fruits crumble за закуска

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

fruits crumble за закуска

През последните години един от сладкишите, които майка ми правеше често беше нещо като ябълков кекс. С основа от бисквити, слой ябълки и заливка от брашно, захар и яйца. Досещаш се вече, че не говорим за здравословен десерт… Учудващото за мен в случая беше, че ми отне доста време да убедя собствената си майка, че десертът не е полезен, а основният и агрумент в случая беше “ама нали има ябълки в него, значи е здравословен!”. Мхм. Желязна логика, нали? :)

fruits-crumble-2

Та точно, за да ти покажа, че все пак ябълките в десерта не е задължително да са покрити от слоеве бяло брашно и захар, ти предлагам по-разчупен вариант на празнична закуска/сладкиш с много плодове, ядки и разбира се разнообразие от фибри. Говоря за т.нар. “fruits crumble”, който няма точен превод на български, но “crumble” буквално означава руша се, разпадам се, роня се. Мисля, че схвана идеята…

fruits-crumble-3

сладкиш с плодове
1 ябълка
1 круша
1/2 чаша смлени на пюре червени боровинки или домашно сладко
1/2 чаша овесени ядки
1/2 чаша сурови орехи
2 с.л. кокосово масло или гхи
2 с.л. подсладител по твой вкус, по желание

1. Нарежи ябълката и крушата на парченца и сложи на дъното на керамичен съд за печене.
2. Разпредели върху тях смлените боровинки или домашното сладко*.
3. В кухненски робот смели на едро овесените ядки, орехите, маслото и подсладителя.
4. Разстели върху слоя от плодове и изпечи на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути или докато леко покафенее отгоре.

*Ако използваш домашно сладко, не добавяй допълнително подсладител в коричката, защото може да стане прекалено сладко.

fruits-crumble-4

P.S. Почти същия десерт може да се приготви и в суров вариант. Рецептата за суров “crumble” е част от книгата ми “Daily raw” и можеш да я намериш там.

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: