бързо смути с бъз

Не се сещам дали има по-популярна билка/цвете в България през юни от бъз-а. При това на въпросното цвете се приписват някои доста интересни ползи за здравето, благодарение на антициановите съединения в него. Според някои медицински изследвания, антицианините в узрелите плодове черен бъз способстват за увеличаване на производството на имунни цитокини, които пък са ключови пратеници в имунната ни система и помагат на тялото да се защитава срещу заболявания.

А сироп от бъз, лимонада с бъз, сладко от бъз са все неща и ухания от детството ми, които остават непроменени и до днес. Затова тази седмица ще ти покажа 2 от любимите ми нови рецепти с бъз. Започваме, разбира се, със смути :))

Смути с бъз за двама
2 големи резена пъпеш
1/2 чаша магданоз*
1/2 чаша целина*
1 с.л. сироп от бъз или 1/2 чаша цветчета от бъз с 1 ч.л. мед
вода

*Добавяйте магданоза и целината с дръжките – там са фибрите!
Сложете всичко в блендера и пасирайте до хомогенна смес. Пийте леко охладено. Мммм, вкусно!

smoothie-buz-2

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.