пристрастяващо вкусни безглутенови сладки

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Не знам дали ще ми повярваш, но се сещам да приготвя сладки или „cookies“, както ги наричат в други краища на света само около празниците. И не кои да е празници, ами Новогодишните. Съответно нямам изпитана и тествана стотици пъти рецепта, която да споделя. В такива моменти единтсвеното, което ми остава е да се доверя на някой. И понеже искам да съм на 100% сигурна, че това, което приготвям ще се получи от първия път, то този някой обикновено е Йоана.

Део все още с умиление си спомня дните ни “преди храната в къщи да се промени тотално”, когато приготвях божествено вкусно тирамису или сладки кошнички за Свети Валентин, все от сайта на Йоана. Днес реших да потърся там и безглутенови бисквитки. Не сбърках, разбира се! Бисквитките са пристрастяващо вкусни и се топят в устата!

gluten-free-cookies-2

Рецептата е от типа, чийто съставки могат да се хапват и сурови, затова тези бисквити могат да се изпекат във фурна или в дехидратор, по твоя преценка. Направих съвсем леки корекции в рецептата, като сложих само половината кокосови стърготини, защото Део не ги обича, а остатъка допълних с нахутено брашно. Стафидите пък замених с червени сушени боровинки и малко фурми. Грамажите обаче спазих. Важни са, когато готвиш без глутен…

безглутенови сладки
60 мл. олио от гроздови семки /или кокосово масло/
30 мл. кленов сироп
60 гр. мед
140 гр. смлени на брашно сурови бадеми
1/4 ч.л. хималайска сол
1/4 ч.л. сода
60 гр. счукани орехови ядки
40 гр. кокосови стърготини /или 20 гр. стърготини + 20 гр. нахутено брашно/
50 гр. стафиди /или 25 гр. червена боровинка и 25 гр. фурми/

1. Смеси в купа сухите съставки – брашно от бадеми, сол, сода, орехи, кокос и стафиди.
2. Смеси в друга купа олиото, кленовия сироп и меда. Ако меда ти е захаросан разтопи предварително на водна баня.
3. Течните съставки се изсипват при сухите и се разбъркват.
4. С навлажнени ръце (тестото лепне) се правят малки топчета и се сплескват леко.
5. Подреждат се върху хартия за печене, като се оставя място между тях, защото се разливат допълнително във фурната.
6. Фурната се загрява на 180 градуса и се пекат за 10 минути или докато придобият златисто-кафяв цвят.
7. Изчакват се да изстинат и след това се махат от тавата.
8. Поднасят се с ароматен чай и усмивка!

gluten-free-cookies-3

P.S. Въпреки че са много вкусни ми дойдоха леко сладки, най-вероятно заради фурмите и мисля следващия път да си спестя кленовия сироп или меда. Ако междувременно пробваш без тях, моля сподели!

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации:

wisdom kitchen My kitchen