Докато някои доволно си хапват пица, визирам Део, други сме на салата. Какво да се прави, такъв е животът :))
Изхождайки от идеята, че един от плюсовете на режима “Предизвикателство” е да се опитват нови вкусове и разнообразни ястия, днес ти предлагам една по-интересна по нашите си стандарти салата – корен от див копър или познат още като “fennel” в комбинация с ябълка и зърна нар. Много любима салата, с лек вкус на анасон, която съм приготвяла в едно от участията си при Ути, но така и не е влизала в блога като рецепта. А акцентът в нея определено е фенелът.
За ползите от него в последните години се говори много, но най-впечатляващи за мен са изследванията свързани с противо-възпалителните и противо-раковите му свойства. Едно от научните обяснения е, че в дивият копър се съдържа специфичен фитонутриент, който отключва механизъм, чиято цел е затварянето на системата за междуклетъчно сигнализиране наречена тумор-некротичен фактор (или TNF)-медиирана сигнализация. Чрез спирането на въпросната сигнализация, фитонутриента във фенела предотвратява активирането на определен ген, за когото се твърди че може да задейства или ускори развитието на възпаление и рак. Същият фитонутриент е в състояние да защити и черния дроб от токсични химически натоварвания. С прости думи казано, ако до сега не си ял корен от див копър – моментът да го включиш в менюто си дойде :))
Препоръчвам го, разбира се, суров като добавка към салати. В тази конкретна салата съм го комбинирала с плодове, затова съветът ми е да се яде самостоятелно, а не като част от пълно меню – салата и супа, или салата и основно.
1 глава корен от див копър
1 ябълка
1/4 чаша зърна нар
сок от лимон, по желание
Нарежи фенела и ябълката на тънки резени. Най-добре се получава с мандолина или кухненски робот. Подреди на нива или просто разбъркай и поръси с нар. За мен тази салата е вкусна без дресинг, затова опитай така. Ако нещо ти липсва добави малко сок от лимон.