негово величество: дресингът

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Всеки, чието ежедневие минава от салата до салата със сигурност е научил едно – дресингът е важен (а може и да не го е научил, но никога не е късно!). В началото просто си задаваш въпроса “защо салатата в къщи не е толкова вкусна, като овкусената в ресторанта?”. После започваш да експериментираш. Търсиш информация. Учиш се. И рано или късно стигаш до поредната тайна на професионалните готвачи… и по-точно как се приготвя вкусен дресинг.

Защото нека бъдем честни, простото заливане на салатата със зехтин и оцет не винаги дава нужните резултати. Все нещо не достига или пък е в повече, а е толкова лесно да ядеш вкусна и перфектно овкусена салата всеки път!

Всичко отново опира до принципи и една елементарна съставка, която липсва в повечето домашни салати. Чудиш се каква е, нали? :))

Добре де, няма да те мъча повече – добрият дресинг има нужда от 4 вкуса – мазно, кисело, солено и сладко! Точно така, сладко. Сладкото в дресинга не е преобладаващ вкус, но го има, като леко гъделичкане на върха на езика. Като нюанс, който превръща елементарния дресинг в шедьовър. Като щипката сол в десертите, за да се отключат вкусовете.

Следват точните пропорции и колко дресинг да добавиш към салатата, но те са въпрос на вкус, затова днес ще дам примерни мои дресинги. Пробвай и намери своите. А междувременно, ето няколко опции за 4-те елемента:

Мазно – студено пресована мазнина, най-често зехтин, но не пренебрегвай и другите на пазара, като шарлан, олио от шафран, от макадамия и т.н. Избор не липсва. Освен мазнина в бутилка добри варианти са още авокадо и сурови ядки.

Кисело – прясно изцеден сок от лимон, лайм и всички видове оцет.

Сол, мисля че се подразбира.

Сладко. Тук вариантите са всички възможни подсладители, като се започне от захар, мед, кленов сироп, агаве и т.н. Аз обикновено използвам мед, защото това имам в къщи, но много добър вариант е и прясно изцеден сок, например от портокал или мандарина.

А сега нека видим и как би изглеждал вкусен дресинг приготвен по всички правила на професионалните готвачи. Количествата са по-големи, за да ти стигне за по-дълго. Първоначално пробвай с малко, докато не намериш своя формула.

Продуктите, които създадохме за теб:

Дресинг със зехтин
1 чаша зехтин
1/2 чаша балсамико
1/3 чаша мед
1 ч.л. дижонска горчица
1 ч.л. калиева сол
билки, сушени домати и др.

Всичко се слага в голям буркан и се разбърква докато не се хомогенизира. Съхранява се в хладилник, но се вади 15-20 минути преди сервиране, защото зехтинът стяга.

Дресинг с авокадо, за 4-5 салати
1 авокадо
сокa от 1 лайм
сока от 1 портокал или 3 мандаринки
1/2 ч.л. хималайска сол

Всичко се пасира и се съхранява в хладилник.

Дресинг с ядки, за 2 салати
50 гр. накиснати сурови ядки (най-гладко става с кашу)
50 мл. портокалов сок
сока от 1 лайм
1 гр. каменна сол

Всичко се пасира и се използва веднага. Дресинг с накиснати ядки не е добре да се съхранява дълго време.

Към зелените салати са подходящи всички видове дресинг.

P.S. Някой да знае българската дума за дресинг?

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: