което е само един – красиво поднесената храна ни е по-вкусна, а по-вкусната храна ни прави по-здрави. Voila!

Затова, обявявам 2017 за годината на красиво поднесената храна! Година, в която ще се опитвам да споделям семпли и лесни за изпълнение снимки на храна, които да действат като „храна за душата“ и да превръщат всяко ястие в изкуство само по себе си. И те каня, да се включиш и ти :))))

Продуктите, които създадохме за теб:

Да, да, знам. На пръв поглед идеята звучи страшно и нереализуемо, но в действителност няма нищо сложно в нея. Трябва ти само желание и щипка креативност.

  И за да ти дам идеи, ето начините, по които смятам да го постигам:

 • като продължа да си набавям красиви чинии (може да прочетеш за mix & match комплекта ми в статията на Вероник тук);
 • чрез красиви чаши, прибори, цветя на масата и всички елементи извън храната, които допринасят за усещането за красота (виж тези статии за идеи);
 • чрез красиво поднесена храна, което постигам чрез добавяне на някои семпли елементи, като микро зеленолистни, ядливи цветя, контраст и цвят в чинията, свежи подправки, сосове, дресинги и т.н. (може да следиш инстаграм-а ми за сезонни идеи);
 • чрез използване на правилните уреди, като мандолина за финно нарязване, високо скоростен блендер за гладка смес, супер остър керамичен нож, спиралайзер, вакуумираща машина за съхранение на ядливите декорации по-дълго и др.;
 • като научавам нови техники за приготвяне и поднасяне на храна (тук има прекрасни видеа за целта);
 • и чрез черпене на вдъхновение от топ готвачи по света, които са възприели идеята, че храната трябва да е здравословна, красива, сезонна, традиционна и разбира се – вкусна.

И за да запечатам желанието си за по-красива 2017 по моя си начин, паралелно с обучението ми за клиничен нутриционист, записах миналата седмица и курса „from gastronomy to health“ в университета на Копенхаген при Професор Д-р Арн Аструп.

Е, какво мислиш? Ще ядем ли красиво поднесена храна през 2017? :)) Пиши в коментарите във фейсбук и дали искаш публикации с различни техники за декориране и интересен начин на използване на продукти!

P.S. Това беше за загряване, от другата седмица влизаме в ритъм! Очаквай невероятни новости и изненади, както и печелившите от играта с Ева!

Използвани материали: източник 1, източник 2.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: