Разкошна новина за почитателите на омега 3 и 5 ползи за организма от нея

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Ако има една хранителна добавка, на която да съм огромен почитател (извън моите, разбира се ;), то това, смело мога да кажа е омега 3. И няма да те изненадам.

Омега 3 беше първата хранителна добавка, която започнах да приемам с обучението си за нутриционист. Омега 3 е и добавката, която не съм спирала да пия от тогава.

През годините съм пробвала много различни разновидности, от много различни компании. Някои са добри, други – не чак толкова. Но откакто на българският пазар се появиха 2-те най-добри в света – Green pasture & Rosita, експериментите ми спряха и си останах с тях.

Точно тези 2 бранда са и причината да НЕ направя собствена марка омега 3 – принципът ми винаги е бил “или най-доброто, или нищо”. Затова днес, с огромно удоволствие, споделям с теб рибеното масло Rosita, което вече се продава и в нашият онлайн магазин.

Винаги съм казвала, че аз самата приемам всеки ден моите добавки + омега 3. И през всичките тези години си я купувах отдругаде, точно както препоръчвах да правиш и ти.

Но вече няма нужда да поръчваме на няколко места – сега можем да си набавим всичко на едно място, от нас, и да си поръчаме ONE, Daily, ZEN & рибено масло Rosita.

Но преди да продължа и да ти обясня защо точно Rosita, нека те подсетя и какви са част от ползите при приема на рибено масло.

Ползите от рибеното масло

Рибеното масло съдържа огромно количество от ценните за организма Омега-3 мастни киселини. Както и натурална форма на витамин А (очаквай подробна публикация за витамин А скоро), а до тогава нека видим част от ползите от приема на омега 3. Между другото, омега 3 е добавката с най-много медицински изследвания и най-много ползи за организма, затова тук няма да споделя всичките, а само някои от тях.

Омега-3 мастните киселини се борят с депресията и безпокойството

Депресията е едно от най-често срещаните психични разстройства в света. Симптомите включват тъга, летаргия и обща загуба на интерес към живота. Тревожността също е много често срещано разстройство и се характеризира с постоянна тревога и нервност. Интересно е, че проучванията са установили, че хората, които консумират редовно омега-3, са по-малко склонни да бъдат депресирани.

Омега-3 мастни киселини подобряват зрението

DHA, вид омега-3, е основен структурен компонент на мозъка и ретината на окото. Когато тялото ти не получава достатъчно DHA, това може да доведе до проблеми със зрението. Интересното е, че получаването на достатъчно количество омега-3 е свързано с намален риск от макулна дегенерация, една от водещите причини за трайни увреждания на очите и слепота.

Продуктите, които създадохме за теб:

Омега-3 подпомага мозъчната функция и развитието при бременност

Омега-3 мастни киселини са от решаващо значение за растежа и развитието на мозъка при кърмачета. DHA представлява 40% от полиненаситените мастни киселини в мозъка и 60% в ретината на окото. Следователно, не е изненада, че кърмачетата хранени с DHA-обогатена формула имат по-добро зрение.

Получаването на достатъчно омега-3 мастни киселини по време на бременността е свързано с множество ползи за детето, включително:
– по-висока интелигентност;
– по-добра комуникация и социални умения;
– по-малко поведенчески проблеми;
– намален риск от забавяне на развитието;
– намален риск от аутизъм и церебрална парализа.

Ето защо, приемът на рибено масло по време на бременност, както и през първите години на детето, ще му помогне да расте здраво и силно. ВНИМАНИЕ: Ако си бременна и искаш да започнеш да приемаш рибено масло, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО първо се консултирай с лекаря си.

Омега-3 могат да предотвратят сърдечно-съдови заболявания

Инфарктите и инсултите са водещите причини за смърт в света. Преди десетилетия изследователи отбелязват, че общностите, хранещи се главно с риба, имат много по-ниски нива на тези заболявания. По-късно става ясно, че това се дължи на съдържащите се в рибата омега-3 мастни киселини.

Омега-3 мастни киселини подобряват съня

Добрият сън е една от основите на оптималното здраве. Проучванията показват, че лишаването от сън е свързано с много заболявания, включително затлъстяване, диабет и депресия. Ниските нива на омега-3 мастни киселини са свързани с проблеми при сън при деца и обструктивна сънна апнея при възрастни. Ниските нива на DHA също са свързани с по-ниските нива на хормона мелатонин, който ни помага да заспим.

Омега 3 vs рибено масло

Сигурна съм, че знаеш, че на пазара у нас вече има много хранителни добавки омега 3. Повечето от тях са извлек на самата омега 3, което е добър вариант за прием.

Аз обаче предпочитам рибеното масло с доказан произход, пред чистата омега 3 извлечена незнайно откъде. Причините са това са много, но най-вече съвкупността на натурални мазнини и витамини, така както природата ги е създала да вървят в комплект – омега 3 с витамин Д, витамин А & витамин Е.

Рибеното масло идва от тъканите на мазна риба като най-добрата за създаването му е рибата треска, тъй като има най-високо съдържание на въпросните хранителни вещества.

Когато става дума за консумацията на рибено масло, човек може да го получи от самите риби или като го приема под формата на хранителна добавка. Рибеното масло е концентриран източник на омега-3 мазнини, които също се наричат ω-3 мастни киселини или n-3 мастни киселини. Те са полиненаситени мастни киселини.

И докато телата ни са в състояние да създадат сами повечето мазнини, от които се нуждаем, то това не важи за омега-3 мастните киселини. Когато става дума за тези основни мазнини, трябва да ги получим от богати на тях храни или добавки.

А рибеното масло съдържа две много важни омега-3 мастни киселини. Става въпрос за докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (ЕРА). DHA и EPA понякога се наричат морски омега-3, тъй като те основно идват от риба.

За пример, ето как е създадено рибеното масло от черен дроб на треска Rosita

Компанията Rosita е разположена на остров Донна в Северна Норвегия, където дълбоките фиорди имат едни от най-чистите океански води в света. Там, по древна технология използвана от викингите се създава рибеното масло от черен дроб на треска Rosita.

Древните Викинги са наблюдавали интересен феномен при улова на треска, химера, акула и други, от които се произвеждат подсилващи човешкия организъм рибени масла. Когато прясно уловената риба треска била изкарвана на сушата и от нея изваждали черния дроб, промяната в температурата и налягането от океанските дълбини към температурата и налягането на сушата е водела до естествено отделяне на маслото от черния дроб на рибата.

Почти 100% от маслото в дроба можело да се събере чрез тази напълно естествена техника. След като в компанията приложат рядката и уникална техника за извличане на маслото от дроба на рибата идва ред на използването на метод, който е 100% естествен и природосъобразен – няма никакви емисии във въздуха и водата. Този собствен метод запазва състава на ВСИЧКИ витамини, антиоксиданти и естествени мастни киселини. Всичко се прави с респект към природата. Целият процес протича без използване на топлина, химикали или вакуум.

А резултатът е чисто студено пресовано рибено масло от треска, богато на омега 3, което вече можеш да поръчваш и в нашият онлайн магазин, заедно с ONE, Daily & ZEN.

Това беше от мен за днес. ONE, Daily, ZEN & рибено масло Rosita те очакват в нашият онлайн магазин 🔮

Разкошен ден,
Надя

Използвани източници:

Realfood.bg

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: