Най-здравословният чай на планетата*

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Мисля, че няма да те изненадам днес като споделя за пореден път, че съм почитател на т.нар. функционални храни и напитки, стига да са натурални. Тоест, тези, които освен вкус и удоволствие, ни носят и редица ползи за организма.

И истината е, че във времената, в които живеем днес, е все по-важно и по-важно да се обръщаме точно към тях. Защото вече всичко около нас е толкова бедно на ценни вещества, че шансът да НЕ си набавяме необходимото с храната, която ядем, отдавна е реалност.

Затова и аз лично се старая, доколкото е възможно, да комбинирам и двете – вкус и удоволствие от храната, с ползи за организма. Например, смутито, за мен, е функционална храна – пием нещо вкусно и приятно, с помощта на което си набавяме още малко зеленолистни и зеленчуци. Костният бульон – също, защото хем ни засища, хем е вкусен, хем е богат на колаген и е полезен за нас. Черният дроб от треска е в същата категория, и т.н., и т.н.

И, разбира се, когато пия чай, имам изисквания и към него. Защото, да, чаят е удоволствие, наслада, почивка и магия. Но защо да бъде само това, като може в същото време и да ни носи редица ползи. А и да е поредната напитка, която да си струва да присъства в деня ни.

Затова, без повече предисловия, ти представям чая, който пия от 2 години насам и съм изключително щастлива, че вече е достъпен и в България, с необходимото качество, за да отговаря на моите all in one условия – вкус и удоволствие с ползи за организма – Иван-чай.

Какво е Иван-чай

Иван-чай (Epilobium angustifolium или теснолистна върбовка) е многогодишно тревисто растение, което израства на височина от 0,5 до 1,80 м., а на някои места дори до 2,5 м., и е известен с това, че притежава колосална жизнена сила – ако се откъсне връхчето му, след две седмици на негово място поникват три нови.

Брането на билката пък се случва веднъж годишно и започва през юни. Тогава се събират главно младите листа и стебла, които в рамките на 2 часа трябва да бъдат доставенени до мястото на преработка. Технологията на производство на Иван-чай е подобна на тази, по която се произвежда черен чай. Цветът на добре изсушения Иван-чай също е като на натуралния черен чай, но е по-наситен и ароматът му е по-силен.

Така че, ако случайно не си чувал/а за Иван-чай, то е време да се поправиш, защото ферментиралият Иван-чай се използва от хилядолетия:

– за подкрепа при детоксикацията на организма
– при стомашно-чревни проблеми, като гастрит, язва, колит и др.
– в борбата с излишните килограми
– за хормонален и емоционален баланс (при ПМС, менопауза, депресии и т.н.)
– при възпаления на уринарния тракт и проблеми с простатата (при мъже)
– за здравето на дихателните пътища
– кожни проблеми
– при проблеми с кърменето и за удължаване периода на кърмене
– инфекции и алергии
– проблеми със съня и много, много други.

А в листата му се съдържат биофлавоноиди, витамин С, В комплекс, витамин А, магнезий, фосфор, цинк, молибден и много други природни елементи, грижещи се за здравето и дълголетието.

Продуктите, които създадохме за теб:

Състав

Иван-чай съдържа до 20% дъбилни вещества, флавоноиди, клей, пектин и витамини от групата В. В 100 гр. листа Иван-чай се съдържат от 200 до 400 мг. аскорбинова киселина (витамин С), т.е. 5-6 пъти повече, отколкото в лимоните.

Всяко от цветчетата му дава до 25 мг. нектар, което го определя като отлична медоносна трева. Освен това Иван-чай съдържа много протеини, които лесно се усвояват от организма и го „зареждат” с енергия.

В 100 гр. зелена маса Иван-чай се съдържа уникален спектър от микроелементи:

– желязо – 2,3 мг.
– никел – 1,3 мг. 

– мед – 2,3 мг. 

– манган – 16 мг. 

– титан – 1,3 мг. 

– молибден – 0,44 мг. 

– бор – 6 мг.

и значително количество калий, натрий, калций, магнезий, литий и др.


“Доктор Иван-чай” или природната панацея


Когато казвам, че Иван-чай е класическа функционална храна, не се шегувам, защото той е една от най-изследваните билки в Русия и за ползите от нея има редици медицински изследвания, придаващи му невероятни ползи за целия организъм.

