Skip links

бананов кекс или правилата на замяна

Когато готвиш здравословно много често се налага да заменяш един продукт с друг, особено ако се опитваш да пресъздадеш готварски класики. Нещо, което аз често правя. Важното в случая е да се научиш да заменяш правилно и да знаеш какво с какво може да се замени или не.

Като пример днес ще дам една класическа рецепта, която се приготвя с бяла захар, бяло брашно и мляко и ще заменя всички съставки в нея със здравословни такива. Извън замяната на един продукт с друг е важно да съблюдаваш и спазването на пропорцията течни/сухи съставки.

Млякото се заменя най-лесно, още повече че в България вече има много разновидности на растителни и здравословни млека. Най-добър заместител е соевото мляко, защото има същата консистенция, но можеш да пробваш още с оризово, кокосово, ядково и други. Пропорцията е едно към едно.

При мазнините има специфика дали се използва течна такава като олио или твърда като масло. В случая и двете се заменят перфектно с кокосово масло, твърдо или разтопено на водна баня, според рецептата. Кокосовото масло работи перфектно дори и за специални теста като маслено такова. Пропорцията отново е едно към едно.

Брашната са дълга и сложна тема, по която не съм експерт, но според запознати най-добър заместител на бялото брашно е това от овесени ядки. За най-добри резултати обаче е добре да се поддържат различни видове брашно и да се пробва, като овесено, от лимец, шпелта, камут, твърда пшеница, бадемово, царевично и други. Аз най-често използвам органично пълнозърнесто от шпелта, овес и царевица за сладки рецепти.

Захарта може да бъде заменена по 2 начина – с нерафинирана или сурова тръстикова захар или с течен подсладител. В къщи не ядем захар от около 3 години, затова течните подсладители са на почит. За сурови рецепти и леко нагряване използвам мед, а за печени сладкиши – кленов сироп. Тук обаче се губи пропорцията течни/сухи съставки, защото заменям сухата захар за течен кленов сироп. Съответно рецептата има нужда от модификация, като например да намаля или извадя нещо течно. В случая с банановия кекс в оригиналната рецепта има 1/4 чаша мляко, но понеже аз слагам течен подсладител си спестих млякото. Друга опция би била добавянето на повече брашно, но добавянето на съставки е по-рисково от махането им и има шанс да не се получи както трябва. Пропорцията бяла / нерафинирана захар или мед е едно към едно. Ако използваш кленов сироп винаги добавяй по-малко, защото е по-сладък от захарта.

banana-cake-2

И ето какво стана с рецептата в крайна сметка:

  • 4 много добре узряли банана
  • 2 големи яйца
  • 3/4 чаша кленов сироп (вместо 1 чаша захар и 1/4 чаша мляко)
  • 1/2 чаша кокосово масло (вместо 1/2 чаша маргарин)
  • 2 чаши брашно от шпелта (вместо 2 чаши бяло брашно)
  • 1 ч.л. сода за хляб

За напреднали: замести содата с квас и остави брашното да втасва 8-12 часа.

Инструкции:

  1. Разбий добре яйцата и добави към тях нарязаните банани;
  2. Намачкай бананите с вилица;
  3. Добави подсладителя и маслото и разбъркай;
  4. Добави брашното и содата за хляб, бъркай докато не се получи хомогенна смес;
  5. Изсипи в тавичка и сложи в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печи около 30-40 минути. Изчакай да изстине преди да извадиш от формата за печене и после изчакай още малко преди да разрежеш.

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.

Програми