бананов кекс или правилата на замяна

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Когато готвиш здравословно много често се налага да заменяш един продукт с друг, особено ако се опитваш да пресъздадеш готварски класики. Нещо, което аз често правя. Важното в случая е да се научиш да заменяш правилно и да знаеш какво с какво може да се замени или не.

Като пример днес ще дам една класическа рецепта, която се приготвя с бяла захар, бяло брашно и мляко и ще заменя всички съставки в нея със здравословни такива. Извън замяната на един продукт с друг е важно да съблюдаваш и спазването на пропорцията течни/сухи съставки.

Млякото се заменя най-лесно, още повече че в България вече има много разновидности на растителни и здравословни млека. Най-добър заместител е соевото мляко, защото има същата консистенция, но можеш да пробваш още с оризово, кокосово, ядково и други. Пропорцията е едно към едно.

При мазнините има специфика дали се използва течна такава като олио или твърда като масло. В случая и двете се заменят перфектно с кокосово масло, твърдо или разтопено на водна баня, според рецептата. Кокосовото масло работи перфектно дори и за специални теста като маслено такова. Пропорцията отново е едно към едно.

Брашната са дълга и сложна тема, по която не съм експерт, но според запознати най-добър заместител на бялото брашно е това от овесени ядки. За най-добри резултати обаче е добре да се поддържат различни видове брашно и да се пробва, като овесено, от лимец, шпелта, камут, твърда пшеница, бадемово, царевично и други. Аз най-често използвам органично пълнозърнесто от шпелта, овес и царевица за сладки рецепти.

Захарта може да бъде заменена по 2 начина – с нерафинирана или сурова тръстикова захар или с течен подсладител. В къщи не ядем захар от около 3 години, затова течните подсладители са на почит. За сурови рецепти и леко нагряване използвам мед, а за печени сладкиши – кленов сироп. Тук обаче се губи пропорцията течни/сухи съставки, защото заменям сухата захар за течен кленов сироп. Съответно рецептата има нужда от модификация, като например да намаля или извадя нещо течно. В случая с банановия кекс в оригиналната рецепта има 1/4 чаша мляко, но понеже аз слагам течен подсладител си спестих млякото. Друга опция би била добавянето на повече брашно, но добавянето на съставки е по-рисково от махането им и има шанс да не се получи както трябва. Пропорцията бяла / нерафинирана захар или мед е едно към едно. Ако използваш кленов сироп винаги добавяй по-малко, защото е по-сладък от захарта.

banana-cake-2

И ето какво стана с рецептата в крайна сметка:

 • 4 много добре узряли банана
 • 2 големи яйца
 • 3/4 чаша кленов сироп (вместо 1 чаша захар и 1/4 чаша мляко)
 • 1/2 чаша кокосово масло (вместо 1/2 чаша маргарин)
 • 2 чаши брашно от шпелта (вместо 2 чаши бяло брашно)
 • 1 ч.л. сода за хляб

За напреднали: замести содата с квас и остави брашното да втасва 8-12 часа.

Инструкции:

Продуктите, които създадохме за теб:

 1. Разбий добре яйцата и добави към тях нарязаните банани;
 2. Намачкай бананите с вилица;
 3. Добави подсладителя и маслото и разбъркай;
 4. Добави брашното и содата за хляб, бъркай докато не се получи хомогенна смес;
 5. Изсипи в тавичка и сложи в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печи около 30-40 минути. Изчакай да изстине преди да извадиш от формата за печене и после изчакай още малко преди да разрежеш.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: