гофрети от безглутеново ферментирало брашно

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

За последните 1-2 години в България се разрази истински бум на безглутенови продукти. Вече си имаме различни зърнени, брашна, пасти и хлябове без глутен. Тези зърнени обаче са новост за повечето от нас и доста хора допускат грешката да си мислят, че понеже в тях няма глутен, то всичко е наред и могат да ги консумират колкото често си искат и както си искат. Грешка. По този начин само заменяш един продукт с друг. А този новият, има абсолютно същия потенциал да ти вреди, както и пшеницата, ако не знаеш как да го консумираш правилно и ако прекаляваш с него.

Като генерално правило приех за себе си, че най-добрият начин за нас, хората, да консумираме всички варианти на зърнени – глутенови или не, е след като ги ферментираме. Причината за това са големите протеинови молекули, съдържащи се в тях, които имат потенциала да увреждат лигавицата на червата. Ако все още не си изслушал аудио файла по темата, можеш да го направиш тук.

Това общо взето ни оставя с 3 варианта, когато боравим със зърнени храни:
– да използваме квас;
– да ги ферментираме с помощта на друг стартиращ агент;
– или да покълваме.

Безглутенов квас (а и квас по принцип) е нещо много ново за мен и все още съм в процес на проба и грешка, така че ще пиша по темата по-късно.

Ферментацията със стартиращ агент, от друга страна, е лесна и напълно приложима дори и в забързаното ежедневие на всеки един от нас. Процесът е същият като с овесените ядки и за него ще ти трябват:
– суроватка от кисело мляко;
– кисело мляко или кефир разтворени във вода;
– пробиотици на прах, капсули или закваска разтворени във вода.

За да пресъздам процеса най-точно и ясно използвах рецептата за безглутенови гофрети и я модифицирах леко, за да ферментирам брашното.

gluten-free-waffles-1

Безглутенови гофрети, 5-6 бр.
1 чаша (130 г) брашно от елда
1/2 чаша (80 г) оризово брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. хималайска сол
2 яйца или заместител
4 с.л. масло или кокосово масло
1 чаша (200-230 мл) течност = 150 мл вода + 3 с.л. кисело мляко
50 г сирене, по желание за солен вариант

gluten-free-waffles-4

Разтвори 3 с.л. кисело мляко в 150 мл вода и разбъркай добре.
Смеси брашната в купа, залей с водата, разбъркай и остави на топло за 8-12 часа.
Включи гофретника да загрява.
Добави солта и бакпулвера и разбъркай.
Добави яйцата и разбъркай.
Разтопи маслото, добави и разбъркай.
Добави сиренето и разбъркай добре.
Сипи 100 мл (1/2 чаша) от готовата смес в центъра на гофретника и затвори без да разстилаш. Печи 8 минути (може да има разлика във времето за печене при различните гофретници, пробвай и прецени колко са достатъчни. При мен гофретите са готови на 6-тата минута, но за да придобият по-хрупкава коричка ги оставям още 2).

Продуктите, които създадохме за теб:

Вкусни са както топли, така и студени. За да ги запазиш хрупкави не прибирай в затворен съд и консумирай веднага.

gluten-free-waffles-3

* Добра пропорция е 1 чаша брашно + 2 с.л. кисело мляко или 2 капсули пробиотик.
* Ако 12 часа след накисване на брашното решиш, че сега нямаш възможност да готвиш с него – прибери го в хладилник. Аз поддържах една купичка с подобно брашно няколко дни в хладилника без проблем.
* За ферментацията използвай колкото вода е необходима за рецептата, която ще приготвяш. После няма да можеш да махнеш…
* За рецепти, които не изискват течност – единственият вариант е с квас.
* Ако искаш да консумираш сварени зърнени – опцията е след покълване.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: