храна… за него и за нея

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Или какво правим, ако сме на различен режим. Тема, която е изключително сложна за маневриране, особено ако говорим за дългосрочни промени в храненето.

Истината е, че съпругът ми е изключително толерантен, когато говорим за хранене и се съобразява с почти всичко, на което решавам да го подложа. Има си, разбира се, неговите си включвания, като например желанието за палачинки и пица, но през останалото време се храним с каквото съм приготвила в къщи и той не се оплаква.

Знам обаче от разговорите с клиенти, че не във всеки дом се получава така и понякога половинката се протовопоставя с всички сили на промените, които се опитваш да въведеш в къщи. Ситуация, която поставя човека на по-строг режим в сложната обстановка да е заобиколен от храна, която не бива да консумира. А това, както знаем, се издържа трудно, особено ако не си готов за промяната психически. И така, какво правим, когато половинката откаже да се качи на борда с нас…

На първо място е редно да се убедим, че проблемът все пак не е в комуникацията. Затова седнете и обсъдете темата на спокойствие. Обясни му, че във връзка със здравословният проблем, който имаш трябва да спазваш определен начин на хранене и той ще те улесни много, ако се съобрази с теб. В крайна сметка, става въпрос за здраве, а не за 1-2 излишни килограма. Дай му подробна информация какво ще представлява режимът ти на хранене и решете заедно с коя част той е ок и с коя – не. Ако и двамата имате любима храна, която не бива да е част от твоето меню и ще ти е изключително трудно да не я ядеш, ако той го прави пред теб – обясни му го. Мисля, че никому не е проблем да хапне нещо навън или докато е на работа. Кажи му, че от него не се очаква да спре да консумира тези храни заедно с теб, а само да не ги яде пред теб, особено в началото докато свикнеш.

Добре е също да се обясни на половинката какви симптоми имаш и защо не се чувстваш добре с настоящият начин на хранене. Например, при проблем на щитовидна жлеза, това може да са умора, сънливост, депресии, да се изморяваш лесно и бързо дори от ежедневни задачи и т.н. Кажи му, че ти самата ще си по-пълноценна, жизнена и щастлива, ако смениш начина си на хранене и че имаш нужда от неговата подкрепа, защото промените са трудни и за теб.

След това разчисти кухнята, доколкото е възможно и махни от нея храните, които не са част от новият ти режим и половинката се е съгласила да не ги яде в къщи. Далеч от очите, далеч от сърцето… казват. В твоя случай – от стомаха.

И понеже сте двама – постарай се в същото време да се поставиш и на негово място и не го лишавай от нещата, които обича много в къщи. Просто когато приготвяш нещо различно за него – винаги готви и нещо вкусно и любимо за себе си, за да не се изкушаваш от неговото. Знай, че не е реалистично някой да яде пред теб палачинки, а ти да му се усмихваш насреща хрупайки ябълка. Волята е хубаво нещо, но да запазим разсъдъка си също.

Да, знам, писала съм нееднократно, че малко “лоша” храна няма да навреди никому и мисля, че палачинките веднъж годишно не са проблем. Но всяко правило си има изключения. Например, за хора с проблеми на щитовидната жлеза, които е редно да са на безглутенова диета до живот – правилото не е валидно, защото дори и малко глутен може да предизвика възпалителна реакция, която да продължи няколко месеца. Така че, единственият изход тук е редом с храната за любимия да приготвиш и нещо вкусно за себе си. По този начин ще можете спокойно да седнете заедно на масата и всеки да яде от неговата си храна. Това може да са:

– палачинки за него с бяло брашно, палачинки за теб от банани и яйца;
– пица за него с брашно, пица за теб с блат от карфиол;
– нещо любимо за него, нещо любимо за теб.

Старай се също така:
– Да поддържаш винаги в къщи храни, които обичаш и са ти вкусни.
– Наблегни на мазнините, те ще те държат сит и доволен. Качествени мазнини, които да са част от ежедневието ти са авокадо, студено-пресовани мазнини, ядки и семена (с ротация на ядките), гхи и пасищно масло, кокосово масло, мас, пълномаслени млечни (с ротация на видовете – козе, овче, краве, биволско), костен бульон и т.н.
– Прави си заготовки за всичко – салати, дресинги, готов бульон, ястия, десерти.
– Не гладувай. Човек се изкушава най-много когато е гладен, затова се старай винаги да имаш под ръка нещо вкусно и засищащо за ядене.
– Пазарувай само със списък и не се разхождай безцелно из магазина или пазара, така шанса да допуснеш грешка е минимален.
– Готви бавно, така ще имаш повече време за забавления и готвенето няма да се превръща в бреме.

Продуктите, които създадохме за теб:

Ако имаш още съвети и идеи, моля сподели в коментарите, за да помогнеш и на други в тази ситуация!

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: