зеленчуково гюведже

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

зеленчуково гюведже

Започвам с предупреждение – ако не разполагаш в къщи с керамично гюведже или още по-добре – чугунено гюведже, спри да четеш до тук. Рецептата няма да ти се получи. Пробвала съм. Не съм сигурна защо, може би някой професионален готвач ще се смили над мен и ще ми обясни… но всичко приготвено във въпросното гюведже на бавен огън се получава както казват американците “to die for” или както бихме казали ние “пръстите да си оближеш”. Толкова вкусно.

Под бавен огън се разбира печене на не повече от 150 градуса и от 2 до 4 часа във фурната, според зависи какво точно приготвяш. А това конкретно гюведже се получи толкова добре, че освен тези кадри, които направих преди да седнем да хапваме, с идеята на следващия ден да го снимам на спокойствие, са последните от него. Следващ ден нямаше. Хана, разбира се, помогна много, но и ние не му се дадохме.

kitchen

Иначе като всяка рецепта за гюведже красотата му е в простите съставки и лесното приготвяне. Нищо засукано като изпълнение и никакво потене над 4 котлона в кухнята. Добре де, може би има лека тайна, или специална добавка, все пак е рецепта. В моята това са гъбите портабела и червеното вино. Без тях е някакси… постно.

зеленчуково гюведже на фурна
3-4 средно големи глави лук
5-6 моркова
5-6 картофа
300 гр. гъби портабела
1 чаша гъбен бульон или вода
1 чаша червено вино
100 гр. масло или гхи
3 с.л. червен пипер
сол на вкус

1. Всички зеленчуци се нарязват на едро и се изсипват в гюведжето.
2. На няколко пъти между слоевете се добавят маслото и солта.
3. Залива се с бульона и виното и се пъха във фурната на затворен капак за 1 час.
4. Вади се от фурната, добавя се червения пипер и се разбърква внимателно.
5. Връща се във фурната за още час, но този път без капак.
6. Изчаква се да изстине леко и се поднася с римски хляб.

baked-vegetables-2

Да ти е вкусно!

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: