шейкове, ака смутита

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Изключително добре познат термин за едни и напълно нов за други. Смути идва от английското „smoothie“ и представлява комбинация от плодове, зеленчуци и течност, които са блендирани до хомогенен вид и са изключително приятни за пиене. Дядото на смутитата са познатите ни от преди години шейкове, които обикновено представляваха миксиран банан с мляко. Точно заради млякото днес не използвам термина шейк, просто в смутито няма мляко, или поне няма традиционно познатото ни краве мляко.

Когато говорим за толкова многолика течност, като смутито, предпочитам да не давам точни рецепти, а само примери, опции и съставни елементи. Целта е всеки да „сглоби“ смути по собствен вкус, точно както съм създала принципи на многоцветна салата, на здравословна супа и т.н.

Така че, днес получаваш принципи на смути + няколко примерни рецепти. А целта е тази лека и приятна напитка да стане част от ежедневието ти по време на 30-дневния режим, а защо не и след това… Подходящ за закуска и междинна закуска.

Смутито има 3 съставни части или елемента, както съм ги кръстила по-долу. Чети и експериментирай!

Елемент 1 – основа

Това обикновенно е мек плод, който ще придаде гъстота на питието и кремообразна текстура. Плодовете, които се използват най-често, са: банан, пъпеш, диня, праскова, мека круша, манго, накиснати семена от чиа.

Елемент 2 – разредител

Ако направиш смутито без него, ще получиш страхотен крем или пюре, докато целта в случая е да си приготвиш бърза и лесна напитка. Така, че – ето възможните разредители: домашен прясно изцеден сок, домашно протеиново мляко или вода.

Елемент 3 – аромат

И последната, но много важна съставка за невероятното изкушение са допълнителните аромати. Те придават лек нюанс, екзотична нотка или просто превръщат напитката в поредната суперхрана. Допълнителните аромати могат да бъдат:
* друг плод, например малини, ягоди, боровинки и други
* подсладител, като мед, стевия, паста от фурми (слагай само в краен случай)
* обогатители на вкуса, като ванилия, какао на прах, подправки
* зеленолистни и водорасли, като спанак, тученица, рукола, кейл, зелена салата, магданоз, спирулина, мака, келп и всичко, за което се сетиш.

А ето и някои от любимите ми комбинации:

МАГДАНОЗЕНО ИЗКУШЕНИЕ
1 замразен банан
500 мл вода
1/2 връзка магданоз

ЗЕЛЕНО СМУТИ
1 ябълка
1 малка краставица
500 мл вода
100 г спанак
1/2 връзка магданоз
сока от 1/2 лайм

Продуктите, които създадохме за теб:

ПЛОДОВО-ЯДКОВО СМУТИ
1 замразен банан
1 круша
500 мл ядково мляко

РОЗОВО СМУТИ
1 замразен банан
500 мл фреш от морков и цвекло

Сложи всичко в блендера и пасирай докато се получи фина кремообразна смес.

Време за приготвяне: 5 минути
Порции: 2

Съвет! Добре е бананът да бъде обелен преди да бъде замразен, защото след това беленето му е невъзможно. Целта на замразяването е да се получи лека консистенция на сладолед, така смутито е по-вкусно.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: