как да намериш време за тренировка

как да намериш време за тренировка

Както се досещаш, днес ще си говорим за тренировки и в това няма нищо случайно. Въпреки че не съм фитнес инструктор, физическата активност е силно заложена във всеки един режим, който изготвям и ако клиентът ми не тренира винаги отделям време да му обясня защо е необходимо да започне да го прави.

Целта на тренировките не е само отслабване, по-важни за мен са здравословните й аспекти. Живеем във времена, когато седенето е начин на живот. Седим на бюрото, пред компютъра, в колата, метрото, масата, пред телевизора и т.н. По цял ден седим. А заседяването е рисков фактор за почти всички заболявания, включително рак.

Често клиентите ми се оплакват и от болки в кръста, гърба, врата, а аз нищо не мога да направя по въпроса, защото колкото и добре да се храниш, ако не се движиш – те ще те болят. Лошото е, че болката ще е само началото.

Всъщност не искам да те убеждавам да тренираш. Мисля, че всеки интелигентен човек знае, че това е необходимост. По-скоро искам да ти дам идея как тази тренировка да стане част от ежедневието ти, защото довода който чувам най-често е “Нямам време”.

“Исках да отида на тренировка след работа, но ми изникна среща.” “Прекалено съм уморен днес, ще отида утре.” “Започвам от другата седмица.”

Познато ли ти звучи? Проблемът с повечето хора е един – опитваш се да вместиш тренировката между задачите, ако случайно ти остане време, ако случайно се чувстваш като да тренираш, а това никога не се случва.

Най-лесният и елементарен начин всъщност е обратният. Заложи тренировките в програмата си за седмица напред и организирай всичко останало около тях. Задай им приоритет, както на най-важните си срещи. Защото тук говорим за приоритет, който си ти самият. Да намериш начин да се поставиш над останалите и да се погрижиш за себе си. Включи в календара 2-3 или 4 тренировки, по което време е ок съобразено с работата ти и ги спазвай. Например “ще тренирам всеки понеделник, вторник, четвъртък и петък от 7:30 сутринта или пък от 19 вечерта.” Не ги оставяй на случайността. Така никога няма да започнеш да тренираш активно.

Погрижи се за себе си сега. Днес. Направи първата стъпка. Включи ги в календара.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.