2 идеи, които ще направят салатите ти още по-неустоими

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Ако има ястие, за което всички експерти по хранене са съгласни на 100%, че е здравословно да присъства в менюто ти, то това определено са салатите. Независимо дали си суровоядец, веган, вегетарианец, палео или се храниш високо-мазнинно, салатата е задължителна. Единственото, което ти остава е да започнеш да приготвяш толкова вкусни салати, че да не ти се иска да ги пропускаш. Никога.

Та, задълбавайки в материята ти обясних как да си приготвяш салати в буркани и да си правиш заготовки, защо дресингът е важен и каква да е основата, сещаш се – зеленолистни.

Затова днес ще добавя още 2 идеи, които да ти помогнат да достигнеш нови висоти в приготвянето на салати и ще ги направят неустоими. Четеш ли внимателно? Идеите са чесън и специфика за добавянето на дресинга. Ммм, не ми вярваш? Чети нататък и преди да кажеш “не” – пробвай. Задължително!

Идея номер 1 – добавянето на дресинга. Повечето хора сипват дресинга директно в центъра на салата или поливайки зеленолистните, което може да доведе до 2 неприятни резултата – твърде много дресинг и прекалено накиснати зеленолистни. Затова следващият път пробвай нещо различно – разлей дресинга в края на салата, по стените на купата и след това разбъркай внимателно. Така няма да прекалиш със зехтина и зеленолистните ще са перфектно овкусени без да са омазнени. Win-win.

Идея номер 2 – чесън. Или най-добре познатият ни естествен антибиотик. Чесънът е толкова полезен за здравето, че ако не ти харесва на вкус вече можеш да си купиш чесън и като хранителна добавка, но преди да стигнеш до там, ето ти 2 варианта чрез които да го добавиш към менюто без да ставаш жертва на силния му вкус и послевкус:
– като го добавиш към дресинга или
– като намажеш стените на купата за салата със скилидка чесън.

Може да звучат странно, но и двата метода са изпитано ефективни и превръщат салатите в голяма вкусотия.

Ако се спреш на варианта с дресинга – обели няколко скилидки чесън и ги сложи в бутилката със зехтин. Остави да престои. Колкото по-дълго, толкова по-добре, но минимум денонощие. В Гърция продават и готов зехтин с чесън, но нищо не ти пречи да си го направиш и сам. След това използвай за салати, препоръчително вечерни. Все пак, не искаш да прекараш деня ухаещ на чесън.

Вторият метод е доста по-бърз, но не по-малко ефективен. Обели скилидка чесън, разрежи на 2 и намажи цялата вътрешност на купата за салата. След това добави самата салата и дресинга, използвайки идея номер 1 описана по-горе. Така цялата салата ще има лек привкус на чесън, който ще се засилва към края, без да е тръпчив и режещ.

P.S. Ако не си почитател на чесъна – овкуси зехтина с билки и подправки по твой вкус – розмарин, канела, синапено семе и др. Но, дори и да не си почитател на чесъна – първо пробвай с чесън.

Горните идеи стигнаха до вас благодарение на добрите хора от www.thekitchn.com

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: