Сезонът на тиквата може и да е към края си, но аз определено не съм готова да се сбогувам с нея. За последния месец тиквата беше неизменна част от ежедневието ми, като я добавях в смутита, овесени ядки, супи, салати и най-различни десерти. Фаворит обаче е и си остава тиквеният ми мус, който всеки път има нова добавка, която да му придаде леко различен вкус.
Мусът, който ти предлагам днес е със сърцевина от смокини и орехи. Наподобява суров тиквен пай и може да се подсене по няколко различни начина. Микса от смокини и орехи може да се положи на дъното на чашата, за да стои като основа, а можеш да го добавиш и в центъра, за да загребваш малко от него с всяка хапка. Да, знам, че тиква и смокини звучи странно, но се оказа вкусно, засищащо и интересно. Пробвай, може да хареса и на теб!
Тиквен мус
Тиква
Кокосово масло или гхи
Мед, агаве или кленов сироп
Свари тиквата във вода докато омекне.
Остави леко да изстине и добави в кухненския робот с малко от водата, в която се е варила. Добави маслото и подсладителя, на вкус. Миксирай добре и прехвърли в малки чаши.
Смокини с орехи
1 чаша сушени смокини
1/2 чаша орехи
малко орехово мляко или вода
Добави всичко в кухненския робот и миксирай докато не се получи финна хомогенна смес, ако е много гъсто добави малко орехово мляко или вода на работещ блендер. Прехвърли в стъклен буркан и съхранявай в хладилник.
Сглобяване:
Изсипи няколко лъжици тиквен мус в чашите. С помощта на 2 лъжици вземи от крема със смокини и добави в центъра на чашата. Допълни с тиквен мус, докато покриеш смокините. Съхранявай в хладилник.