зеленчуково гюведже

зеленчуково гюведже

Започвам с предупреждение – ако не разполагаш в къщи с керамично гюведже или още по-добре – чугунено гюведже, спри да четеш до тук. Рецептата няма да ти се получи. Пробвала съм. Не съм сигурна защо, може би някой професионален готвач ще се смили над мен и ще ми обясни… но всичко приготвено във въпросното гюведже на бавен огън се получава както казват американците “to die for” или както бихме казали ние “пръстите да си оближеш”. Толкова вкусно.

Под бавен огън се разбира печене на не повече от 150 градуса и от 2 до 4 часа във фурната, според зависи какво точно приготвяш. А това конкретно гюведже се получи толкова добре, че освен тези кадри, които направих преди да седнем да хапваме, с идеята на следващия ден да го снимам на спокойствие, са последните от него. Следващ ден нямаше. Хана, разбира се, помогна много, но и ние не му се дадохме.

kitchen

Иначе като всяка рецепта за гюведже красотата му е в простите съставки и лесното приготвяне. Нищо засукано като изпълнение и никакво потене над 4 котлона в кухнята. Добре де, може би има лека тайна, или специална добавка, все пак е рецепта. В моята това са гъбите портабела и червеното вино. Без тях е някакси… постно.

зеленчуково гюведже на фурна
3-4 средно големи глави лук
5-6 моркова
5-6 картофа
300 гр. гъби портабела
1 чаша гъбен бульон или вода
1 чаша червено вино
100 гр. масло или гхи
3 с.л. червен пипер
сол на вкус

1. Всички зеленчуци се нарязват на едро и се изсипват в гюведжето.
2. На няколко пъти между слоевете се добавят маслото и солта.
3. Залива се с бульона и виното и се пъха във фурната на затворен капак за 1 час.
4. Вади се от фурната, добавя се червения пипер и се разбърква внимателно.
5. Връща се във фурната за още час, но този път без капак.
6. Изчаква се да изстине леко и се поднася с римски хляб.

baked-vegetables-2

Да ти е вкусно!

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.