Не знам дали ще ми повярваш, но се сещам да приготвя сладки или „cookies“, както ги наричат в други краища на света само около празниците. И не кои да е празници, ами Новогодишните. Съответно нямам изпитана и тествана стотици пъти рецепта, която да споделя. В такива моменти единтсвеното, което ми остава е да се доверя на някой. И понеже искам да съм на 100% сигурна, че това, което приготвям ще се получи от първия път, то този някой обикновено е Йоана.
Део все още с умиление си спомня дните ни “преди храната в къщи да се промени тотално”, когато приготвях божествено вкусно тирамису или сладки кошнички за Свети Валентин, все от сайта на Йоана. Днес реших да потърся там и безглутенови бисквитки. Не сбърках, разбира се! Бисквитките са пристрастяващо вкусни и се топят в устата!
Рецептата е от типа, чийто съставки могат да се хапват и сурови, затова тези бисквити могат да се изпекат във фурна или в дехидратор, по твоя преценка. Направих съвсем леки корекции в рецептата, като сложих само половината кокосови стърготини, защото Део не ги обича, а остатъка допълних с нахутено брашно. Стафидите пък замених с червени сушени боровинки и малко фурми. Грамажите обаче спазих. Важни са, когато готвиш без глутен…
безглутенови сладки
60 мл. олио от гроздови семки /или кокосово масло/
30 мл. кленов сироп
60 гр. мед
140 гр. смлени на брашно сурови бадеми
1/4 ч.л. хималайска сол
1/4 ч.л. сода
60 гр. счукани орехови ядки
40 гр. кокосови стърготини /или 20 гр. стърготини + 20 гр. нахутено брашно/
50 гр. стафиди /или 25 гр. червена боровинка и 25 гр. фурми/
1. Смеси в купа сухите съставки – брашно от бадеми, сол, сода, орехи, кокос и стафиди.
2. Смеси в друга купа олиото, кленовия сироп и меда. Ако меда ти е захаросан разтопи предварително на водна баня.
3. Течните съставки се изсипват при сухите и се разбъркват.
4. С навлажнени ръце (тестото лепне) се правят малки топчета и се сплескват леко.
5. Подреждат се върху хартия за печене, като се оставя място между тях, защото се разливат допълнително във фурната.
6. Фурната се загрява на 180 градуса и се пекат за 10 минути или докато придобият златисто-кафяв цвят.
7. Изчакват се да изстинат и след това се махат от тавата.
8. Поднасят се с ароматен чай и усмивка!
P.S. Въпреки че са много вкусни ми дойдоха леко сладки, най-вероятно заради фурмите и мисля следващия път да си спестя кленовия сироп или меда. Ако междувременно пробваш без тях, моля сподели!