негово величество: дресингът

Всеки, чието ежедневие минава от салата до салата със сигурност е научил едно – дресингът е важен (а може и да не го е научил, но никога не е късно!). В началото просто си задаваш въпроса “защо салатата в къщи не е толкова вкусна, като овкусената в ресторанта?”. После започваш да експериментираш. Търсиш информация. Учиш се. И рано или късно стигаш до поредната тайна на професионалните готвачи… и по-точно как се приготвя вкусен дресинг.

Защото нека бъдем честни, простото заливане на салатата със зехтин и оцет не винаги дава нужните резултати. Все нещо не достига или пък е в повече, а е толкова лесно да ядеш вкусна и перфектно овкусена салата всеки път!

Всичко отново опира до принципи и една елементарна съставка, която липсва в повечето домашни салати. Чудиш се каква е, нали? :))

Добре де, няма да те мъча повече – добрият дресинг има нужда от 4 вкуса – мазно, кисело, солено и сладко! Точно така, сладко. Сладкото в дресинга не е преобладаващ вкус, но го има, като леко гъделичкане на върха на езика. Като нюанс, който превръща елементарния дресинг в шедьовър. Като щипката сол в десертите, за да се отключат вкусовете.

Следват точните пропорции и колко дресинг да добавиш към салатата, но те са въпрос на вкус, затова днес ще дам примерни мои дресинги. Пробвай и намери своите. А междувременно, ето няколко опции за 4-те елемента:

Мазно – студено пресована мазнина, най-често зехтин, но не пренебрегвай и другите на пазара, като шарлан, олио от шафран, от макадамия и т.н. Избор не липсва. Освен мазнина в бутилка добри варианти са още авокадо и сурови ядки.

Кисело – прясно изцеден сок от лимон, лайм и всички видове оцет.

Сол, мисля че се подразбира.

Сладко. Тук вариантите са всички възможни подсладители, като се започне от захар, мед, кленов сироп, агаве и т.н. Аз обикновено използвам мед, защото това имам в къщи, но много добър вариант е и прясно изцеден сок, например от портокал или мандарина.

А сега нека видим и как би изглеждал вкусен дресинг приготвен по всички правила на професионалните готвачи. Количествата са по-големи, за да ти стигне за по-дълго. Първоначално пробвай с малко, докато не намериш своя формула.

Дресинг със зехтин
1 чаша зехтин
1/2 чаша балсамико
1/3 чаша мед
1 ч.л. дижонска горчица
1 ч.л. калиева сол
билки, сушени домати и др.

Всичко се слага в голям буркан и се разбърква докато не се хомогенизира. Съхранява се в хладилник, но се вади 15-20 минути преди сервиране, защото зехтинът стяга.

Дресинг с авокадо, за 4-5 салати
1 авокадо
сокa от 1 лайм
сока от 1 портокал или 3 мандаринки
1/2 ч.л. хималайска сол

Всичко се пасира и се съхранява в хладилник.

Дресинг с ядки, за 2 салати
50 гр. накиснати сурови ядки (най-гладко става с кашу)
50 мл. портокалов сок
сока от 1 лайм
1 гр. каменна сол

Всичко се пасира и се използва веднага. Дресинг с накиснати ядки не е добре да се съхранява дълго време.

Към зелените салати са подходящи всички видове дресинг.

P.S. Някой да знае българската дума за дресинг?

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.