fruits crumble за закуска

fruits crumble за закуска

През последните години един от сладкишите, които майка ми правеше често беше нещо като ябълков кекс. С основа от бисквити, слой ябълки и заливка от брашно, захар и яйца. Досещаш се вече, че не говорим за здравословен десерт… Учудващото за мен в случая беше, че ми отне доста време да убедя собствената си майка, че десертът не е полезен, а основният и агрумент в случая беше “ама нали има ябълки в него, значи е здравословен!”. Мхм. Желязна логика, нали? :)

fruits-crumble-2

Та точно, за да ти покажа, че все пак ябълките в десерта не е задължително да са покрити от слоеве бяло брашно и захар, ти предлагам по-разчупен вариант на празнична закуска/сладкиш с много плодове, ядки и разбира се разнообразие от фибри. Говоря за т.нар. “fruits crumble”, който няма точен превод на български, но “crumble” буквално означава руша се, разпадам се, роня се. Мисля, че схвана идеята…

fruits-crumble-3

сладкиш с плодове
1 ябълка
1 круша
1/2 чаша смлени на пюре червени боровинки или домашно сладко
1/2 чаша овесени ядки
1/2 чаша сурови орехи
2 с.л. кокосово масло или гхи
2 с.л. подсладител по твой вкус, по желание

1. Нарежи ябълката и крушата на парченца и сложи на дъното на керамичен съд за печене.
2. Разпредели върху тях смлените боровинки или домашното сладко*.
3. В кухненски робот смели на едро овесените ядки, орехите, маслото и подсладителя.
4. Разстели върху слоя от плодове и изпечи на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути или докато леко покафенее отгоре.

*Ако използваш домашно сладко, не добавяй допълнително подсладител в коричката, защото може да стане прекалено сладко.

fruits-crumble-4

P.S. Почти същия десерт може да се приготви и в суров вариант. Рецептата за суров “crumble” е част от книгата ми “Daily raw” и можеш да я намериш там.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.