Помниш ли аромата на прясно изпечен кекс от детските си години? Как уханието на нещо сладко и вкусно се разнася из цялата къща, а топлината идваща от фурната те залепя за нея. Как подскачаш нетърпеливо от крак на крак и нямаш търпение чудото да излезе от фурната и да потопиш вилица в него, а майка ти ти подвиква да не бързаш и да изчакаш поне малко да изстине…
Мислейки си за всички тези ухания и спомени се сетих, че не съм пекла кекс от години и реших да наваксам с един бърз безглутенов кекс с моркови. Приготвен с домашните моркови от градината, орехите от дървото пред портата, яйцата от комшийката в края на улицата и малко фурми за сладост. Топъл, уханен и изпълнен с детски мечти.
Безглутенов морковен кекс
220 г моркови
2 яйца (заместител: 1 банан)
50 г орехи
140 г краве масло (заместител: кокосово масло)
240 г фурми или стафиди
50 г нерафинирана захар, по желание
200 г безглутеново брашно микс
1 ч.л. бакпулвер
Настържи морковите с помощта на кухненския робот.
Добави всички съставки без брашното и блендирай или разбъркай добре на ръка.
Когато се получи хомогенна смес, добави брашното и разбъркай отново.
Изсипи в омазнена форма за кекс и печи на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 50-55 минути.
Остави да изстине във формата и след това внимателно извади кекса.
Сервирай глазиран с цедено кисело мляко с мед или кокосово мляко с мед и натрошен суров шам-фъстък.
За напреднали: замести бакпулвера с безглутенова квас и остави брашното да втасва 8-12 часа.
Оригиналът на рецептата идва от тук.