ядково мляко

ядково мляко

Понякога човек толкова свиква с определени рецепти, знания и твърдения, че започва да ги възприема за нещо нормално и ежедневно. Нещо, което всеки знае. Такъв е случаят и с ядковото мляко. Приготвянето му до такава степен се е превърнало в нещо познато за мен, че не ми и минава през ума, че има хора, които не са чували за него и не знаят как се приготвя в домашни условия. Случайният въпрос под една от рецептите ми изискващи орехово мляко „как се приготвя?“ ме накара да се замисля. Истината е, че мляко от ядки не е нещо, което човек вижда и чува всеки ден в България. Та дори и соевото такова е рядкост по заведенията, въпреки че поне в магазините вече се продава свободно. Затова, ако за теб приготвянето на мляко от ядки е новост, ето обещаната от мен рецепта за домашно :))

Ядково мляко, 2 чаши
1/2 чаша ядки по избор
2 чаши вода
2 фурми за сладост, по желание
или малко мед

Добави в блендера ядките и водата и миксирай за 1-2 минути или докато не се образува пяна в горната част. Прецеди през двойна марля, т.нар. „nut bag“ или блендирай директно използвайки филтъра за семенца на блендера, ако имаш такъв. Върни „млякото“ в блендера, добави фурмите и миксирай отново.

По желание можеш директно да си приготвиш смути като добавиш 1 банан и връзка магданоз (любимото ми в момента) или да зарадваш детето с какаово мляко като добавиш 1 лъжица какао на прах и още 1-2 фурми.

nut-milk-2

P.S. Повече информация за ядките, защо да ги накисваме и как се съхраняват има тук.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.