Мисля, че няма да те изненадам днес като споделя за пореден път, че съм почитател на т.нар. функционални храни и напитки, стига да са натурални. Тоест, тези, които освен вкус и удоволствие, ни носят и редица ползи за организма.
И истината е, че във времената, в които живеем днес, е все по-важно и по-важно да се обръщаме точно към тях. Защото вече всичко около нас е толкова бедно на ценни вещества, че шансът да НЕ си набавяме необходимото с храната, която ядем, отдавна е реалност.
Затова и аз лично се старая, доколкото е възможно, да комбинирам и двете – вкус и удоволствие от храната, с ползи за организма. Например, смутито, за мен, е функционална храна – пием нещо вкусно и приятно, с помощта на което си набавяме още малко зеленолистни и зеленчуци. Костният бульон – също, защото хем ни засища, хем е вкусен, хем е богат на колаген и е полезен за нас. Черният дроб от треска е в същата категория, и т.н., и т.н.
И, разбира се, когато пия чай, имам изисквания и към него. Защото, да, чаят е удоволствие, наслада, почивка и магия. Но защо да бъде само това, като може в същото време и да ни носи редица ползи. А и да е поредната напитка, която да си струва да присъства в деня ни.
Затова, без повече предисловия, ти представям чая, който пия от 2 години насам и съм изключително щастлива, че вече е достъпен и в България, с необходимото качество, за да отговаря на моите all in one условия – вкус и удоволствие с ползи за организма – Иван-чай.
Какво е Иван-чай
Иван-чай (Epilobium angustifolium или теснолистна върбовка) е многогодишно тревисто растение, което израства на височина от 0,5 до 1,80 м., а на някои места дори до 2,5 м., и е известен с това, че притежава колосална жизнена сила – ако се откъсне връхчето му, след две седмици на негово място поникват три нови.
Брането на билката пък се случва веднъж годишно и започва през юни. Тогава се събират главно младите листа и стебла, които в рамките на 2 часа трябва да бъдат доставенени до мястото на преработка. Технологията на производство на Иван-чай е подобна на тази, по която се произвежда черен чай. Цветът на добре изсушения Иван-чай също е като на натуралния черен чай, но е по-наситен и ароматът му е по-силен.
Така че, ако случайно не си чувал/а за Иван-чай, то е време да се поправиш, защото ферментиралият Иван-чай се използва от хилядолетия:
– за подкрепа при детоксикацията на организма
– при стомашно-чревни проблеми, като гастрит, язва, колит и др.
– в борбата с излишните килограми
– за хормонален и емоционален баланс (при ПМС, менопауза, депресии и т.н.)
– при възпаления на уринарния тракт и проблеми с простатата (при мъже)
– за здравето на дихателните пътища
– кожни проблеми
– при проблеми с кърменето и за удължаване периода на кърмене
– инфекции и алергии
– проблеми със съня и много, много други.
А в листата му се съдържат биофлавоноиди, витамин С, В комплекс, витамин А, магнезий, фосфор, цинк, молибден и много други природни елементи, грижещи се за здравето и дълголетието.
Състав
Иван-чай съдържа до 20% дъбилни вещества, флавоноиди, клей, пектин и витамини от групата В. В 100 гр. листа Иван-чай се съдържат от 200 до 400 мг. аскорбинова киселина (витамин С), т.е. 5-6 пъти повече, отколкото в лимоните.
Всяко от цветчетата му дава до 25 мг. нектар, което го определя като отлична медоносна трева. Освен това Иван-чай съдържа много протеини, които лесно се усвояват от организма и го „зареждат” с енергия.
В 100 гр. зелена маса Иван-чай се съдържа уникален спектър от микроелементи:
– желязо – 2,3 мг.
– никел – 1,3 мг.
– мед – 2,3 мг.
– манган – 16 мг.
– титан – 1,3 мг.
– молибден – 0,44 мг.
– бор – 6 мг.
и значително количество калий, натрий, калций, магнезий, литий и др.
“Доктор Иван-чай” или природната панацея
Когато казвам, че Иван-чай е класическа функционална храна, не се шегувам, защото той е една от най-изследваните билки в Русия и за ползите от нея има редици медицински изследвания, придаващи му невероятни ползи за целия организъм.
Например, заради наличието на желязо, мед и манган в себе си, се води чудесно средство за подобряване процеса на кръвообразуване и засилване защитните функции на тялото.
Освен това притежава и силен успокояващ ефект. Отделно, нормализира дейността на червата, а благодарение на богатото си съдържание на клей и витамин С оказва добро противовъзпалително и покриващо действие при язва на стомаха, гастрит и колит.
Иван-чай се препоръчва и при главоболие, катар на горните дихателни пътища и за облекчаване симптомите на епилепсия. В кардиологията в Русия се използва и при кардионеврози.
Неотдавна учените доказаха, че той повишава и мъжката потентност. Още едно от забележителните достойнства на това растение е, че то пречиства кръвта и по този начин възстановява силите при изтощение, и дори намалява интоксикацията при онкологични заболявания.
Освен вече споменатите негови приложения, Иван-чай се препоръчва и при заболявания на бъбреците, черния дроб и панкреаса. Води се особено полезен в периодите на обостряне на сезонните заболявания, при запек и маточни кръвотечения, различни кожни раздразнения, рани и измръзнали места.
Притежава успокояващо действие и е добро природно средство за спокоен, здрав сън, помага за преодоляване на депресията и повишава работоспособността.
Иван-чай се води и особено полезен за бременни и кърмачки, а също така и за бебетата по време на поникване на първите им зъбки.
Като финал ще добавим още едно предимство – според еколозите Иван-чай намалява заболеваемостта и преждевременната смърт при силно замърсена с абразивни частици околна среда. Или казано по друг начин:
Иван-чай се води най-здравословният чай на планетата
Но, горното не е всичко, защото за Иван-чай има изследвания още, че пречиства и хармонизира работата на всички органи и към него НЕ се развива привикване, както към кафето, например. А редовната му употреба привежда в идеално състояние лигавицата на устата и е най-добрата профилактика на зъбния кариес.
Листата на Иван-чай притежават и силно противовъзпалително действие, което обаче се проявява само в началния стадий на възпалението.
Според Виктор Михайлович Костеров – кандидат на биологическите науки, фитотерапевт и член на Московското фитотерапевтично общество, Иван-чай няма равен при профилактиката и лечението на простатит и аденом на простата (като според Костеров, той не позволява на аденома на простата да премине в раково образувание).
Това целебно растение, непредизвикващо никакви странични ефекти, от една страна може да се разглежда като профилактично средство, което е от полза на всеки мъж след 50-те, а от друга – като великолепно „лекарство” за продължително и дори за постоянно приемане…
И както разбра по-горе, е подходящ за всички – и мъже, и жени.
Начин на приготвяне
Една до две чаени лъжички се заливат с 220 мл гореща вода, оставят се да престоят 5 до 15 минути и… напитката е готова.
Хубаво е да се знае, че чаят търпи няколко запарки, без да губи полезните си свойства, а настойката от Иван-чай запазва своите целебни и ароматни свойства в продължение на три денонощия.
Освен това при съхранението му в резултат на вътрешната ферментация, която протича в него, той подобрява качествата си в течение на две години!
Пиенето на Иван-чай е удоволствие и полза както за деца, така и за възрастни, за хора, упражняващи тежък умствен или физически труд, за спортисти и въобще за всеки, който цени своето здраве. Ето защо никак не е случайно, че още в древността за традиционната руска напитка се е твърдяло, че тя не само пречиства тялото, прояснява ума и повдига духа, но и помага да се промени начинът ни на живот…
А ако искаш да разбереш повече за сместта с висок клас ферментирал Иван чай на листа, която с Verve създадохме специално за теб, можеш да научиш всичко за нея тук, както и да си набавиш Иван-чай от тук и търговската мрежа в страната.
*Най-здравословният чай на планетата – източник – „COFFEE & TEA Bulgaria“, бр. 9/август 2011 г., статия „ЧАЯТ С МЪЖКО ИМЕ“ – стр. 10 / 19