бързо смути с бъз

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Не се сещам дали има по-популярна билка/цвете в България през юни от бъз-а. При това на въпросното цвете се приписват някои доста интересни ползи за здравето, благодарение на антициановите съединения в него. Според някои медицински изследвания, антицианините в узрелите плодове черен бъз способстват за увеличаване на производството на имунни цитокини, които пък са ключови пратеници в имунната ни система и помагат на тялото да се защитава срещу заболявания.

А сироп от бъз, лимонада с бъз, сладко от бъз са все неща и ухания от детството ми, които остават непроменени и до днес. Затова тази седмица ще ти покажа 2 от любимите ми нови рецепти с бъз. Започваме, разбира се, със смути :))

Смути с бъз за двама
2 големи резена пъпеш
1/2 чаша магданоз*
1/2 чаша целина*
1 с.л. сироп от бъз или 1/2 чаша цветчета от бъз с 1 ч.л. мед
вода

*Добавяйте магданоза и целината с дръжките – там са фибрите!
Сложете всичко в блендера и пасирайте до хомогенна смес. Пийте леко охладено. Мммм, вкусно!

smoothie-buz-2

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: