черен дроб от треска? пробвай задължително!

Всеки, който се е сблъсквал със странностите и красотата на руската кухня неизменно знае за пелмените, сметаната за готвене, сельодката и руската (френска) салата. Затова, ако си опитвал поне едно от горните и вкусът ти допада, горещо ти препоръчвам да пробваш още един руски специалитет – черен дроб от треска. Деликатес, толкова скъп, че навремето е бил запазен само за най-богатата прослойка на руското общество, а поднасянето му е било ритуално, точно като на купичка хайвер.

Имайки майка, която е голям почитател на рибата, разбира се, съм израснала на риба и помня много добре времената на скритите в шкафовете кутийки с черен дроб от треска, донесени от Русия, които се пазеха само за гости. И единственият шанс да хапна от прословутият деликатес беше да се възползвам от суматохата докато гостите го гледат странно и се чудят дали са се престрашат да го опитат или не…

За черният дроб от треска светът разбира по времето на Уестън Прайс, който научавайки за него го издига в култ и го поставя като един от стълбовете на здравословното хранене. Редом с пасищното масло, костният бульон и традиционните диети, в които няма рафинирани храни, транс мазнини и изобилие от захар. За последните години здравословното хранене премина през много фази, етапи и разцепвания, но някои продукти устояха през годините и се използват и днес от редица специалисти като неизменна добавка към балансираното хранене. Черният дроб от треска е един от тях.

Защото е богат на изключително важните за организма омега 3, витамин Д и витамин А. Три от елементите, които са в недостиг на огромен процент от населението на България, както и на света. А когато са в недостиг целият организъм страда…

Пастет от черен дроб от треска
1 консерва (200 г) черен дроб от треска*
2-3 сварени яйца
зелен лук и сол

Свари яйцата, изчакай да изстинат и обели.
Пюрирай черният дроб заедно с яйцата.
По желание, нарежи на дребно зелен лук и добави към пастета.
Добави сол на вкус и сервирай!

Черният дроб от треска е силно мазнинен продукт, затова често руснаците комбинират салатата с нещо, което да “обере” мазнината. Като сварени картофи или хляб. На нас ни харесва и просто така, но става много добре и в комбинация с яйчено-зеленчуковите ми хлебчета или безглутеновите гофрети.

P.S. Плюсът на горната рецепта е, че оползотворява максимално мазнината от консервата, защото тя се поема от яйцата при блендиране. Ако обаче не пюрираш съставките може да дойде твърде мазно, в такъв случай я прехвърли в бурканче, съхранявай в хладилник и взимай по 1 ч.л. дневно като хранителна добавка. Въпросната мазнина не е олио, а е мазнината на самият черен дроб.

P.P.S. От времената на Уестън Прайс насам някои неща са променени. Черният дроб от треска стана популярен. Все повече и повече компании започнаха да го предлагат. Методите на извличане се промениха също – голяма част от компаниите започнаха да предлагат синтетични заместители или да добавят към него синтетични витамини. Започнаха да излизат разностранни ревюта и изследвания, твърдящи че продуктът може и да е вреден за здравето. Всички тези изследвания са базирани на определена марка и доказват само, че черният дроб от треска на съответната марка не е добър за нас. Затова, ако искаш да включиш този деликатес към менюто си – подбирай внимателно добавката, която ще си купиш или най-добре – намери си оригиналният продукт. Защото в чистата си форма, съотношението между омега 3, витамин А и витамин Д е перфектно, както във всичко естествено в природата и не може да ни навреди. Проблем има само при синтетичните заместители на витамините А и Д, когато не са добавени в точната пропорция един спрямо друг. В сайта на Уестън Прайс има списък с добри според тях марки за черен дроб от треска за всяка държава, можеш да го разгледаш тук. А всичко останало за омега 3 може да прочетеш и в тази моя статия.

За вегани – най-добрият растителен източник на омега 3 е морският фитопланктон (marine phytoplankton). Всички разновидности на ленено семе, орехи и т.н. съдържат само alpha-linolenic acid (ALA), а нашият организъм изполва и има нужда от DHA/EPA.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.