Например, заради наличието на желязо, мед и манган в себе си, се води чудесно средство за подобряване процеса на кръвообразуване и засилване защитните функции на тялото.

Освен това притежава и силен успокояващ ефект. Отделно, нормализира дейността на червата, а благодарение на богатото си съдържание на клей и витамин С оказва добро противовъзпалително и покриващо действие при язва на стомаха, гастрит и колит.

Иван-чай се препоръчва и при главоболие, катар на горните дихателни пътища и за облекчаване симптомите на епилепсия. В кардиологията в Русия се използва и при кардионеврози.

Неотдавна учените доказаха, че той повишава и мъжката потентност. Още едно от забележителните достойнства на това растение е, че то пречиства кръвта и по този начин възстановява силите при изтощение, и дори намалява интоксикацията при онкологични заболявания.

Освен вече споменатите негови приложения, Иван-чай се препоръчва и при заболявания на бъбреците, черния дроб и панкреаса. Води се особено полезен в периодите на обостряне на сезонните заболявания, при запек и маточни кръвотечения, различни кожни раздразнения, рани и измръзнали места.

Притежава успокояващо действие и е добро природно средство за спокоен, здрав сън, помага за преодоляване на депресията и повишава работоспособността.

Иван-чай се води и особено полезен за бременни и кърмачки, а също така и за бебетата по време на поникване на първите им зъбки.

Като финал ще добавим още едно предимство – според еколозите Иван-чай намалява заболеваемостта и преждевременната смърт при силно замърсена с абразивни частици околна среда. Или казано по друг начин:

Иван-чай се води най-здравословният чай на планетата

Но, горното не е всичко, защото за Иван-чай има изследвания още, че пречиства и хармонизира работата на всички органи и към него НЕ се развива привикване, както към кафето, например. А редовната му употреба привежда в идеално състояние лигавицата на устата и е най-добрата профилактика на зъбния кариес.

Листата на Иван-чай притежават и силно противовъзпалително действие, което обаче се проявява само в началния стадий на възпалението.

Според Виктор Михайлович Костеров – кандидат на биологическите науки, фитотерапевт и член на Московското фитотерапевтично общество, Иван-чай няма равен при профилактиката и лечението на простатит и аденом на простата (като според Костеров, той не позволява на аденома на простата да премине в раково образувание).

Това целебно растение, непредизвикващо никакви странични ефекти, от една страна може да се разглежда като профилактично средство, което е от полза на всеки мъж след 50-те, а от друга – като великолепно „лекарство” за продължително и дори за постоянно приемане…

И както разбра по-горе, е подходящ за всички – и мъже, и жени.

Начин на приготвяне

Една до две чаени лъжички се заливат с 220 мл гореща вода, оставят се да престоят 5 до 15 минути и… напитката е готова.

Хубаво е да се знае, че чаят търпи няколко запарки, без да губи полезните си свойства, а настойката от Иван-чай запазва своите целебни и ароматни свойства в продължение на три денонощия.

Освен това при съхранението му в резултат на вътрешната ферментация, която протича в него, той подобрява качествата си в течение на две години!

Пиенето на Иван-чай е удоволствие и полза както за деца, така и за възрастни, за хора, упражняващи тежък умствен или физически труд, за спортисти и въобще за всеки, който цени своето здраве. Ето защо никак не е случайно, че още в древността за традиционната руска напитка се е твърдяло, че тя не само пречиства тялото, прояснява ума и повдига духа, но и помага да се промени начинът ни на живот…

А ако искаш да разбереш повече за сместта с висок клас ферментирал Иван чай на листа, която с Verve създадохме специално за теб, можеш да научиш всичко за нея тук, както и да си набавиш Иван-чай от тук и търговската мрежа в страната.

*Най-здравословният чай на планетата – източник – „COFFEE & TEA Bulgaria“, бр. 9/август 2011 г., статия „ЧАЯТ С МЪЖКО ИМЕ“ – стр. 10 / 19

Използвани източници:

„COFFEE & TEA Bulgaria“, бр. 9/август 2011 г., статия „ЧАЯТ С МЪЖКО ИМЕ“ - стр. 10 / 19

Ivan Chai, scientific references and research - link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: