каква е тайната на най-добрите в кухнята, която можеш да използваш и ти?

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Чувал ли си някога термина mise-en-place? Всъщност, ако не си попадал в професионална кухня, то най-вероятно не си. Но това по абсолютно никакъв начин не ти пречи да прилагаш mise-en-place в своята кухня. Не само това, прилагането му е задължително, ако искаш да се храниш балансирано всеки ден.

Но за да ти обясня по-добре какво точно представлява mise-en-place си представи следната ситуация. Прибираш се в къщи изморен след работа и разбира се, вместо да си почиваш или да обърнеш внимание на детето, се налага да приготвиш вечеря. Умората си казва думата и вместо да направиш онзи безглутенов тарт, който ти пълни устата със слюнка цял ден като се сетиш за него, се налага да спретнеш нещо набързо с налични материали. Добре би било да сложиш на масата и зелена салата, но, по дяволите, кой има време да мие, реже и сглобява такава! Затова вместо вкусната вечеря, която би могъл да имаш се оказваш с нещо спретнато на бързо, понякога вкусно, друг път не. Понякога и със салата, защото в даден момент чувството на вина, че няма такава надвиква гласа на умората. Но все пак, на каква цена…

А сега си представи, че прибирайки се в къщи отваряш хладилника и там те посрещат:
– готова салата, предварително приготвена в купа и с всички екстри: хрупкав айсберг, бейби спаначета, нарязани на финно репички, авокадо, сушени домати и зрънца нар;
– топящ се в устата дресинг за нея с дижонска горчица;
– пакетче безглутеново тесто и измити, нарязани и прибрани в купа цветчета от броколи, които за 2 минути бъркане на ръка с няколко яйца се превръщат в същият онзи безглутенов тарт;
– готово, охладено и свежо гуакамоле;
– домашен трюфел с шоколад;
– и т.н. и т.н.

Всъщност очаква те mise-en-place, или “всичко на място”. Mise-en-place е френски термин използван в професионалните кухни в цял свят и се отнася до заготовките, които всеки готвач трябва да направи преди да започне на готви. На фона на едно ястие, това означава да има измерена и нарязана всяка една съставка от него, за да не се налага да я търсиш докато маслото ти загаря на котлона.

На фона на твоята кухня, това означава заготовки в по-голям мащаб. Заготовки за цели менюта, за да не губиш време преди всяко хранене и да ядеш колкото се може по-вкусна и домашно приготвена храна. Защото домашната храна е вкусна. Истината е, че няма по-вкусна от нея и ако започнеш да отделяш по 2-3 часа уикенда за същите тези заготовки – ще се убедиш, че съм права.

Тайните на вкусната домашна храна са две:
– да е приготвена с любов, което няма как да се случи, ако бързаш, изморен си и колегите в офиса са те изнервили;
– да й се отдаде нужното време и внимание, за да бъде всичко по твой вкус.

Ето как изглежда mise-en-place в моята кухня, за да почерпиш идеи и за твоята:
– като за начало, винаги пазарувам със списък. Отдавна съм установила, че безцелното размотаване из магазина винаги води до множествено безсмислени и ненужни покупки. За да имам винаги списъка си под ръка използвам Clear на телефона;
– планирам времето за пазаруване, така че да го свърша “по пътя” за или от някъде;
– в къщи всичко се измива, подсушава и нарязва. След това се прибира в стъклени съдове в хладилник.

Старая се също да поддържам винаги готови:
– домашно кисело мляко, за закуска;
– замразени в камерата банани, за смутита;
– домашен дресинг, абсолютно задължително, както писах тук, това е тайната за перфектно овкусена салата всеки път;
– поне няколко различни напълно сглобени зелени салати;
– сварени яйца, за бърза добавка към обяда;
– есктри за салатите: козе сирене, сварен нахут, зеленчуци на фурна, готова риба и т.н.
– готово тесто за пица, безглутенов блат за тарт и други в камерата, единични порции в пликчета;
– домашен десерт или свежи плодове, за да не се налага да прибягваме до купени, ако ни се дояде нещо сладко.

Благодарение на горните заготовки единственият ми ангажимент в кухнята през седмицата е приготвянето на някакво основно ястие за вечеря. В къщи сме любители на аламинутите, затова варианта с готова тенджера с боб не работи за нас, а и смятам, че е по-полезно да се хапват различни ястия всеки ден. Или с други думи казано, благодарение на отделените 2-3 часа уикенда си спестявам поне 5 часа през седмицата, хапваме вкусна домашна храна всеки ден и вечерята никога не е повод за излишни нерви. Mise-en-place.

P.S. Да, знам, че се повтарям със заготовките, но ако след всяка статия успявам да убедя поне още няколко човека да пробват – смятам, че си е струвало, а те ще открият как живота им се променя към по-добро…
Как всичко си идва на място.

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации:

wisdom kitchen My kitchen