безглутенов морковен кекс

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Помниш ли аромата на прясно изпечен кекс от детските си години? Как уханието на нещо сладко и вкусно се разнася из цялата къща, а топлината идваща от фурната те залепя за нея. Как подскачаш нетърпеливо от крак на крак и нямаш търпение чудото да излезе от фурната и да потопиш вилица в него, а майка ти ти подвиква да не бързаш и да изчакаш поне малко да изстине…

Мислейки си за всички тези ухания и спомени се сетих, че не съм пекла кекс от години и реших да наваксам с един бърз безглутенов кекс с моркови. Приготвен с домашните моркови от градината, орехите от дървото пред портата, яйцата от комшийката в края на улицата и малко фурми за сладост. Топъл, уханен и изпълнен с детски мечти.

gluten-free-carrot-cake-3

Безглутенов морковен кекс
220 г моркови
2 яйца (заместител: 1 банан)
50 г орехи
140 г краве масло (заместител: кокосово масло)
240 г фурми или стафиди
50 г нерафинирана захар, по желание
200 г безглутеново брашно микс
1 ч.л. бакпулвер

Настържи морковите с помощта на кухненския робот.
Добави всички съставки без брашното и блендирай или разбъркай добре на ръка.
Когато се получи хомогенна смес, добави брашното и разбъркай отново.
Изсипи в омазнена форма за кекс и печи на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 50-55 минути.
Остави да изстине във формата и след това внимателно извади кекса.

Сервирай глазиран с цедено кисело мляко с мед или кокосово мляко с мед и натрошен суров шам-фъстък.

За напреднали: замести бакпулвера с безглутенова квас и остави брашното да втасва 8-12 часа.

gluten-free-carrot-cake-2

Оригиналът на рецептата идва от тук.

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: