Чувал ли си някога термина mise-en-place? Всъщност, ако не си попадал в професионална кухня, то най-вероятно не си. Но това по абсолютно никакъв начин не ти пречи да прилагаш mise-en-place в своята кухня. Не само това, прилагането му е задължително, ако искаш да се храниш балансирано всеки ден.
Но за да ти обясня по-добре какво точно представлява mise-en-place си представи следната ситуация. Прибираш се в къщи изморен след работа и разбира се, вместо да си почиваш или да обърнеш внимание на детето, се налага да приготвиш вечеря. Умората си казва думата и вместо да направиш онзи безглутенов тарт, който ти пълни устата със слюнка цял ден като се сетиш за него, се налага да спретнеш нещо набързо с налични материали. Добре би било да сложиш на масата и зелена салата, но, по дяволите, кой има време да мие, реже и сглобява такава! Затова вместо вкусната вечеря, която би могъл да имаш се оказваш с нещо спретнато на бързо, понякога вкусно, друг път не. Понякога и със салата, защото в даден момент чувството на вина, че няма такава надвиква гласа на умората. Но все пак, на каква цена…
А сега си представи, че прибирайки се в къщи отваряш хладилника и там те посрещат:
– готова салата, предварително приготвена в купа и с всички екстри: хрупкав айсберг, бейби спаначета, нарязани на финно репички, авокадо, сушени домати и зрънца нар;
– топящ се в устата дресинг за нея с дижонска горчица;
– пакетче безглутеново тесто и измити, нарязани и прибрани в купа цветчета от броколи, които за 2 минути бъркане на ръка с няколко яйца се превръщат в същият онзи безглутенов тарт;
– готово, охладено и свежо гуакамоле;
– домашен трюфел с шоколад;
– и т.н. и т.н.
Всъщност очаква те mise-en-place, или “всичко на място”. Mise-en-place е френски термин използван в професионалните кухни в цял свят и се отнася до заготовките, които всеки готвач трябва да направи преди да започне на готви. На фона на едно ястие, това означава да има измерена и нарязана всяка една съставка от него, за да не се налага да я търсиш докато маслото ти загаря на котлона.
На фона на твоята кухня, това означава заготовки в по-голям мащаб. Заготовки за цели менюта, за да не губиш време преди всяко хранене и да ядеш колкото се може по-вкусна и домашно приготвена храна. Защото домашната храна е вкусна. Истината е, че няма по-вкусна от нея и ако започнеш да отделяш по 2-3 часа уикенда за същите тези заготовки – ще се убедиш, че съм права.
Тайните на вкусната домашна храна са две:
– да е приготвена с любов, което няма как да се случи, ако бързаш, изморен си и колегите в офиса са те изнервили;
– да й се отдаде нужното време и внимание, за да бъде всичко по твой вкус.
Ето как изглежда mise-en-place в моята кухня, за да почерпиш идеи и за твоята:
– като за начало, винаги пазарувам със списък. Отдавна съм установила, че безцелното размотаване из магазина винаги води до множествено безсмислени и ненужни покупки. За да имам винаги списъка си под ръка използвам Clear на телефона;
– планирам времето за пазаруване, така че да го свърша “по пътя” за или от някъде;
– в къщи всичко се измива, подсушава и нарязва. След това се прибира в стъклени съдове в хладилник.
Старая се също да поддържам винаги готови:
– домашно кисело мляко, за закуска;
– замразени в камерата банани, за смутита;
– домашен дресинг, абсолютно задължително, както писах тук, това е тайната за перфектно овкусена салата всеки път;
– поне няколко различни напълно сглобени зелени салати;
– сварени яйца, за бърза добавка към обяда;
– есктри за салатите: козе сирене, сварен нахут, зеленчуци на фурна, готова риба и т.н.
– готово тесто за пица, безглутенов блат за тарт и други в камерата, единични порции в пликчета;
– домашен десерт или свежи плодове, за да не се налага да прибягваме до купени, ако ни се дояде нещо сладко.
Благодарение на горните заготовки единственият ми ангажимент в кухнята през седмицата е приготвянето на някакво основно ястие за вечеря. В къщи сме любители на аламинутите, затова варианта с готова тенджера с боб не работи за нас, а и смятам, че е по-полезно да се хапват различни ястия всеки ден. Или с други думи казано, благодарение на отделените 2-3 часа уикенда си спестявам поне 5 часа през седмицата, хапваме вкусна домашна храна всеки ден и вечерята никога не е повод за излишни нерви. Mise-en-place.
P.S. Да, знам, че се повтарям със заготовките, но ако след всяка статия успявам да убедя поне още няколко човека да пробват – смятам, че си е струвало, а те ще открият как живота им се променя към по-добро…
Как всичко си идва на място.