шейкове, ака смутита

Изключително добре познат термин за едни и напълно нов за други. Смути идва от английското „smoothie“ и представлява комбинация от плодове, зеленчуци и течност, които са блендирани до хомогенен вид и са изключително приятни за пиене. Дядото на смутитата са познатите ни от преди години шейкове, които обикновено представляваха миксиран банан с мляко. Точно заради млякото днес не използвам термина шейк, просто в смутито няма мляко, или поне няма традиционно познатото ни краве мляко.

Когато говорим за толкова многолика течност, като смутито, предпочитам да не давам точни рецепти, а само примери, опции и съставни елементи. Целта е всеки да „сглоби“ смути по собствен вкус, точно както съм създала принципи на многоцветна салата, на здравословна супа и т.н.

Така че, днес получаваш принципи на смути + няколко примерни рецепти. А целта е тази лека и приятна напитка да стане част от ежедневието ти по време на 30-дневния режим, а защо не и след това… Подходящ за закуска и междинна закуска.

Смутито има 3 съставни части или елемента, както съм ги кръстила по-долу. Чети и експериментирай!

Елемент 1 – основа

Това обикновенно е мек плод, който ще придаде гъстота на питието и кремообразна текстура. Плодовете, които се използват най-често, са: банан, пъпеш, диня, праскова, мека круша, манго, накиснати семена от чиа.

Елемент 2 – разредител

Ако направиш смутито без него, ще получиш страхотен крем или пюре, докато целта в случая е да си приготвиш бърза и лесна напитка. Така, че – ето възможните разредители: домашен прясно изцеден сок, домашно протеиново мляко или вода.

Елемент 3 – аромат

И последната, но много важна съставка за невероятното изкушение са допълнителните аромати. Те придават лек нюанс, екзотична нотка или просто превръщат напитката в поредната суперхрана. Допълнителните аромати могат да бъдат:
* друг плод, например малини, ягоди, боровинки и други
* подсладител, като мед, стевия, паста от фурми (слагай само в краен случай)
* обогатители на вкуса, като ванилия, какао на прах, подправки
* зеленолистни и водорасли, като спанак, тученица, рукола, кейл, зелена салата, магданоз, спирулина, мака, келп и всичко, за което се сетиш.

А ето и някои от любимите ми комбинации:

МАГДАНОЗЕНО ИЗКУШЕНИЕ
1 замразен банан
500 мл вода
1/2 връзка магданоз

ЗЕЛЕНО СМУТИ
1 ябълка
1 малка краставица
500 мл вода
100 г спанак
1/2 връзка магданоз
сока от 1/2 лайм

ПЛОДОВО-ЯДКОВО СМУТИ
1 замразен банан
1 круша
500 мл ядково мляко

РОЗОВО СМУТИ
1 замразен банан
500 мл фреш от морков и цвекло

Сложи всичко в блендера и пасирай докато се получи фина кремообразна смес.

Време за приготвяне: 5 минути
Порции: 2

Съвет! Добре е бананът да бъде обелен преди да бъде замразен, защото след това беленето му е невъзможно. Целта на замразяването е да се получи лека консистенция на сладолед, така смутито е по-вкусно.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.