соево лате със зелен чай

соево лате със зелен чай

Термина лате идва от италианското „caffè latte“ или „caffellatte“ и в масовия случай означава кафе с мляко, като разликата му с капучиното е, че тук млякото преобладава. Затова и обикновено се поднася във висока чаша, доста често стъклена.

Доста интересно за мен беше да науча, че въпреки че в по-голямата част на Европа и Америка latté-то се пие с кафе, то в Азия комбинацията е зелен чай matcha или черен masala със соево мляко. В Южна Африка пък си имат червено лате с чай rooibos. И всички, разбира се, знаем за традиционния английски следобеден чай, който се поднася с каничка мляко и леко хапване.

За мен лично, като типичен възпитаник на руската школа – чаят винаги се е пиел черен, чист или с малко домашно сладко и от чинийката, ако е много топъл. Затова и идеята за лате с чай, въпреки че ми се върти из главата от доста време, е доста странна. Докато не опитах.

latte-tea-2

Лате със зелен чай се оказа доста интересна и вкусна комбинация, но за да прецениш дали ти харесва трябва да опиташ и ти :) За целта ще ти трябват:

1/2 чаша зелен чай по твой вкус, добре е да е по-силен
1 чаша топло соево мляко
подсладител, по вкус

Инструкции
1. Стопли изворна вода до точката на кипене, но без да и позволяваш да кипне (маха се от котлона в момента, в който видиш малките балончета да тръгват от дъното на съда).
2. Изсипи в керамична кана за чай и добави листенца зелен чай.
3. Междувременно стопли соевото мляко използвайки пристройката на кафе-машината за капучино, за да генерира пяна. Ако нямаш такава го стопли на котлона и после направи пяна с миксер за фрапе.
4. Изсипи чай в чаша и долей със соевото мляко.
5. По желание добави подсладител, щипка канела или друга добавка по твой вкус.

P.S. За всички, които избягват всякакви форми на кофеин – лате с цикория е изключително вкусна напитка.
P.S.S. И за тези избягващи соя – най-лесно и вкусно се заменя с бадемово мляко. То също прави пяна :))

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.