#DailyПромяна за въздуха, който дишаме: споделено Daily – засадено дръвче

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Днес ще си говорим по тема, която не е забавна никому, но пък е важно да спрем да си заравяме главите в пясъка и да се изправим и пред нея. Но преди да продължа, имам един въпрос към теб – искаш ли да промениш света към по-добро? Що за въпрос – всички го искаме, нали? :))

И истината е, че всеки от нас може да го направи. Някои ще го постигнат като отгледат здрави и щастливи деца. Други – като работят упорито за бизнес, който внася цвят, красота и спокойствие в живота на хиляди. Трети – като използват своя талант, сила, мечти, глас, любопитство, кураж, достойнство и избор, за да направят света по-добро място за всички. Или – всеки по своя си начин, който и да е той.

Но всички ние е добре да помним, че за да постигнем това, което искаме и да се погрижим за другите – първо трябва да се погрижим за себе си. И това включва държавата, континента и планетата, на които живеем.

А неизменна част от грижата за себе си е здравето. Но не бива да забравяме и, че това е комплексна и сложна тема, надхвърляща храната, за която най-често си говорим тук…

И един от аспектите на здравето, който е силно наболял в България и ако НИЕ не вземем мерки, ще се влошава, е въздухът, който всички дишаме.
Знаеш ли, че България е страната с най-мръсен въздух в Европа?
Знаеш ли, че това отнема поне 2,5 години от живота ни?
Знаеш ли, че все още няма план как да се справим с проблема?
Знаеш ли, какво се прави за вземане на мерки и превенция срещу замърсяването на въздуха и намаляването на емисиите на фини прахови частици?

И това не са просто риторични въпроси, а констатации, част от специален доклад на Европейската сметна палата, представен в Брюксел в края на миналата година. Тема, която няма да изчерпим с една семпла публикация тук, но е разговор, който искаме да започнем. И да бъдем отговорни. Не просто към себе си, а и към всички, които дишаме този въздух.

Защото, въздухът, който дишаме зависи от всички нас. И най-вече от теб.

Представи си, че ТИ можеш да промениш нещата. Че една малка стъпка, която да предприемеш днес ще промени статуквото. Представи си, че с едно движение на мишката, едно споделяне, засаждаш дръвче. Дръвче, което един ден ще бъде част от гора. Гора, която ще пречиства въздуха в най-замърсените региони на България. Въздуха, който дишаме – аз, ти, децата.

А сега го направи.
Днес можеш да промениш нещата.
Да засадиш дръвче.
Да станеш посланик на промяната с Daily.

Споделено Daily – засадено дръвче

“Споделено Daily – засадено дръвче” е кампания, която стартира днес и ще ни даде възможност ЗАЕДНО да сме съпричастни към кауза, в която истински вярваме. Защото сме убедени, че промяната започва от нас самите и личния пример. А после се случва чудото.

Избрахме да засаждаме дръвчета като част от решението на проблема, за да помогнем на природата да си свърши работата. Защото дръвчетата най-успешно изпълняват ролята на естествени филтри за прах и замърсявания, като само 1 дка иглолистна гора филтрира между 3 и 3.5 тона прах годишно, а широколистната – около 5 до 7 тона.

Но това не е всичко. Природата винаги е била важна за нас и ние, като компания, се стараем да бъдем екологично осъзнати, затова следващата седмица ще споделим всичко, което правим, за да го постигнем, а след това и какво може да направи всеки един от нас. И да, стараем се дори и колите, с които се движим да са зелени :))

Затова от днес, за всяко споделено, както и продадено Daily ще засаждаме по 1 дръвче в най-замърсените региони на България! Кампания, в която горещо искаме да те поканим да се включиш!

Какво да направиш за целта?

Просто е – от теб се иска само да споделиш снимка на Daily, с кратко послание и хаштага #DailyПромяна за въздуха, който дишаме.

Споделянето може да стане в социалните мрежи (Facebook, Instagram, Twitter), в сайта ти, в медия, за която пишеш или където и да е другаде онлайн.

И за всяко споделено, както и закупено Daily до 9-ти юни 2019 г., ние ще засаждаме поне по 1 дръвче. А след 9-ти юни 2019 г, кампанията ще продължи само за всяко закупено Daily.

Daily е 1-минутно зелено супер смути за хората, които затормозени от противоречива информация, търсят подходящото решение за запазване на здравето и красотата си всеки ден. Пълноценна растителна формула с хиалуронова киселина, ресвератрол, куркума, мака и суперхрани за здраве, дълголетие и красота. Грижи се за здравето на ставите, очите, кожата, венците и всички меки тъкани в организма. Има изявено противовъзпалително действие и работи за подобряване на чревния баланс.

За да засадиш дръвче с Daily трябва само да споделиш снимка на Daily с хаштага #DailyПромяна. А aко нямаш своя снимка на Daily, може да използваш нашите. За целта – кликни върху някоя от долните снимки и с десен бутон избери “Save image to…”, след това отиди в своя профил в социалните мрежа и я сподели!

Важно! Не забравяй да добавиш хаштага #DailyПромяна, както и да направиш публикацията Public, за да я видим и да я преброим през юни.

Участието в кампанията НЕ е обвързано с покупка на Daily или който и да е от нашите продукти. Всеки човек може да сподели снимка, текст и хаштага #DailyПромяна по веднъж във всяка от своите социални мрежи и сайтове, като така ще засади 4 дръвчета (например за едно споделяне във Facebook,едно в Instagram, едно в Twitter и едно в сайта си). Подробни условия на играта ще намериш тук.

Продуктите, които създадохме за теб:

Защо избрахме точно тази мисия?

Както написах по-горе, замърсяването е огромен проблем. И за съжаление, за нас, жителите на Европа и в частност на България, положението никак не е розово.

Според доклада “Замърсяване на въздуха — здравето ни все още не е достатъчно защитено” на Европейската сметна палата представен в края на 2018 г. в Брюксел, тревогата за България е сериозна.

Измерванията сочат, че гражданите в цялата страна дишат въздух, който се оценява като вреден за здравето. Например, концентрацията на ФПЧ (фини прахови частици) е много по-висока от стойностите, предписани от Европейския съюз и Световната здравна организация за защита на здравето.

Всички държави членки на ЕС с изключение на Естония, Ирландия, Кипър, Латвия, Литва и Малта, са в нарушение на една или повече от пределно допустимите стойности за замърсявне на въздуха, сочи докладът, в който София и Краков са сред най-често даваните негативни примери.

Оказва се, че България е лидер по загубени години на живот в добро здраве, заради мръсен въздух. Гражданите у нас скъсяват с 2,5 години времето, в което са здрави, докато средно за ЕС този показател е 0,7 години.

В анализа се посочва още, че при замърсяването с фини прахови частици в София почти липсва напредък от 2009 година насам, като се изключи замяната на стари превозни средства с нови.

Припомня се и, че Европейската комисия (ЕК) през април 2017 година спечели дело срещу България заради замърсяване на въздуха над нормата в редица градове.

Като недостатък се отбелязва още, че София не публикува на сайта си данни за качеството на въздуха в реално време, а и ефективността на цялата й система за замерване на стойностите на вредните вещества във въздуха е под съмнение.

Повече по темата може да научиш тук: Замърсяване на въздуха — здравето ни все още не е достатъчно защитено (http://publications.europa.eu/webpub/eca/special-reports/air-quality-23-2018/bg/#chapter1 )

Замърсяването на въздуха заплаха ли е за здравето?

Според Световната здравна организация (СЗО) замърсяването на въздуха е най-големият риск за здравето в Европейския съюз (ЕС), свързан с околната среда. Всяка година в ЕС то води до около 400 000 случая на преждевременна смърт и е причина за външни разходи, свързани със здравето, в размер на стотици милиарди евро.

Жителите на градските райони се водят особено уязвими, където праховите частици, азотният диоксид и тропосферният озон са замърсителите на въздуха, които причиняват повечето от тези преждевременни смъртни случаи.

Излагането на замърсяванията в атмосферния въздух се свързва и с широк спектър от остри и хронични здравни последици. И макар, че последствията при респираторните и сърдечносъдовите заболявния са отдавна документирани, нови научни изследвания посочват замърсяванията на въздуха като нововъзникнал рисков фактор за здравето на децата, както и на чувствителни и уязвими групи като бременни жени, възрастните и вече страдащите от респираторни заболявания.

Как дръвчетата могат да помогнат?

Не сме експерти по темата, затова отново, се доверяваме на такива. В случая, на гората.бг, където ще отидат и нашите средства за засаждане на дръвчета:

Един хектар, тоест 10 000 квадратни метра, смърчова гора поема 32 тона замърсяване, една букова гора – 68 тона на година, а една борова гора – 30-40 тона замърсяване годишно.

Дърветата поемат замърсения въглероден двуокис и отделят кислород. Тоест почистват въздуха от вредни газове. В днешно време горите „дезинфекцират” 50% от атмосферния въздух.

Дърветата филтрират отделените в околната среда изгорели газове и прахови частици. По тази причина, някой болници са построени до големи горски масиви.

Едно дърво може да абсорбира 1 тон въглероден двуокис през живота си.
Примерно: Листата на едно дърво пауловния поемат средно 22 кг въглероден диоксид и освобождават 6 кг кислород годишно, като по този начин пречистват стотици хиляди кубични метри въздух.

100 милиона нови дървета ще абсорбират 18 000 000 тона въглероден диоксид.

Една средно голяма гора може да намали шума с 30-40 децибела.

Освен това дърветата са естествените регулатори на топлината на земното кълбо. С дадените им функции те помагат да не бъде много студено през зимата, а през лятото – да не ни бъде прекалено горещо.

Горите са важно място за живот и препитание на животни и птици. Освен това много растения, от които се приготвят лекарства, също виреят в горите. Смолата, която се използва в промишлеността, и много други химически суровини също се набавят от дърветата.

Една-единствена гора може да окаже много малка сила на притегляне над водата в дървото. Но когато се съберат многото на брой пори, разположени върху листата на дървото, в едно голямо дърво възниква сила, която в рамките на един ден може да изтегли повече от 400 литра вода.

Горите са естествени източници на вода за растенията и животните. Те са създадени като гарант за формиране и съхранение на най-необходимия елемент на живота – водата. И то по такъв начин, че дърветата пречистват дори замърсените подпочвени води.

Единственият естествен предпазител срещу ерозията, или земното пропадане, също са горите. Освен от лавини и свлачища те предпазват и от бурни ветрове.

Ние сме на ход! Да действаме! Сега.

#DailyПромяна за въздуха, който дишаме:
Споделено Daily – засадено дръвче.

Използвани източници:

Специален доклад 23/2018 “Замърсяване на въздуха — здравето ни все още не е достатъчно защитено” на Европейската сметна палата
Health and Environment Alliance (HEAL) (2014) - Алианс “Здраве и околна среда”
WHO (2013). Review of evidence on health aspects of air pollution (REVIHAAP)
gorata.bg

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: