соево лате със зелен чай

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

соево лате със зелен чай

Термина лате идва от италианското „caffè latte“ или „caffellatte“ и в масовия случай означава кафе с мляко, като разликата му с капучиното е, че тук млякото преобладава. Затова и обикновено се поднася във висока чаша, доста често стъклена.

Доста интересно за мен беше да науча, че въпреки че в по-голямата част на Европа и Америка latté-то се пие с кафе, то в Азия комбинацията е зелен чай matcha или черен masala със соево мляко. В Южна Африка пък си имат червено лате с чай rooibos. И всички, разбира се, знаем за традиционния английски следобеден чай, който се поднася с каничка мляко и леко хапване.

За мен лично, като типичен възпитаник на руската школа – чаят винаги се е пиел черен, чист или с малко домашно сладко и от чинийката, ако е много топъл. Затова и идеята за лате с чай, въпреки че ми се върти из главата от доста време, е доста странна. Докато не опитах.

latte-tea-2

Лате със зелен чай се оказа доста интересна и вкусна комбинация, но за да прецениш дали ти харесва трябва да опиташ и ти :) За целта ще ти трябват:

1/2 чаша зелен чай по твой вкус, добре е да е по-силен
1 чаша топло соево мляко
подсладител, по вкус

Инструкции
1. Стопли изворна вода до точката на кипене, но без да и позволяваш да кипне (маха се от котлона в момента, в който видиш малките балончета да тръгват от дъното на съда).
2. Изсипи в керамична кана за чай и добави листенца зелен чай.
3. Междувременно стопли соевото мляко използвайки пристройката на кафе-машината за капучино, за да генерира пяна. Ако нямаш такава го стопли на котлона и после направи пяна с миксер за фрапе.
4. Изсипи чай в чаша и долей със соевото мляко.
5. По желание добави подсладител, щипка канела или друга добавка по твой вкус.

P.S. За всички, които избягват всякакви форми на кофеин – лате с цикория е изключително вкусна напитка.
P.S.S. И за тези избягващи соя – най-лесно и вкусно се заменя с бадемово мляко. То също прави пяна :))

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: