спри да готвиш, започни да „сглобяваш“

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

На повечето хора им е трудно и сложно, когато са на по-специален режим, защото се опитват да готвят и понеже този вид кухня им е сравнително нова, готвенето започва да им отнема по цял ден. Организацията на храненията се превръща в дневен акцент и всичко започва да се върти около тях. “Нямам време да сготвя нещо полезно” е новият стресов момент. Мисълта за храна, независимо дали говорим за наличието или липсата й започват да ни определят.

Затова ти предлагам да се отпуснеш, да спреш да го мислиш толкова много и да престанеш да готвиш, поне през седмицата. Замени готвенето със сглобяване – на салата, супа, смути или мезе. Нещо, което всеки може да направи за 2 минути и не е задължително да е завършил кулинарна академия за целта. Не е необходимо да се обмисля толкова, нито пък да се впрягаш.

Как би изглеждал един ден, в който не готвиш и си на режим, например “Завръщане към природата”:

Закуска – мяташ всичко налично в блендера и си правиш смути. Време – 5 минути с измиването на блендера. Ако поддържаш в къщи само продукти, които по принцип харесваш, няма как да сбъркаш и със смутито. В крайна сметка комбинацията от вкусни неща няма как да не е вкусна, нали?

Междинна закуска – плод. Ако си в движение избирай си бързи такива, като ябълка – измиваш и ядеш.

Обяд – бързо сглобяване на салата + 2 сварени яйца, салата в буркан за офиса, затопляне на зеленчукова крем супа или пък приготвяне на студена супа. Време – 5 минути макс.

Следобедна закуска – плодове, шепа сурови ядки или смути. Тук си избери нещо вкусно и сезонно, като купа с череши. Измий ги, седни на масата и си ги изяж с удоволствие. Ако пък нямаш време и си в движение – поддържай пакетче сурови ядки в чантата и изяж една шепа. А ако все пак разполагаш с 5-10 минути – направи си ядково мляко с малко мед и канела или вкусно смути.

Вечеря – отново бързо сглобяване на салата-ястие, студена супа или таратор (навлизаме в летните жеги!), малко сирене към салатата, яйца ако не си ги ял на обяд, или пък си направи вечеря сглобена от предястия и мезета. В комбинация с чаша червено вино и компанията на любимия може да ти се стори като пиршество!

Не звучи толкова сложно, нали? Единственото, което се изисква от теб е уикенда да си направиш заготовките. Нарязани зеленолистни, нарязан лук, краставица, чушка, тиквичка на кубчета, спагети от тиквички, зрънца нар, дресинг в бурканче, запечени зеленчуци на фурна, домашно кисело мляко, сварени яйца и разбира се – самото пазаруване. Така когато дойде време за ядене – само сглобяваш, без да готвиш. Пробвай, няма да съжаляваш!

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: