ядково мляко

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

ядково мляко

Понякога човек толкова свиква с определени рецепти, знания и твърдения, че започва да ги възприема за нещо нормално и ежедневно. Нещо, което всеки знае. Такъв е случаят и с ядковото мляко. Приготвянето му до такава степен се е превърнало в нещо познато за мен, че не ми и минава през ума, че има хора, които не са чували за него и не знаят как се приготвя в домашни условия. Случайният въпрос под една от рецептите ми изискващи орехово мляко „как се приготвя?“ ме накара да се замисля. Истината е, че мляко от ядки не е нещо, което човек вижда и чува всеки ден в България. Та дори и соевото такова е рядкост по заведенията, въпреки че поне в магазините вече се продава свободно. Затова, ако за теб приготвянето на мляко от ядки е новост, ето обещаната от мен рецепта за домашно :))

Ядково мляко, 2 чаши
1/2 чаша ядки по избор
2 чаши вода
2 фурми за сладост, по желание
или малко мед

Добави в блендера ядките и водата и миксирай за 1-2 минути или докато не се образува пяна в горната част. Прецеди през двойна марля, т.нар. „nut bag“ или блендирай директно използвайки филтъра за семенца на блендера, ако имаш такъв. Върни „млякото“ в блендера, добави фурмите и миксирай отново.

По желание можеш директно да си приготвиш смути като добавиш 1 банан и връзка магданоз (любимото ми в момента) или да зарадваш детето с какаово мляко като добавиш 1 лъжица какао на прах и още 1-2 фурми.

nut-milk-2

P.S. Повече информация за ядките, защо да ги накисваме и как се съхраняват има тук.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: