лека салата с корен от див копър

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

лека салата с корен от див копър

Докато някои доволно си хапват пица, визирам Део, други сме на салата. Какво да се прави, такъв е животът :))

Изхождайки от идеята, че един от плюсовете на режима “Предизвикателство” е да се опитват нови вкусове и разнообразни ястия, днес ти предлагам една по-интересна по нашите си стандарти салата – корен от див копър или познат още като “fennel” в комбинация с ябълка и зърна нар. Много любима салата, с лек вкус на анасон, която съм приготвяла в едно от участията си при Ути, но така и не е влизала в блога като рецепта. А акцентът в нея определено е фенелът.

За ползите от него в последните години се говори много, но най-впечатляващи за мен са изследванията свързани с противо-възпалителните и противо-раковите му свойства. Едно от научните обяснения е, че в дивият копър се съдържа специфичен фитонутриент, който отключва механизъм, чиято цел е затварянето на системата за междуклетъчно сигнализиране наречена тумор-некротичен фактор (или TNF)-медиирана сигнализация. Чрез спирането на въпросната сигнализация, фитонутриента във фенела предотвратява активирането на определен ген, за когото се твърди че може да задейства или ускори развитието на възпаление и рак. Същият фитонутриент е в състояние да защити и черния дроб от токсични химически натоварвания. С прости думи казано, ако до сега не си ял корен от див копър – моментът да го включиш в менюто си дойде :))

fennel-salad-2

Препоръчвам го, разбира се, суров като добавка към салати. В тази конкретна салата съм го комбинирала с плодове, затова съветът ми е да се яде самостоятелно, а не като част от пълно меню – салата и супа, или салата и основно.

1 глава корен от див копър
1 ябълка
1/4 чаша зърна нар
сок от лимон, по желание

Нарежи фенела и ябълката на тънки резени. Най-добре се получава с мандолина или кухненски робот. Подреди на нива или просто разбъркай и поръси с нар. За мен тази салата е вкусна без дресинг, затова опитай така. Ако нещо ти липсва добави малко сок от лимон.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: